4 γλυκά από σοκολάτα για το τραπέζι του ρεβεγιόν

Ήρθε η ώρα το σπίτι να μυρίσει Χριστούγεννα και σοκολάτα.

Elle 23 Δεκ. 18
4 γλυκά από σοκολάτα για το τραπέζι του ρεβεγιόν

Κορμός σοκολάτας με κάστανα

Υλικά για το μπισκότο
6 μεσαία αυγά
150 γραμμ. ζάχαρη άχνη
50 γραμμ. κακάο

Υλικά για την κρέμα κάστανο
250 γραμμ. τυρί μασκαρπόνε
250 γραμμ. κρέμα κάστανο
100 γραμμ. κάστανα βρασμένα σε κομμάτια

Υλικά για την επικάλυψη
200 γραμμ. σοκολάτα υγείας
100 γραμμ. βούτυρο
4-5 κάστανα για διακόσμηση

Εκτέλεση
1. Ξεχωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια.
2. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και όταν έχουν διπλασιαστεί σε μέγεθος προσθέτετε 75 γραμμ. ζάχαρη άχνη. Χτυπάτε και πάλι με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
3. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτετε το κακάο και βάζετε το μείγμα σε εκείνο της μαρέγκας ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
4. Απλώνετε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και με μια σπάτουλα απλώνετε το μείγμα που φτιάξατε και ψήνετε για 18-20′ στους 180° C.
5. Βγάζετε το μπισκότο από τον φούρνο και το αφήνετε πάνω σε μια υγρή πετσέτα να κρυώσει. Στη συνέχεια το τυλίγετε και το αφήνετε πάλι πάνω στην πετσέτα.
6. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε το μασκαρπόνε με την κρέμα κάστανο και τα κάστανα σε κομμάτια.
7. Ξετυλίγετε το μπισκότο, το αλείφετε με την κρέμα κάστανο και το ξανατυλίγετε.
8. Για την επικάλυψη: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, προσθέτετε το βούτυρο και 4 κ.σ. νερό και ανακατεύετε καλά. Το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 15′.
9. Καλύπτετε το μπισκότο με τη σοκολάτα χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα και το διακοσμείτε με τα κάστανο. Φυλάσσετε το γλυκό στο ψυγείο.

Μους σοκολάτας σε φόρμα

Υλικά
100 γραμμ. ζάχαρη
3 αυγά
200 γραμμ. σοκολάτα γάλακτος
50 γραμμ. αλατισμένο βούτυρο σε κομμάτια
200 ml. κρέμα γάλακτος
1 πρέζα ζάχαρη
3 κ.γ. κακάο σε σκόνη
Αλάτι

Eκτέλεση
1. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος.
2. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε τη ζάχαρη με 1 κ.σ. νερό μέχρι να γίνει καραμέλα και ανακατεύετε μέχρι να αποκτήσει ομοιόμορφη υφή.
3. Αφήνετε να κρυώσει και προσθέτετε σιγά σιγά το αλάτι και στη συνέχεια τη σοκολάτα σε κομμάτια.
4. Σε ένα μπολ ξεχωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάτε τους κρόκους και τους προσθέτετε στο μείγμα με τη σοκολάτα.
5. Αλατίζετε τα ασπράδια και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν μαρέγκα και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τα προσθέτετε στο μείγμα της μους ανακατεύοντας ελαφρά.
6. Γεμίζετε μια φόρμα με τη μους και την αφήνετε για τουλάχιστον 6 ώρες στο ψυγείο.
7. Πριν σερβίρετε πασπαλίζετε το γλυκό με το κακάο.

Τάρτα σοκολάτας

Υλικά για την τάρτα
100 γραμμ. ανάλατο βούτυρο και λίγο ακόμη για να αλείψετε το ταψί.
40 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
40 γραμμ. ζάχαρη άχνη
1 ξυλαράκι βανίλια (τους σπόρους)
20 γραμμ. αμύγδαλα σε σκόνη
1 μικρό αυγό
200 γραμμ. αλεύρι
Αλάτι

Υλικά για τη γέμιση
30 γραμμ. σοκολάτα υγείας
10 γραμμ. βούτυρο
90 γραμμ. πραλίνα
30 γραμμ. λεπτές γκοφρέτες

Υλικά για την κρέμα ganache
300 γραμμ. σοκολάτα υγείας.
200 γραμμ. κρέμα γάλακτος
3 κρόκοι
40 γραμμ. βούτυρο

Εκτέλεση
1. Ανακατεύετε στο μίξερ το βούτυρο και τις ζάχαρες, τους σπόρους βανίλιας, το αμύγδαλο και το αυγό χτυπημένο. Συνεχίζοντας να ανακατεύετε προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι και μια πρέζα αλάτι.
2. Όταν δείτε ότι η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ, σχηματίζετε μια μπάλα. Την καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες.
3. Αλείφετε με βούτυρο μια φόρμα για κέικ και βάζετε μέσα τη ζύμη. Την τρυπάτε με ένα πιρούνι και την καλύπτετε με χαρτί ψησίματος, προσθέτοντας από πάνω μερικά ξερά φασόλια ώστε να μη φουσκώσει. Ψήνετε στους 180° C για 30′.
4. Ετοιμάζετε τη γέμιση: Λιώνετε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί και καθώς ανακατεύετε προσθέτετε την πραλίνα.
5. Προσθέτετε τις γκοφρέτες και απλώνετε τη γέμιση πάνω στην τάρτα. Αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο για 30′.
6. Για την κρέμα ganache: Ζεσταίνετε την κρέμα και λιώνετε μέσα τη σοκολάτα. Περιμένετε να κρυώσει και προσθέτετε τους κρόκους. Ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί τελείως.
7. Καλύπτετε την τάρτα και την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες.

Τάρτα μαρέγκα με σοκολάτα και βατόμουρα

Υλικά
2 ασπράδια
130 γραμμ. ζάχαρη
20 γραμμ. κακάο
750 ml σορμπέ βατόμουρο
750 ml παγωτό σοκολάτα
200 ml κρέμα γάλακτος κρύα
2 κ.σ. τυρί μασκαρπόνε
50 γραμμ. ζάχαρη άχνη
Φρέσκα βατόμουρα για τη διακόσμηση.

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150° C.
2. Χτυπάτε τα ασπράδια με 50 γραμμ. ζάχαρη σε μαρέγκα, προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
3. Προσθέτετε το κακάο και ανακατεύετε ελαφρά (να μην ενωθούν τα υλικά τελείως).
4. Βάζετε το μείγμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και σχηματίζετε δυο μεγάλες στρογγυλές μαρέγκες από σοκολάτα πάνω σε στρογγυλή φόρμα, αφήνοντας αρκετό κενό μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
5. Τις ψήνετε για περίπου 50′ και στη συνέχεια τις αφήνετε να κρυώσουν μέσα στον φούρνο.
6. Τοποθετείτε μία μαρέγκα σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, την καλύπτετε με παγωτό σοκολάτα και τη βάζετε στο ψυγείο για 30′.
7. Απλώνετε από πάνω το σορμπέ βατόμουρο και καλύπτετε με τη δεύτερη μαρέγκα. Αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
8. Χτυπάτε την άχνη με το μασκαρπόνε και φτιάχνετε μια κρέμα.
9. Πριν το σερβίρισμα βγάζετε το γλυκό από τη φόρμα και το γαρνίρετε με την κρέμα, τα βατόμουρα και ξύσμα σοκολάτας.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT