Peugeot Inception Concept: Ένα αυτοκίνητο φτιαγμένο από όνειρα

Η Peugeot ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο παρουσιάζοντας το όραμά της για το μέλλον της αυτοκίνησης!

Νίνα Μουσούρη 03 Απρ. 23
Peugeot Inception Concept: Ένα αυτοκίνητο φτιαγμένο από όνειρα

Ποιος είπε ότι τα όνειρα δεν γίνονται πραγματικότητα; Ίσως τελικά το μυστικό να βρίσκεται στη δύναμη της φαντασίας, ενός οράματος, που μας θέτει σε μια συνεχή εγρήγορση μέχρι να δώσουμε σάρκα και οστά στα όνειρά μας. Έτσι ακριβώς, λοιπόν, και για τη Peugeot- ένα από τα μακροβιότερα brands στην αυτοκινητοβιομηχανία- το νέο εκθεσιακό αυτοκίνητο Peugeot Inception αποτελεί τον προάγγελο μίας νέας εποχής, μετουσιώνοντας το όραμα της μάρκας για τα μελλοντικά ηλεκτρικά οχήματα. 

Πρόκειται για το πρώτο σχεδιαστικό μανιφέστο με επικεφαλής τον Matthias Hossann, που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο κόσμο των αυτοκινήτων, επιβεβαιώνοντάς μας ότι στα όνειρα και τη δημιουργία όρια δεν υπάρχουν. Τους κανόνες και τα όρια τα θέτουμε εμείς.

Peugeot Inception Concept: Νέοι ορίζοντες στην αυτοκινητοβιομηχανία

Η λέξη “Inception” στα λατινικά σημαίνει «έναρξη». Σίγουρα κανένα άλλο όνομα δεν θα μπορούσε να εκφράσει καλύτερα το όραμα της Peugeot να ανταποκρίνεται συνεχώς στις νέες ανάγκες του μέλλοντος, προσφέροντας τόσο πρωτότυπες τεχνολογικές προοπτικές, όσο και μοναδικό σχεδιασμό για να απολαμβάνει ο κάθε καταναλωτής την απόλυτη εμπειρία αυτοκίνησης. Ναι, το αυτοκίνητο για την Peugeot δεν είναι απλά ένα όχημα. Είναι το μέσο που «οδηγεί» τον κάθε έναν και την κάθε μια από εμάς προς την απόλυτη ελευθερία και σε αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί.

Peugeot

Ας γνωρίσουμε καλύτερα το Peugeot Inception Concept

Όταν αντικρίζει κάποιος το νέο Peugeot Inception περνά σε μια νέα διάσταση. Νιώθει σαν βρίσκεται μεταξύ του ονείρου και της πραγματικότητας. Κάπως έτσι το brand επιλέγει να μας δώσει μια δυνατή γεύση από τις φιλοδοξίες της για το μέλλον. Φιλοδοξίες που επιθυμεί να περάσει και στη παραγωγή από το 2025 και μετά. Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι η Peugeot παραδοσιακά είναι μια μάρκα που λατρεύει να παρουσιάζει νέες καινοτόμες τεχνολογίες σε πρωτότυπα μοντέλα της και στη συνέχεια μέρος αυτών των τεχνολογιών να περνάνε σε αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής. Ας, μιλήσουμε όμως για κάθε λεπτομέρεια, τις  καινοτομίες και τα μοναδικά χαρακτηριστικά γιατί αυτά είναι τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά και ορίζουν το μέλλον για τη Peugeot.

Το 100% ηλεκτρικό Peugeot Inception Concept διαθέτει τεχνολογία φόρτισης 800V. Η μπαταρία χωρητικότητας 100kWh του εξασφαλίζει με μία μόνο φόρτιση, αυτονομία 800χλμ., που ισοδυναμεί με την απόσταση από το Παρίσι έως τη Μασσαλία ή τις Βρυξέλλες έως το Βερολίνο. Η κατανάλωση ενέργειας είναι επίσης εντυπωσιακή, καθώς χρειάζεται μόλις 12.5kWh ανά 100χλμ. Η φόρτιση της μπαταρίας εξασφαλίζει 30χλμ. αυτονομίας σε μόλις ένα λεπτό, ή 150χλμ. σε πέντε λεπτά. Το Peugeot Inception Concept έχει τη δυνατότητα επαγωγικής (ασύρματης) φόρτισης, απλοποιώντας έτσι όλη τη διαδικασία, καθώς δεν απαιτεί την χρήση καλωδίου.

Δύο μικροί ηλεκτροκινητήρες, ένας εμπρός και ένας πίσω, εξασφαλίζουν στο Peuogeot Inception Concept την κίνηση και στους τέσσερεις τροχούς, χαρίζοντάς του μία απόλυτα ελεγχόμενη, και δυναμική οδήγηση. Η συνδυαστική ισχύς του πλησιάζει τους 68 0ίππους (500kW), ενώ για να επιταχύνει από στάση μέχρι τα 100χλμ. το αυτοκίνητο χρειάζεται λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα.

Peugeot

Η τεχνολογική υπεροχή της οικογένειας των πλατφορμών, αντικατοπτρίζεται στο Peugeot Inception Concept μέσω του συστήματος Steer-by-Wire. Αυτή η τεχνολογία καταργεί το τιμόνι όπως το γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες, υιοθετώντας ένα σύστημα ελέγχου με την ονομασία Hypersquare, όπου τα ψηφιακά χειριστήρια στο ορθογώνιο τιμόνι, έχουν αντικαταστήσει τις μηχανικές συνδέσεις του κλασσικού συστήματος διεύθυνσης.

Όσον αφορά το εσωτερικό, όλες οι αναλογίες καθισμάτων έχουν τροποποιηθεί, ώστε να διαθέτουν πλάτος και να εξασφαλίζουν μοναδική άνεση: Τεχνολογία Comfort Fit, με κάθισμα που προσαρμόζεται στο σχήμα του σώματος του κάθε επιβάτη. Η αρχιτεκτονική και η δομή του καθίσματος προσαρμόζονται όσο το δυνατόν καλύτερα στον κάθε σωματότυπο. Στόχος δεν είναι πλέον να καθόμαστε σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου, αλλά να απολαμβάνουμε την άνεση ενός νέου τύπου πολυθρόνας, προσαρμοσμένης στις συνθήκες της δυναμικής οδήγησης, ή να μπορούμε να χαλαρώνουμε όταν λειτουργεί το σύστημα της αυτόνομης οδήγησης. Τα καθίσματα του Peugeot Inception Concept, με τις εντυπωσιακές τους αναλογίες, προσφέρουν αυτή τη στάση που ονομάζεται Comfort Fit με προσκέφαλα που δεν εκτείνονται πέρα από τη μέση του αμαξώματος.

Peugeot

Μάλιστα, τα καθίσματα αλλά και το δάπεδο είναι καλυμμένα με ένα μοναδικό βελούδο, από 100% ανακυκλωμένο πολυεστέρα, με ιδιαίτερη μεταλλική πατίνα, για να παίζει με το φως που διαχέει η γυάλινη κάψουλα. Επιπλέον,  όλες οι θέσεις βρίσκονται πιο κάτω και το ταμπλό δεν υπάρχει πια. Έτσι με αυτή την εντελώς ανεμπόδιστη θέα του δρόμου, οι επιβάτες μπορούν να δουν και να βιώσουν περισσότερα, αυξάνοντας έως και δέκα φορές τις συγκινήσεις της διαδρομής.

Εξωτερικό  design που ξεχωρίζει και είναι μπροστά από την εποχή του

Τα γονίδια της μάρκας με τη χαρακτηριστική σιλουέτα αιλουροειδούς είναι και πάλι εδώ, διατηρώντας αναλλοίωτη τη ταυτότητα του brand. Ωστόσο, αυτή τη φορά παρουσιάζονται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο και σύμφωνα με τα πρότυπα μίας νέας εποχής που ξεκινάει για την Peugeot από σήμερα. Αυτή θα είναι και η νέα γλώσσα σχεδιασμού για τα μελλοντικά της μοντέλα, από το 2025 και μετά. Έτσι, με στοιχεία και λεπτομέρειες που είναι ξεκάθαρα εμπνευσμένα από τον ψηφιακό κόσμο, το νέο design διακρίνεται για τις εντυπωσιακές του γραμμές, τις καμπύλες, τα περισσότερο γεωμετρικά και γωνιώδη τμήματα, αλλά και τα πρωτότυπα υλικά που «παντρεύονται» για να συνθέσουν ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα.

Από το πλάι, εξακολουθεί να διατηρεί τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός Peugeot, ενώ αν το κοιτάξει κανείς από ψηλά, τον μεταφέρει κατευθείαν στο εγγύς μέλλον όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν σχεδιαστεί πάνω σε αποκλειστικά δικές τους πλατφόρμες. Η μαγεία του Peugeot Inception Concept εστιάζεται στην αδιόρατη και τέλεια μετάβαση από τον εξωτερικό στον εσωτερικό του σχεδιασμό, που οφείλεται κυρίως στις μοναδικές γυάλινες επιφάνειές του. Συγκεκριμένα περιβάλλεται από μια γυάλινη επιφάνεια συνολικού εμβαδού 7.25μ.2, η οποία συμβάλλει στην όλη τολμηρή σχεδίασή τoυ.

Peugeot

Το σύνολο των γυάλινων επιφανειών (παρμπρίζ, πλευρικά και πίσω τριγωνικά παράθυρα), διαθέτει κρύσταλλα ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης. Όλα τα στοιχεία διατηρούν τις ιδιότητες ηχο- και θερμο-μόνωσης και διαθέτουν ειδική κατεργασία (επεξεργασία με οξείδια μετάλλου), μια διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τις προσωπίδες στα κράνη των αστροναυτών της NASA. Αυτό το κρύσταλλο NARIMA® έχει μια ζεστή αντανάκλαση, σε αποχρώσεις του κίτρινου, και πιο ψυχρή μετάδοση, σε τόνους του γαλάζιου. Η γυάλινη επιφάνεια έτσι,  δημιουργεί ένα αισθητικό ‘παιχνίδισμα’ μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού: Εξωτερικά, αντανακλάται στο ουδέτερο χρώμα του αμαξώματος, ενώ στο εσωτερικό, διαχέει τις φωτεινές ακτίνες, τροποποιώντας συνεχώς τις αντανακλάσεις και τις αποχρώσεις.

Peugeot

Peugeot Inception Concept x 3. Paradis

H Peugeot στα πλαίσιο του νέου κεφαλαίου που ανοίγει στην αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε και τη συνεργασία με έναν νέο ταλαντούχο Γάλλο σχεδιαστή,  τον Emeric Tchatchoua, ιδρυτή της μάρκας 3.PARADIS.

Συγκεκριμένα, ο Emeric Tchatchoua, αντλώντας έμπνευση από το νέο πρωτότυπο αυτοκίνητο της Peugeot, παρουσίασε ένα μοναδικό ρούχο. Πρόκειται για ένα σακάκι, που παίζει με μια οπτική ψευδαίσθηση χάρη σε μια τρισδιάστατη εκτύπωση που αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη γωνία θέασης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης δύο δημιουργών που μοιράζονται κοινές αξίες όπως η γοητεία, το συναίσθημα, η αισιοδοξία και η ελευθερία.

Peugeot

Το συγκεκριμένο fashion item χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια τεχνολογία 3D σε υλικό που βρίσκεται επίσης στο πάτωμα του οχήματος. Η τρισδιάστατη εκτύπωση αποπνέει τον ίδιο επαναστατικό αέρα και είναι ανακυκλώσιμη ακολουθώντας τη φιλοσοφία της Peugeot για βιωσιμότητα.

Peugeot

O Matthias Hossann μιλά, επικεφαλής στο σχεδιασμό αυτοκινήτων της Peugeot, αποκλειστικά στο ELLE, για το Peugeot Inception Concept

Από που προήλθε η έμπνευση για το Peugeot Inception Concept;
Πρόκειται για μια Ηaute Couture εκδοχή στα αυτοκίνητα. Αρχικά η νέα τεχνολογία και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι πρωταρχικής σημασίας. Ωστόσο, για το μακροβιότερο brand αυτοκινήτων είναι σημαντικό το να χρησιμοποιήσει νέα υλικά και να ορίσει έναν νέο σχεδιασμό. Η έμπνευση προήλθε από την κληρονομιά της Peugeot σε συνάρτηση με το μέλλον. Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε αυτά τα δύο στοιχεία για να δημιουργήσουμε αυτό το αυτοκίνητο.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τoν fashion designer, Emeric Tchatchoua;
Αυτή η συνεργασία έγινε μεταξύ δύο «κόσμων» που μοιάζουν προκειμένου να δημιουργηθεί κάτι μοναδικό. Μοιραζόμαστε την ίδια φιλοσοφία με τον Emeric για να προσφέρουμε κάτι που θα εκπέμπει θετικά συναισθήματα στον κόσμο. Έχουμε ακριβώς το ίδιο πάθος αισιοδοξίας για το μέλλον. Και οι δύο, πιστεύουμε ότι ως δημιουργοί μπορούμε να αλλάξουμε το mindset των ανθρώπων και ακόμα και όταν δεν υπάρχει η θετική σκέψη, αυτό να μεταβάλλεται. Έστω και με την δημιουργία ενός αντικείμενου που αποπνέει αισιοδοξία, μπορεί βήμα βήμα να αλλάξει και ο κόσμος μας.

Τι είναι αυτό που αναζητούν οι καταναλωτές σε ένα αυτοκίνητο σήμερα;
Όταν ένας καταναλωτής επιλέγει ένα αυτοκίνητο Peugeot, πρώτα απ’ όλα θέλει να νιώθει ασφαλής και μετά δίνει έμφαση και στην τεχνολογία. Ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντικό για την επιλογή είναι και το πόσο ελκυστικό φαίνεται ένα αυτοκίνητο εκ πρώτης όψεως. Έτσι, οι καταναλωτές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και στο design.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: