Υλικά:
1 κιλό κουνουπίδι
1/4 φλιτζάνι βούτυρο
1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 φλιτζάνια γάλα
3 φλιτζάνια τυρί τσένταρ, τριμμένο
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Πασπάλισε ένα ταψί με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε νερό που βράζει, ρίξε το κουνουπίδι και άφησέ το να μαγειρευτεί για περίπου 5-6 λεπτά.
Μόλις μαλακώσει αρκετά και είναι έτοιμο αφαίρεσέ το από την φωτιά και τοποθέτησέ το σε ένα μπολ με παγάκια.
Σε ένα τηγάνι, ρίξε ελάχιστον ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί σόταρε το σκόρδο και το κρεμμύδι για μερικά λεπτά, μέχρι δηλαδή μαλακώσουν αρκετά. Μόλις είναι έτοιμα αφαίρεσέ τα από την φωτιά.
Στο ίδιο τηγάνι λιώσε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακάτεψε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και μετά ξεκίνα να τα ρίχνεις σταδιακά στο λιωμένο βούτυρο ανακατεύοντας διαρκώς. Στην συνέχεια ρίξε σιγά σιγά και το γάλα χωρίς να σταματήσεις το ανακάτεμα. Η σάλτσα σου θα αρχίσει να πήζει. Όταν αποκτήσει σώμα και μοιάζει ομογενοποιημένη, αφαίρεσε από την φωτιά και ρίξε στο τηγάνι 2 φλιτζάνια τριμμένο τσένταρ. Ανακάτεψε καλά!
“Σπάσε” το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια και τοποθέτησέ τα στο λαδωμένο ταψί. Περίχυσε με την κρέμα που μόλις δημιούργησες και με 2 κουτάλια ανακάτεψε καλά ώστε να πάει παντού η σάλτσα. Πασπάλισε με το υπόλοιπο τριμμένο τσένταρ και ψήσε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, έως ότου δηλαδή να λιώσουν τα τυριά.