Σαρδέλες με αντίβ
Υλικά:
1 κιλό σαρδέλες · 1 αντίβ · 3 σκελίδες σκόρδο · 1 πιπεριά τσίλι · Μαϊντανός · 50 ml λευκό ξηρό κρασί · Ελαιόλαδο · Αλάτι
Εκτέλεση:
- Καθαρίζετε τις σαρδέλες, αφαιρείτε το κεφάλι και το κόκκαλο, τις πλένετε και τις στραγγίζετε καλά. Τις βάζετε σε ένα μεγάλο ταψί και τις ραντίζετε με το κρασί.
- Αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα από το αντίβ, το πλένετε, το στεγνώνετε, το κόβετε σε λωρίδες και αλατίζετε.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, βάζετε το αντίβ, σκεπάζετε το σκεύος και μαγειρεύετε για 10’ μέχρι το αντίβ να ασπρίσει. Το αφήνετε να κρυώσει.
- Ξεφλουδίζετε το σκόρδο και το ψιλοκόβετε μαζί με την πιπεριά τσίλι (για πιο απαλή γεύση, αφαιρείτε τους σπόρους). Τα ανακατεύετε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα κρατάτε στην άκρη.
- Λαδώνετε ένα ταψί και βάζετε μια στρώση αντίβ. Ρίχνετε από πάνω το μείγμα σκόρδου-πιπεριάς, ελαιόλαδο και τέλος τις σαρδέλες. Ραντίζετε με ελαιόλαδο και αλατίζετε. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 15’.
Σαρδέλες γεμιστές αλά siciliana
Υλικά:
1 κιλό σαρδέλες · 100 γραμμ. φρυγανιά τριμμένη · 1 κρεμμύδι · 2 κ.σ. σταφίδες · 2 κ.σ. κουκουνάρι · 50 γραμμ. τυρί προβολόνε τριμμένο · 1 κ.σ. ζάχαρη · Χυμός από 1 λεμόνι · Φύλλα δάφνης · Ελαιόλαδο · Αλάτι · Πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βάζετε τις σταφίδες να μουλιάσουν σε ζεστό νερό.
- Καθαρίζετε τις σαρδέλες, κόβετε τα κεφάλια, τις ανοίγετε στη μέση, αφαιρείτε το κόκκαλο, τις πλένετε καλά και τις στεγνώνετε.
- Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε σε ένα τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτετε τη φρυγανιά και σοτάρετε λίγο ακόμα. Στραγγίζετε τις σταφίδες και τις ρίχνετε στο σκεύος μαζί με το κουκουνάρι και το τυρί. Ανακατεύετε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνετε και κρατάτε τη γέμιση στην άκρη.
- Ετοιμάζετε το dressing ανακατεύοντας τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και λίγο ελαιόλαδο.
- Βάζετε τις σαρδέλες σε ένα ταψί (με την πέτσα προς τα κάτω) στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Bάζετε σε καθεμία 1 κ.γ. από τη γέμιση και την τυλίγετε σε ρολό με την ουρά προς τα πάνω. Τις στερεώνετε βάζοντας ανάμεσά τους από 1 φύλλο δάφνης. Πασπαλίζετε τα ψάρια με τη γέμιση που έχει απομείνει, ρίχνετε το dressing και τα ψήνετε για 15’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C.
Σούπα με σαρδέλες
Υλικά:
500 γραμμ. σαρδέλες · 200 γραμμ. πελτές ντομάτας · 2 ντομάτες ώριμες · 1 κρεμμύδι · 1 καρότο
· 3 σκελίδες σκόρδο · Μαϊντανός · 100 ml λευκό κρασί · 700 ml ζωμός ψαριού ή νερό – 4 κ.σ. ελαιόλαδο · 4 φέτες ψωμί · Αλάτι
Εκτέλεση:
- Κόβετε τα κεφάλια από τις σαρδέλες, τις ανοίγετε στη μέση, αφαιρείτε το κόκκαλο, τις πλένετε και τις στεγνώνετε.
- Καθαρίζετε το καρότο και το κόβετε σε κυβάκια. Καθαρίζετε τις 2 σκελίδες σκόρδο και το κρεμμύδι.
- Ζεματίζετε τις ντομάτες για 1’ λεπτό σε καυτό νερό και τις ξεπλένετε αμέσως με κρύο. Τις ξεφλουδίζετε, τις κόβετε στα δύο, αφαιρείτε τους σπόρους και τις κόβετε σε κυβάκια.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το καρότο και αλατίζετε. Σβήνετε τα λαχανικά με το λευκό κρασί και συνεχίζετε το μαγείρεμα λίγο ακόμα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνετε στο σκεύος τον πελτέ και τις ντομάτες και συνεχίζετε το μαγείρεμα για ακόμη 10’ σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε τον ζωμό ψαριού ή το νερό και μαγειρεύετε για άλλα 15’. Προσθέτετε στο σκεύος τα ψάρια και τον μαϊντανό (κρατάτε λίγο για τη διακόσμηση) και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 5’.
- Ψήνετε στην τοστιέρα ή στο γκριλ για 3’ τις φέτες του ψωμιού και τις τρίβετε με την τρίτη σκελίδα σκόρδο.
- Πασπαλίζετε τη σούπα με τον υπόλοιπο μαϊντανό και τη σερβίρετε με το ψημένο ψωμί.
Αλμυρό «κέικ» με σαρδέλες
Υλικά:
700 γραμμ. σαρδέλες · 2 σκελίδες σκόρδο · 1 ματσάκι μαϊντανός · 20 γραμμ. φρυγανιά τριμμένη · 2 πατάτες · 3 ντομάτες ώριμες · 1 λευκό κρεμμύδι · Ελαιόλαδο · Αλάτι · Πιπέρι
Εκτέλεση:
- Κόβετε τα κεφάλια από τις σαρδέλες, τις ανοίγετε στη μέση, αφαιρείτε το κόκκαλο, τις πλένετε και τις στραγγίζετε καλά. Τις αλατίζετε και τις κλείνετε ξανά.
- Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε λεπτές φέτες, τις βράζετε σε αλατισμένο νερό για 5’ και τις στραγγίζετε.
- Πλένετε τις ντομάτες και τις κόβετε σε λεπτές φέτες. Ξεφλουδίζετε τα σκόρδα και τα ψιλοκόβετε. Πλένετε και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό. Καθαρίζετε και κόβετε το κρεμμύδι σε ροδέλες.
- Στρώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 18 εκ. με χαρτί ψησίματος και το λαδώνετε. Τοποθετείτε στο ταψί τα μισά υλικά με την εξής σειρά: πατάτες, ροδέλες κρεμμυδιού, ντομάτες και σαρδέλες ακτινωτά. Πασπαλίζετε με το σκόρδο, τη φρυγανιά, λίγο νερό και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 10’ και στη συνέχεια στο γκριλ για ακόμη 5’. Αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10’ πριν σερβίρετε.
Κεφτεδάκια από σαρδέλες
Υλικά:
500 γραμμ. σαρδέλες · ψίχα από 2 φέτες ψωμί · 1 χούφτα τυρί προβολόνε τριμμένο · 2 αυγά · 30 γραμμ. σταφίδες · 20 γραμμ. κουκουνάρι · 1 σκελίδα σκόρδο · 1 κ.σ. φιστικέλαιο · Αλάτι
Εκτέλεση:
- Καθαρίζετε τις σαρδέλες, τις ανοίγετε στη μέση, αφαιρείτε το κόκκαλο, την ουρά και τα πλαϊνά πτερύγια, τις πλένετε καλά, τις στραγγίζετε στο σουρωτήρι, τις αλατίζετε και τις αφήνετε στην άκρη.
- Τρίβετε την ψίχα του ψωμιού και μουλιάζετε τις σταφίδες σε ζεστό νερό.
- Σουρώνετε τις σαρδέλες, τις ψιλοκόβετε και τις ανακατεύετε σε ένα μπολ με το ψωμί, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το κουκουνάρι, τις σταφίδες σουρωμένες και αλατίζετε ελαφρά. Χτυπάτε τα αυγά και τα προσθέτετε στο μείγμα. Ανακατεύετε καλά, προσθέτετε το τυρί και ζυμώνετε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σχηματίζετε μικρά κεφτεδάκια, τα τηγανίζετε σε καυτό φιστικέλαιο και τα τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Τα σερβίρετε αμέσως και τα συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα και ντοματάκια τσέρι.