Ρεβεγιόν με θαλασσινά

Όλοι οι θησαυροί του βυθού γίνονται τα πιο νόστιμα στολίδια στο δείπνο της παραμονής.

Elle 28 Δεκ. 18
Ρεβεγιόν με θαλασσινά

Μύδια με κάρι

Υλικά
1,5 κιλό μύδια, 1/2 κρεμμύδι, 1 φύλλο δάφνης , ½ ποτήρι νερού κρασί
1/2 λίτρο κρέμα γάλακτος, 2 κ.σ. κάρι, λίγος μαϊντανός για το σερβίρισμα, αλάτι

Εκτέλεση
1. Πλένετε και ξύνετε τα μύδια και τα τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, τη δάφνη και το κρασί και μαγειρεύετε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Πετάτε όσα παρέμειναν κλειστά.
2. Τα βγάζετε από το σκεύος και τα κρατάτε στην άκρη.
3. .Ξαναβάζετε τον ζωμό από τα μύδια στη φωτιά και προσθέτετε το κάρι, την κρέμα γάλακτος και το αλάτι.
4. Ανακατεύετε καλά, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα μύδια χωρίς το κέλυφός τους.
5. Σερβίρετε σε μπολ με λίγο μαϊντανό.

Ταρτάρ αστακού

Υλικά
3 μικροί αστακοί, 2 μέτριες ντομάτες, 1 αβοκάντο, 1/2 κρεμμύδι, 1 κ.σ. μαγιονέζα
2 κ.γ. κάππαρη, λίγο μπρικ,1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν, ρίγανη, μαϊντανός
σχοινόπρασο, 1 φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι σε κόκκους, 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό βάζετε τους αστακούς, τη δάφνη, λίγους κόκκους πιπεριού και τοποθετείτε το σκεύος στη φωτιά. Αφού πάρουν βράση, τους αφήνετε για άλλα 8′ και τους βγάζετε. Τους αφήνετε να κρυώσουν και αφαιρείτε το κρέας τους.
2. Κόβετε τις ντομάτες, το αβοκάντο και το κρεμμύδι σε μικρούς κύβους και τα αναμειγνύετε με τους αστακούς και την κάππαρη.
3. Φτιάχνετε μία σάλτσα αναμειγνύοντας τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και τα μυρωδικά και στη συνέχεια την προσθέτετε στο προηγούμενο μείγμα, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις ώστε να ομογενοποιηθεί.
4. Τοποθετείτε το ταρτάρ σε ένα τσέρκι, ξεφορμάρετε και σερβίρετε με το μπρικ, το σχοινόπρασο και φέτες λεμονιού.

Μιλφέιγ με χτένια και μελιτζάνες

Υλικά
12 χτένια, 3 ντομάτες, 3 μικρές μελιτζάνες, 6 κ.σ. μαγιονέζα
2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα, λίγο σχοινόπρασο, αλάτι

Εκτέλεση
1. Κόβετε τις ντομάτες και τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 3 εκ.
2. Βάζετε στη φωτιά ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τις ντομάτες. Στη συνέχεια προσθέτετε και μαγειρεύετε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. Αλατίζετε τα λαχανικά και τα κρατάτε στην άκρη.
3. Βγάζετε τα χτένια από το κέλυφός τους και τα σοτάρετε ελαφρά σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι. 4. Ανακατεύετε τη μαγιονέζα με την πάπρικα και μια πρέζα αλάτι.
4. Σε ένα τσέρκι τοποθετείτε τα υλικά με την εξής σειρά για να δημιουργήσετε το μιλφέιγ: ντομάτα, μαγιονέζα, μελιτζάνα, μαγιονέζα, 1 χτένι κομμένο οριζόντια, ντομάτα, μελιτζάνα, μαγιονέζα και τελειώνετε με ένα ολόκληρο χτένι και λίγο σχοινόπρασο.

Πιτάκια με στρείδια

Υλικά
1 συσκευασία φύλλο κρούστας, 20-30 κυδώνια, 3 κ.σ. βούτυρο, 2 κρεμμύδια
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη, άνηθος, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C.
2. Κόβετε τα φύλλα κρούστας σε τετράγωνα 4 x 4 εκ., τα αλείφετε με 2 κ.σ. βούτυρο το οποίο έχετε προηγουμένως λιώσει και καλύπτετε με αυτά στρογγυλά φορμάκια.
3. Τα ψήνετε για 8′-10′ και τα αφήνετε να κρυώσουν.
4. Καθαρίζετε και κόβετε τα κρεμμύδια σε κύβους και τα τσιγαρίζετε σε μια κατσαρόλα με τη μία κουταλιά βούτυρο που έχει απομείνει, αλάτι και πιπέρι.
5. Μόλις αρχίσουν να γίνονται διάφανα, προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
6. Όταν κρυώσει το μείγμα, γεμίζετε τα πιτάκια, προσθέτετε 1 ή 2 κυδώνια και διακοσμείτε με τον άνηθο.

Βελουτέ με στρείδια

Υλικά
12 στρείδια, 3 μέτριες πατάτες, 1 κρεμμύδι, 2 πράσα, 1 κ.σ. βούτυρο
1/2 λίτρο νερό, 1/2 λίτρο κρέμα γάλακτος, 1 λεμόνι, άνηθος, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε και κόβετε σε μέτρια κυβάκια τις πατάτες, τα πράσα και το κρεμμύδι.
2. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με το βούτυρο, προσθέτετε το νερό και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
3. Στη συνέχεια προσθέτετε στα λαχανικά τα έξι στρείδια και αφήνετε τη σούπα σε μέτρια φωτιά για άλλα 4′.
4. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και χτυπάτε το μείγμα με το μπίμερ μέχρι να αποκτήσει βελουτέ υφή.
5. Σερβίρετε σε μπολ και διακοσμείτε με τα υπόλοιπα 6 στρείδια, λίγες σταγόνες λεμόνι και λίγο άνηθο.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT