Πώς η εξέλιξη της τεχνολογίας επαναπροσδιορίζει την εργασία σήμερα

Όλες οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις στον ψηφιακό κόσμο του σήμερα.

Elle 09 Οκτ. 24
Πώς η εξέλιξη της τεχνολογίας επαναπροσδιορίζει την εργασία σήμερα

Η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που εργαζόμαστε και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Σε ένα ενδιαφέρον fireside chat στο περίπτερο της Παπαστράτος στην καρδιά της 88ης ΔΕΘ με τίτλο «Τεχνολογία & Ταλέντο: Ο Επαναπροσδιορισμός της Εργασίας σε ένα Ψηφιακό Μέλλον», η Αθηνά Βακάλη, Καθηγήτρια Πληροφορικής στο ΑΠΘ, συνομίλησε με τη Μαριάννα Σκυλακάκη, Οικονομολόγο και CEO της αθηΝΕΑς. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι αναδυόμενες τάσεις της αγοράς, ενώ δόθηκε έμφαση στη σημασία των δεξιοτήτων πληροφορικής και προγραμματισμού που παραμένουν περιζήτητες. Παράλληλα, τέθηκαν στο τραπέζι οι προκλήσεις που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο της εργασίας.

Κατά τη συζήτηση υπογραμμίστηκε η αυξανόμενη σημασία των ήπιων δεξιοτήτων, όπως η ευελιξία, η κριτική σκέψη και η καινοτομία, οι οποίες καθίστανται κρίσιμες σε ένα περιβάλλον συνεχούς τεχνολογικής εξέλιξης. Παράλληλα, αναλύθηκαν οι προκλήσεις που φέρνει το υβριδικό μοντέλο εργασίας, καθώς και ο ρόλος της τεχνολογίας στην προσέλκυση και διατήρηση ταλέντου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους κινδύνους του algorithmic bias, με τις ομιλήτριες να τονίζουν την ανάγκη για οργανωτική προνοητικότητα μέσω foresight ομάδων και να αναδεικνύουν τη σημασία της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών γενεών στον εργασιακό χώρο.

Η τεχνολογία ως καταλύτης

Η κ. Βακάλη εξήγησε πως ο τομέας της πληροφορικής βρίσκεται σε μια περίοδο έντονης ανάπτυξης, με τη ζήτηση για εξειδικευμένους επιστήμονες να αυξάνεται δραματικά. Όπως τόνισε, οι φοιτητές της διαπρέπουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, γεγονός που επιβεβαιώνει την άνοδο των τεχνολογικών επαγγελμάτων. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη για μια ευρύτερη, διεπιστημονική προσέγγιση: οι απόφοιτοι δεν πρέπει να κατέχουν μόνο τεχνικές γνώσεις, αλλά και ήπιες δεξιότητες, όπως η επικοινωνία και η συνεργασία, οι οποίες είναι αναγκαίες σε ένα περιβάλλον όπου η διαφορετικοί κλάδοι και τα επιστημονικά πεδία διασταυρώνονται όλο και περισσότερο.

Ένα από τα κεντρικά ζητήματα της συζήτησης ήταν το Generative AI και πώς αυτό επηρεάζει τον κλάδο της πληροφορικής. Σύμφωνα με την κ. Βακάλη, οι φοιτητές εκπαιδεύονται ήδη σε εργαλεία όπως το ChatGPT, ώστε να μάθουν πώς να αυτοματοποιούν διαδικασίες και να αξιοποιούν αυτές τις τεχνολογίες για να προσθέτουν αξία στη δουλειά τους. Παρόλο που η εισαγωγή των αυτοματοποιημένων εργαλείων γεννά ανησυχίες για την αντικατάσταση προγραμματιστών, η ίδια πιστεύει πως ο ρόλος τους δεν πρόκειται να εξαλειφθεί. Αντιθέτως, θα προσαρμοστεί, απαιτώντας μια πιο ολιστική κατανόηση των θεματικών πεδίων με τα οποία συνεργάζονται.

Στο πλαίσιο της διεπιστημονικής προσέγγισης, η συζήτηση επεκτάθηκε στη σύνδεση της πληροφορικής με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η κ. Βακάλη υποστήριξε πως είναι κρίσιμο να ενσωματωθούν οι αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης στα προγράμματα σπουδών των ανθρωπιστικών επιστημών. Η κριτική σκέψη και η ηθική πρέπει να αποτελούν κεντρικά σημεία μελέτης, διότι η τεχνολογία προχωρά ραγδαία, ενώ οι κοινωνικές και νομικές ρυθμίσεις συχνά καθυστερούν να την ακολουθήσουν.

Το μέλλον της υβριδικής εργασίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων

Με την υβριδική εργασία να γίνεται η νέα κανονικότητα, η ευελιξία και η στρατηγική σχεδίαση καθίστανται ολοένα και πιο κρίσιμα στοιχεία. Οι εργαζόμενοι δίνουν προτεραιότητα στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κάτι που οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα. Επιπλέον, η ανάγκη για συνεργασία ανάμεσα σε άτομα με διαφορετικά υπόβαθρα είναι καίριας σημασίας, προκειμένου να επιτευχθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις στα σύνθετα προβλήματα της σύγχρονης αγοράς εργασίας.

Κλείνοντας, η κ. Βακάλη τόνισε ότι το μέλλον της τεχνολογίας θα περιλαμβάνει νέες μορφές ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στις ανθρώπινες δραστηριότητες, με την τεχνητή νοημοσύνη να συνεχίζει να δημιουργεί νέες ευκαιρίες εργασίας. Η ηθική και οι κανονιστικές ρυθμίσεις θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην κατεύθυνση αυτών των εξελίξεων, κάνοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις ακόμα πιο αναγκαίες.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT