James Dyson: “Για να καινοτομήσεις, πρέπει να αποτύχεις”

Ο εφευρέτης και ιδρυτής της εταιρείας Dyson μίλησε στο ELLE για την “τέχνης της αποτυχίας” και τα σημαντικότερα μαθήματα που έλαβε στη ζωή του.

Ιφιγένεια Ηλιάδη 10 Ιουν. 24
James Dyson: “Για να καινοτομήσεις, πρέπει να αποτύχεις”

“Μία ζωή γεμάτη με αποτυχίες” θα ήταν κανονικά ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε ο sir James Dyson για τη ζωή του και την καριέρα του, αν ο εκδοτικός οίκος και οι σύμβουλοί του δεν τον απέτρεπαν να το κάνει για τους προφανείς λόγους. Απόλυτα οξύμωρη φράση για έναν άνθρωπο, ο οποίος κατάφερε να χτίσει μία tech αυτοκρατορία, με την οποία μέχρι σήμερα ασχολείται ενεργά. Ωστόσο, για τον ίδιο η αρνητική αυτή συνθήκη ήταν τεράστιο κεφάλαιο, δεδομένου ότι αυτό ήταν το κίνητρο για να φτάσει στην κορυφή, με αποτέλεσμα να μιλάει για την αποτυχία με θετικό πρόσημο. Χρειάστηκε ένα ταξίδι στη Σεούλ της Νότιας Κορέας και μία συνέντευξη που δεν θα φανταζόμουν ποτέ πως θα πραγματοποιούσα για να εξακριβώσω πώς ο Sir James Dyson, εφευρέτης, μηχανικός, δισεκατομμυριούχος και γεωργός (μάλιστα ο μεγαλύτερος στην Αγγλία) μπόρεσε να αντεπεξέλθει και να γίνει αυτό που είναι σήμερα.

Με αφορμή το τελευταίο λανσάρισμα της Dyson Beauty που αφορούσε τη νέα συσκευή Supersonic Nural, μία ομάδα δημοσιογράφων από την Ευρώπη είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στη μέκκα των beauty εξελίξεων, να μάθουμε περισσότερα για το μέλλον της ομορφιάς, τις καινοτομίες στον χώρο, το νέο προϊόν, αλλά και να συνομιλήσουμε με τον ιδρυτή και εμπνευστή του τεράστιου αυτού brand, James Dyson.

Πώς είναι άραγε να συναντάς έναν τόσο επιτυχημένο άνθρωπο, τι μπορείς να τον ρωτήσεις, πώς να μην σπαταλήσεις τα πολύτιμα λεπτά που σου έχουν δοθεί για αυτή την once in a lifetime εμπειρία; Προετοιμασία, έρευνα, διάβασμα, άγχος, αδρεναλίνη. Ένα συνονθύλευμα σκέψεων και συναισθημάτων που συνοψίστηκαν στο αίσθημα της αγωνίας που τερματίστηκε τη στιγμή που ο James Dyson χαιρέτησε τα λίγα άτομα που επιλέχθηκαν για τη συνάντηση, κάνοντάς μας να νιώσουμε λες και μιλάμε με κάποιον οικείο μας. Και όσο η αποτυχία ήταν ένα σενάριο που πολύ φοβόμουν πως θα μονοπωλούσε τη συνέντευξη, εν τέλει ο ίδιος κατάφερε να μας πείσει για την αναγκαιότητα αυτής στη ζωή μας, καθώς για εκείνον ήταν το σημαντικότερο μάθημα.”Το βιβλίο μου που ονομάζεται Invention: A Life of Learning Through Failure, θα ήθελα να έχει τίτλο μία ζωή γεμάτη αποτυχίες ωστόσο οι εκδότες δεν με άφηναν. Γιατί η ζωή είναι γεμάτη αποτυχίες, όμως δεν το μαθαίνουμε αυτό μέχρι να βγούμε από το σχολείο. Και στο σχολείο οφείλεις να τα κάνεις όλα σωστά με την πρώτη και αυτό σημαίνει να είσαι καλός μαθητής. Όμως στην πραγματικότητα, αν θες να καινοτομήσεις, πρέπει να αποτύχεις. Και πρέπει να μάθεις πώς να το ξεπερνάς. Η ζωή είναι πιο συναρπαστική, αν προσπαθήσεις κάτι, αποτύχεις και μετά ξεπεράσεις αυτή την αποτυχία”, εξήγησε.

Και πράγματι κάνοντας μία αναδρομή στις δικές μου εμπειρίες, συνειδητοποιώ με πόσο λάθος τρόπο έχω μάθει να αντιλαμβάνομαι την αποτυχία, από τη στιγμή που στο σχολείο ήταν σαν να μην είχα την επιλογή αυτή, έχοντας κερδίσει ως παράσημο το σύνδρομο της καλής μαθήτριας, που μοιάζει να με ακολουθεί μέχρι σήμερα.

Η αλήθεια είναι πως η αναμέτρηση με την αποτυχία δεν είναι μία εύκολη υπόθεση κάτι που γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος ο Dyson. Το τρέξιμο συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι ένα χόμπι που τον βοηθάει να καθαρίσει το μυαλό του, να δει τα πράγματα πιο καθαρά και να προσπαθεί κάθε μέρα πιο σκληρά για το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς να τα παρατάει. Συνήθιζα να τρέχω μεγάλες αποστάσεις και ακόμη το κάνω και όταν νιώθεις κουρασμένος, αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να επιταχύνεις περισσότερο, γιατί όλοι νιώθουν το ίδιο κουρασμένοι. Είναι το να συνειδητοποιήσεις πως δεν πρέπει να το βάλεις κάτω επειδή όλα είναι εναντίον σου. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να είσαι πιο αποφασισμένος να ξεπεράσεις το πρόβλημα. Γιατί αλλιώς αν τα παρατήσεις, είναι τότε που όλοι τα παρατάνε, όμως αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να συνεχίσεις”, εκμυστηρεύτηκε.

Και όπως ο ίδιος έχει έναν ορισμό για την αποτυχία, το ίδιο συμβαίνει και με την περίπτωση της επιτυχίας. Αναρωτηθήκαμε όλοι στο round table, τι μπορεί να είναι επιτυχία για έναν άνθρωπο σαν τον James Dyson; Όπως εξηγεί ο ίδιος, η επιτυχία για εκείνον δεν έχει να κάνει τόσο με τις πωλήσεις – που φυσικά τις αναγνωρίζει ως παράγοντα- και την κλασσική έννοια που έχουμε όλοι στο μυαλό μας.Δεν το σκέφτομαι έτσι, γιατί είμαστε συνεχώς στο επόμενο προϊόν ή βελτιώνουμε το παλιό. Ξέρετε, το να σκέφτεσαι με τους όρους της επιτυχίας, πάντα προσπαθείς να κάνεις βελτιώσεις, είσαι πάντα ανικανοποίητος με αυτό και σκέφτεσαι έναν καλύτερο τρόπο να το κάνεις. Οπότε, ποτέ δεν σκέφτομαι την επιτυχία έτσι (σ.σ.με τις πωλήσεις)”, επεσήμανε. Σίγουρα πάντως γνωρίζει ποιο είναι το χαρακτηριστικό που κάνει τα προϊόντα του να ξεχωρίζουν, αναφέροντας πως “εμείς στη Dyson είμαστε ενθουσιώδεις για τα προϊόντα, δεν είμαστε μία βιομηχανία που κατασκευάζει ένα προϊόν. Παθιαζόμαστε και ενθουσιαζόμαστε και κατά βάση η εταιρεία διευθύνεται από μηχανικούς, σχεδιάζεται από μηχανικούς που έχουν το πάθος για τα προϊόντα και δίνουν όλη την αγάπη και το είναι τους σε αυτό. Έτσι, δεν βλέπουμε τον εαυτό μας σαν επιχείρηση, που εκμεταλλεύεται την αγορά, βλέπουμε τους εαυτούς μας να θέλουμε με πάθος να κάνουν τα προϊόντα μας καλύτερα. Είναι ενδιαφέρον γιατί μπορείς να το δεις σε πράγματα όπως είναι οι σανίδες του surf, του skate και τα πέδιλα του σκι. Οι άνθρωποι που τα φτιάχνουν, το πάθος τους, που δεν βλέπεις σε σκούπες και πιστολάκια”.

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι πως εν τέλει η πραγματική επιτυχία βασίζεται κυρίως στο ότι ο James Dyson πιστεύει αληθινά τα προϊόντα που λανσάρει, ακούγοντας τη δική του φωνή. Και αν και λαμβάνει υπόψη του τις γνώμες άλλων και τα αποτελέσματα από focus groups, δεν τα κρατά σαν “ευαγγέλιο”.Πρέπει να ακούς τους ανθρώπους, όμως κάποιες φορές πρέπει να αγνοήσεις αυτό που λένε και να κάνεις το σωστό”, εξηγεί σχετικά με τα feedback που έχει πάρει πριν το λανσάρισμα επιτυχημένων προϊόντων, καταλήγοντας στο ότι “πιστεύω πως οι άνθρωποι θέλουν να σοκάρονται και να εκπλήσσονται. Η ζωή μπορεί να γίνει πολύ βαρετή αν είχες όλα όσα ήθελες”.

Άλλωστε, η Dyson έχει αποδείξει πως οι προκλήσεις που αναλαμβάνει είναι το αντίθετο του βαρετού. Γι’ αυτό και ο τομέας της ομορφιάς βρέθηκε στο πεδίο του ενδιαφέροντός της, καθώς πέρα από το διασκεδαστικό του πράγματος και το μεγάλο κοινό που έχει συσπειρώσει, έχει μία συναισθηματική σημασία για τον καθένα από εμάς. Όπως αναφέρει και ο ίδιος για την κοινότητα της ομορφιάς “είναι υπέροχο να βρίσκεσαι εδώ. Το να φροντίζεις τον εαυτό σου, το να κάνεις τον άλλο να μοιάζει όμορφος και υγιής. Είναι μία ενδιαφέρουσα περιοχή με τεράστιο ενθουσιασμό. Είναι πιο προσωπικό. Από την άλλη, είναι συναρπαστικό που έχεις άμεση αντίδραση. Είναι πιο εύκολο με την ομορφιά γιατί ο κόσμος το καταλαβαίνει αμέσως”.

Πάντως, σίγουρα μοιάζει χαρούμενος με τις επιλογές που έκανε στη ζωή του, όπως και με το επάγγελμα του μηχανικού που ακολούθησε, το οποίο σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες σημειώνει τα υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας. “Η ζωή μου είναι μία ζωή γεμάτη αποτυχίες, τα πάντα αποτυγχάνουν μέχρι να αποκτήσεις το ένα που θα λειτουργήσει. Έτσι, πρέπει να μάθεις να ξεπερνάς την αποτυχία και να αποδέχεσαι πως ο κόσμος θα σκεφθεί πως είσαι τρελός και θα ταχθεί απέναντί σου, όμως εσύ πρέπει να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι”, ήταν το το τελευταίο πράγμα που είπε και εκείνο που όλοι μας κρατήσαμε στο τέλος της συνέντευξης σαν φυλαχτό. Στις επόμενες επιτυχείς αποτυχίες μας λοιπόν.

James Dyson

Λίγο μετά τη συνέντευξη με τον James Dyson

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT