Υλικά:
300 γρ. ρύζι μπασμάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο + έξτρα για το σερβίρισμα
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε κομμάτια
4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Χυμό από 1 πορτοκάλι
850 ml ζωμό κοτόπουλο
Νιφάδες χοντρό αλάτι και φρέσκο μαύρο πιπέρι
100 γρ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι (κατά προτίμηση κομμένες στη μέση)
150 γρ. φέτα τριμμένη
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190°C.
2. Πλένετε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι μέχρι το νερό που περνά από μέσα να είναι καθαρό και το αφήνετε μέσα στο σουρωτήρι να στραγγίσει. Στο διάστημα αυτό βάζετε τον ζωμό κοτόπουλο σε ένα σκεύος και αφήνετε να βράσει.
3. Σε πυρίμαχο σκεύος που μπορεί να μπει και στον φούρνο ζεσταίνετε το ελαιόλαδαο και σοτάρες το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
4. Προσθέτετε το σκόρδο και το κύμινο και μαγειρεύετε για 2′ ακόμα. Στην συνέχεια προσθέτετε το ρύζι, τον χυμό του λεμονιού και το ζωμό κοτόπουλό που έχει βράσει. Αλατοπιπερώνετε.
5. Αφήνετε να πάρει μια βράση και μεταφέρετε αμέσως στον φούρνο. Ψήνετε χωρίς καπάκια για 1 ώρα.
6. Στα 50′ σπάζετε την κρούστα που έχει σχηματιστεί, προσθέτετε τις ελιές και ανακατεύετε. Στο τέλος το ρύζι σας πρέπει να είναι μαλακό και να έχει απορροφήσει τον ζωμό.
7. Πασπαλίζετε από πάνω το ξύσμα του πορτοκαλιού και την φέτα και ραντίζετε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο πριν σερβίρετε.