Τι σας ώθησε να ενταχθείτε σε περιβαλλοντική οργάνωση;
Πάντα ένιωθα βαθιά συνδεδεμένη με τη φύση. Αλλά μόνο όταν επισκέφτηκα πρώτη φορά το δάσος του Αμαζονίου το 2004 και έζησα με τους ιθαγενείς, μπόρεσα να διαπιστώσω από πρώτο χέρι την επίδραση που είχε η καταστροφή του δάσους στις ζωές τους και στα άγρια ζώα. Τότε αποφάσισα να κάνω ό,τι μπορώ για το περιβάλλον. Εκείνη η εμπειρία ήταν για εμένα ένα ξύπνημα, μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή μου. Από τότε προσπαθώ να ευαισθητοποιώ τον κόσμο για τη σημασία που έχουν η προστασία των φυσικών πόρων της Γης και η ζωή σε αρμονία με τη φύση. Εξάλλου, κανείς μας δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αυτή.
Ποιοι είναι οι στόχοι και τα σχέδιά σας αυτή τη στιγμή;
Εργάζομαι με την UNEP (σ.σ.: Un Environment Programme, παγκόσμια οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος) ώστε να στρέψουμε την προσοχή στην οικολογία εφαρμόζοντας κάτι που είχα κάνει πέρυσι για να γιορτάσω τα 40ά μου γενέθλια: να φυτέψω όσο περισσότερα δέντρα μπορούσα. Τώρα θα φυτευτούν 260.000 δέντρα στον Αμαζόνιο. Επιπλέον, παραμένω προσηλωμένη στον στόχο μου, που δεν είναι άλλος από το να δημιουργήσω έναν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο μας, όπου μπορώ.
View this post on Instagram
Ποιο είναι το χειρότερο που είδατε;
Οι πυρκαγιές, που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους, όχι μόνο τα δέντρα και τα ζώα, αλλά και τη βιοποικιλότητα. Πραγματικά ράγισε η καρδιά μου.
Και το καλύτερο, το πιο ελπιδοφόρο;
Η ελπίδα βρίσκεται παντού. Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σκληρά πάνω σε διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες ψάχνοντας λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Είχα προσωπική εμπειρία πάνω σ’ αυτό με το Aqua Limpa Project στη Βραζιλία, όπου μεγάλωσα. Αφού αναδασώσαμε τις όχθες του ποταμού, ολόκληρο το οικοσύστημα άλλαξε προς το καλύτερο. Η ποιότητα του νερού βελτιώθηκε, τα ζώα επέστρεψαν και η βιοποικιλότητα αυξήθηκε. Ήταν η απόδειξη της απίστευτης δύναμης της φύσης και μια υπενθύμιση ότι όταν τη βοηθάς, εκείνη σου το ανταποδίδει χαρίζοντάς σου ευημερία.
Πιστεύετε πως έχει αλλάξει κάτι στις συζητήσεις για τα περιβαλλοντικά ζητήματα τα τελευταία χρόνια;
Τα καλά νέα είναι ότι η κοινωνία είναι πιο συνειδητοποιημένη και ασχολείται πιο πολύ με τα περιβαλλοντικά θέματα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλέον αντιλαμβάνονται το πόσο επηρεάζει τις ζωές μας το περιβάλλον και ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να προστατέψουμε τους φυσικούς πόρους του πλανήτη.
View this post on Instagram
Αν ήσασταν «πρόεδρος της Γης», ποιους νόμους και τροπολογίες θα θεσπίζατε ώστε να γίνει ο πλανήτης ένα καλύτερο μέρος;
Αρχικά οι εταιρείες θα δεσμεύονταν να παράγουν προϊόντα με τον πλέον βιώσιμο και ηθικό τρόπο. Θα ευθύνονταν επίσης για την αποκομιδή των απορριμμάτων τους, για παράδειγμα, τη σωστή απόρριψη των αποβλήτων όταν ο κύκλος ζωής των προϊόντων τους ολοκληρώνεται. Οι υποδειγματικές εταιρείες, εκείνες δηλαδή με το πιο θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, θα είχαν φορολογικές ελαφρύνσεις και πιστώσεις. Εκείνες που δεν θα ακολουθούσαν τους κανόνες, θα είχαν υψηλότερη φορολογία. Στα σχολεία, παράλληλα με τα μαθήματα για κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, θα διδάσκονταν ο διαλογισμός και άλλες μέθοδοι που μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε τον εαυτό μας βαθύτερα. Έτσι, όλοι θα μεγάλωναν γνωρίζοντας πόσο επηρεάζουν οι επιλογές τους τις ζωές των άλλων και τον πλανήτη. Τα παιδιά και οι έφηβοι θα περνούσαν περισσότερο χρόνο έξω, στο ύπαιθρο, δημιουργώντας μια σύνδεση με τη φύση που θα είχε θετική επίδραση στην κοινωνική, φυσική και συναισθηματική ευεξία τους. Θα είχαμε πιο συναισθητικά, πιο ευτυχισμένα και πιο υγιή παιδιά. Τέλος, η συνεργασία θα ήταν βασική αξία. Γινόμαστε πιο δυνατοί όταν δουλεύουμε μαζί για το κοινό καλό και όσο πιο συνδεδεμένοι και σε αρμονία με τη φύση είμαστε, τόσο περισσότερο συνδεόμαστε και με τον εαυτό μας.