Μεσογειακές ψητές γλυκοπατάτες με σος μπαχαρικών
(προετοιμασία 10΄, μαγείρεμα 25΄)
Υλικά για 4 άτομα
4 γλυκοπατάτες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση κατά μήκος, 1 φλιτζ. βρασμένα ρεβίθια, ελαιόλαδο, ½ κ.σ. κύμινο, ½ κ.σ. κόλιαντρο, ½ κ.σ. κανέλα, ½ κ.σ. πάπρικα, 2 κ.σ. χυμό λεμόνι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σος μπαχαρικών: ¼ φλιτζ. ταχίνι, 1 κ.σ. χυμό λεμόνι, 2-3 κ.σ. φρέσκο άνηθο, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, ½ φλιτζ. γάλα αμυγδάλου
Για τη γαρνιτούρα: ¼ φλιτζ. ντοματίνια ψιλοκομμένα, ¼ φλιτζ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. χυμό λεμόνι, ½ κ.γ. τσίλι σε σκόνη
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 1800 C.
2. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε τα ρεβίθια, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το κόλιαντρο, την κανέλα, την πάπρικα και το χυμό λεμόνι και βάζετε το μείγμα σε ένα ρηχό ταψί.
3. Αλείφετε τις γλυκοπατάτες με λίγο ελαιόλαδο, τις βάζετε ανάποδα πάνω στα ρεβίθια, αλατοπιπερώνετε και τις αφήνετε να ψηθούν για περίπου 25΄.
4. Ετοιμάζετε τη σος: χτυπάτε στο μούλτι όλα τα υλικά και προσθέτετε όσο γάλα αμυγδάλου χρειαστεί έτσι ώστε η υφή της σάλτσας να γίνει ελαφρώς παχύρρευστη.
5. Φτιάχνετε και τη γαρνιτούρα: ανακατεύετε τα υλικά σε ένα μπολ και τα φυλάτε στην άκρη. 6. Όταν οι γλυκοπατάτες είναι μαλακές, τις βγάζετε από το φούρνο, τις τοποθετείτε στα πιάτα με το μέρος που είναι η φλούδα προς τα κάτω, πιέζετε με ένα πιρούνι το εσωτερικό τους, προσθέτετε το μείγμα με τα ρεβίθια, στη συνέχεια τη σος και τη γαρνιτούρα και σερβίρετε αμέσως. Φωτογραφία και συνταγή από το http://www.minimalistbaker.com.
Μπουκιές λαχανικών
(προετοιμασία 5’, μαγείρεμα 25΄)
Υλικά για 4 άτομα
3 καρότα καθαρισμένα και κομμένα, 2 φρέσκα κρεμμύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, 1 ματσάκι σέλινο , 80 γραμμ. μπουράντζα (σε καταστήματα με βότανα), 2 κλωναράκια ρίγανη, 1 κλαδάκι μέντα ψιλοκομμένη, 4 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, σπόροι κάνναβης (σε καταστήματα με βιολογικά), αλάτι
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε τα καρότα, το μαϊντανό και την μπουράντζα για 8΄-10’.
2. Μόλις είναι έτοιμα, τα τοποθετείτε στο μπλέντερ και χτυπάτε ελαφρά σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτετε τη φρυγανιά, τα κρεμμύδια, τη μέντα, τη ρίγανη και αλάτι.
3. Πλάθετε όλα τα υλικά σε κεφτέδες, περιχύνετε με ελαιόλαδο και τα βουτάτε στους σπόρους κάνναβης.
4. Σε ένα ταψί στρώνετε ένα κομμάτι λαδόχαρτο. Βάζετε τους κεφτέδες. Ψήνετε στους 1800 C για 15’. Στα 7’ περίπου τους γυρίζετε από την άλλη πλευρά.
5. Σερβίρετε αμέσως.
Tip: Αντί για σπόρους κάνναβης, χρησιμοποιήστε σουσάμι.
Σαλάτα με ρεβίθια, αγγούρι και κουρκουμά
(Προετοιμασία 15΄, μαγείρεμα 1 ώρα, αναμονή 12 ώρες)
Υλικά για 4 άτομα
250 γραμμ. ξερά ρεβύθια, 1 αγγούρι 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ματσάκι μέντα 2 1/2 κ.σ. κουρκουμάς, 5 κ.σ. ελαιόλαδο χυμός από 1 λεμόνι, χυμός από 1/2 πορτοκάλι 1/2 κ.γ. κάρι σε σκόνη, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1.Την προηγούμενη ημέρα βάζετε τα ρεβίθια να μουλιάσουν μέσα σε νερό. Την επομένη τα βράζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και 1 κ.γ. κουρκουμά μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
2.Πλένετε, στεγνώνετε και ψιλοκόβετε τη μέντα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια. 3.Ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ: Ανακατεύετε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τους χυμούς λεμονιού και πορτοκαλιού, τον υπόλοιπο κουρκουμά, το κάρι, αλάτι και πιπέρι.
4.Καθαρίζετε το αγγούρι και αφαιρείτε τους σπόρους. Το κόβετε σε μπαστουνάκια, τα οποία ανακατεύετε με τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε την ψιλοκομμένη μέντα και τη βινεγκρέτ, τυλίγετε το μπολ με μεμβράνη και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα σερβίρετε.
Αχνιστά μύδια με σάλτσα από εσπεριδοειδή
(Προετοιμασία 30΄-μαγείρεμα 5΄)
Υλικά για 4 άτομα 2 κ. φρέσκα μύδια, ½ ματσάκι μαϊντανό, 2 φινόκιο, 1 κ.σ. ούζο
Για τη σάλτσα: 2 ντομάτες, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 ποτήρι γεμάτο ελαιόλαδο, 1 κ.γ. κόλιαντρο σε κόκκους, 8 φύλλα βασιλικού, 2 κρεμμύδια
Εκτέλεση
1. Βράζετε νερό σε μια κατσαρόλα. Βουτάτε μέσα τις ντομάτες για 30΄΄ και αμέσως μετά σε κρύο νερό. Έτσι θα τις ξεφλουδίσετε πολύ εύκολα. Τις κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τους σπόρους και τις κόβετε σε κυβάκια.
2. Με τη λάμα του μαχαιριού σπάτε τους κόκκους του κόλιαντρου. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβετε μαζί με το βασιλικό.
3. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το τριμμένο ξύσμα πορτοκαλιού, το κόλιαντρο, την ντομάτα, τα κρεμμύδια και το βασιλικό. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.
4. Τρίβετε καλά τα μύδια και τα καθαρίζετε τραβώντας το μικρό μουστάκι τους.
5. Βράζετε νερό σε μια κατσαρόλα μαζί με το ούζο, το μαϊντανό και το φινόκιο ψιλοκομμένο. Βάζετε τα μύδια μέσα στο ειδικό σκεύος για μαγείρεμα στον ατμό και το τοποθετείτε πάνω από το νερό που βράζει. Τα αφήνετε 5΄ μέχρι να ανοίξουν. Τα βάζετε σε μια πιατέλα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα. Σερβίρετε αμέσως.
Tip: – Αν δεν σας αρέσει η μυρωδιά του ούζου, μπορείτε να το αφαιρέσετε και να βράσετε το νερό μόνο με τα μυρωδικά.
Ντοματόσουπα
(Προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 1΄, αναμονή 3 ώρες)
Υλικά για 4 άτομα
2 φέτες ψωμί, 4 ντομάτες, 1 αγγούρι, 1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά, 1 μέτριο κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 8 φύλλα βασιλικού, 1 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κ.γ. καυτερή πιπεριά, 12 μαύρες ελιές
Εκτέλεση:
Βάζετε το ψωμί να μουλιάσει σε λίγο νερό για 10΄. Βυθίζετε τις ντομάτες σε βραστό νερό για 30΄΄. Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζετε, τις κόβετε στα τέσσερα και τις βάζετε στο μίξερ να γίνουν ένας ομογενής πολτός. Ψιλοκόβετε το αγγούρι σε πολύ μικρά κομματάκια. Ψιλοκόβετε τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Κρατάτε στην άκρη 4 κ.σ. για τη γαρνιτούρα. Ρίχνετε στο μπλέντερ το σκόρδο, το βασιλικό, το ψωμί στραγγισμένο, το ψιλοκομμένο αγγούρι, τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι και χτυπάτε καλά τα υλικά. Βάζετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και το ανακατεύετε με το χυμό της ντομάτας. Το σκεπάζετε και το αφήνετε 3 ώρες στο ψυγείο να κρυώσει. Ψιλοκόβετε τις ελιές. Σερβίρετε το γκασπάτσο στα πιάτα ρίχνοντας από πάνω λίγο ελαιόλαδο και το υπόλοιπο ξίδι μπαλσάμικο. Γαρνίρετε με τα κυβάκια λαχανικών που κρατήσατε και τις ψιλοκομμένες ελιές. φωτό: Jean Claude Amiel