Υλικά:
Ελαιόλαδο
Χοντρό αλάτι
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
300 γραμμάρια γαρίδες (φρέσκες ή κατεψυγμένες), καθαρισμένες
1 μικρό βολβό φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
2 κουταλιές της σούπας μπούκοβο
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 1/2 φλιτζάνια πολτοποιημένες ντομάτες
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
Χυμό από 2 λεμόνια
500 γραμμ. μύδια (φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθαρισμένα
1 συσκευασία linguine
Εκτέλεση:
Βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μέσα σε αυτό ρίξε το ελαιόλαδο, τόσο ώστε να καλυφτεί εντελώς ο πάτος του τιγανιού. Με ένα απορροφητικό χαρτί, σκούπισε καλά τις γαρίδες και έπειτα πασπάλισέ τις με αλάτι και πιπέρι. Όταν το λάδι έχει ζεσταθεί αρκετά, ρίξε στο τηγάνι τις γαρίδες και τηγάνισέ τις και από τις δύο πλευρές έως ότου πάρουν ένα ομοιόμορφο, χρυσαφένιο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμες, αφαίρεσέ τις από την φωτιά και τοποθέτησέ τις σε ένα πιάτο.
Ρίξε λίγο ακόμα ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι, και στη συνέχεια πρόσθεσε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σόταρέ το για μερικά λεπτά, μέχρι δηλαδή να μαλακώσει και να καραμελώσει. Πρόσθεσε τον ψιλοκομμένο μάραθο και συνέχισε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει και αυτός. Πασπάλισε με λίγο αλάτι. Τέλος ρίξε στο τηγάνι το σκόρδο και το μπούκοβο και συνέχισε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά ακόμα.
Πρόσθεσε στο τηγάνι το λευκό κρασί. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμήλωσε τη φωτιά και μαγείρεψε όλα τα υλικά για 5 λεπτά. Έπειτα ρίξε τις πολτοποιημένες ντομάτες. Συνέχισε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά.
Στο μεταξύ, βράσε σε αλατισμένο νερό και τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.
Όταν η σάλτσα ντομάτας έχει αρχίσει να δένει, ρίξε στο τηγάνι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το βούτυρο, τα μύδια και άφησέ τα υλικά να βράσουν για περίπου 3 λεπτά, μέχρι δηλαδή να ανοίξουν τα μύδια. Μόλις είναι έτοιμα, ρίξε στο ίδιο τηγάνι και τις μαγειρεμένες γαρίδες.
Σούρωσε τα ζυμαρικά και ρίξ’τα πάλι μέσα στην κατσαρόλα στην οποία τα έβρασες. Πρόσθεσε από πάνω την σάλτσα με τα θαλασσινά και ανακάτεψε καλά.