Υλικά
Για το κέικ:
270 γραμμ. αλεύρι, 1 κ.γ. σόδα, 1 κ.γ. κανέλα, 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
½ κ.γ. γαρίφαλο, ½ κ.γ. κάρδαμο, λίγο αλάτι, ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 αυγά, 100 γραμμ. ζάχαρη καστανή, 145 γραμμ. μελάσα
125 γραμμ. βούτυρο λιωμένο αλλά κρύο, όχι ζεστό, 100 ml κρέμα γάλακτος, 150 ml γάλα
Για την κρέμα:
160 γραμμ. βούτυρο, 200 γραμμ. ζάχαρη άχνη, 200 γραμμ. cream cheese
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° C.
2. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και τα μπαχαρικά και τα αφήνετε στην άκρη.
3. Λιώνετε το βούτυρο και περιμένετε να κρυώσει.
4. Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη, κι αφού αφρατέψουν, προσθέτετε τη μελάσα και συνεχίζετε το χτύπημα ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά.
5. Σε ένα μεγάλο ποτήρι ή μπολ ανακατεύετε το βούτυρο μαζί με την κρέμα και το γάλα και τα προσθέτετε στο μείγμα λίγο λίγο εναλλάξ με το μείγμα αλευριού-μπαχαρικών.
6. Αδειάζετε το μείγμα σε μια φόρμα, αφού πρώτα τις βουτυρώσετε και τις αλευρώσετε.
7. Ψήνετε για 25′-30′ περίπου.
8. Αφήνετε το κέικ στη φόρμα 10′ να κρυώσει.
9. Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα χτυπώντας το βούτυρο με την άχνη μέχρι να γίνει αφράτο. Τότε προσθέτετε το τυρί κρέμα και ανακατεύετε ώσπου να ενωθούν καλά. Απλώνετε το μείγμα πάνω από το κέικ.