για 4 άτομα
Υλικά:
225 γρ. ρύζι για σούσι (κοντόκοκκο ρύζι)
500 γρ. φιλέτο σολομού χωρίς κόκαλα και κομμένο σε κυβάκια (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας καπνιστό σολομό)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 αβοκάντο κομμένο σε λωρίδες
2 κ.σ. σόγια σος
2 κ.σ. νιφάδες τσίλι
2 κ.σ. σησαμέλαιο
μια μεγάλη πρέζα ζάχαρη
1 κ.σ. λευκό και μαύρο σουσάμι
Εκτέλεση:
1. Ξεπλένετε καλά το ρύζι αλλάζοντας το νερό όσες φορές χρειαστεί μέχρι να τρέξει καθαρό. Γεμίζετε μια κατσαρόλα με 350ml κρύο νερό και προσθέτετε το ρύζι. Αφήνετε να βράσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 10′ ή ανάλογα με τις οδηγίες του πακέτου. Απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη να κρυώσει για 10′ ακόμα. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι και αφήνετε να κρυώσει λίγο ακόμα μέχρι να είναι χλιαρό.
2. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε με ένα πιρούνι την σόγια σος, τις νιφάδες τσίλι, το σησαμέλαιο και την ζάχαρη. Περιχύνετε με το μείγμα αυτό τον σολομό και αφήνετε να μαριναριστεί για 5′.
3. Σερβίρετε το ρύζι σε τέσσερα μπολ, γαρνίρετε με τον σολομό, το αβοκάντο και τα κρεμμυδάκια και πασπαλίζετε λίγο σουσάμι από πάνω πριν από το σερβίρισμα.