Menu

4 πίτες για το πιο γευστικό γιορτινό τραπέζι

Κάτω από το τραγανό τους φύλλο κρύβεται μια απίστευτα γευστική έκπληξη. Ανάψτε το φούρνο και κάντε τα μαγικά σας.

Κρεατόπιτα σε ρολό
(προετοιμασία: 1 ώρα και 30′)

Υλικά για 8 άτομα
1,2 κιλά φιλέτο βοδινό (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να το χτυπήσει για να τυλίγεται σε ρολό)
150 γραμμ. φουντούκια
2 χούφτες μέντα ψιλοκομμένη
3 αυγά
2 φύλλα σφολιάτας
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Χτυπάτε τα φουντούκια σε ένα μπλέντερ για να θρυμματιστούν.
2. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα 2 αυγά χτυπημένα, τη μέντα, τα φουντούκια, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
3. Απλώνετε τη ζύμη στην επιφάνεια της κουζίνας, τοποθετείτε το κρέας και αλατοπιπερώνετε. Από πάνω βάζετε τη γέμιση και τυλίγετε σε ρολό, κλείνοντας προσεκτικά τις άκρες.
4. Σε ένα μπολ χτυπάτε τον κρόκο με μια κ.σ. νερό και αλείφετε την πίτα με ένα πινέλο.
5. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50′ μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Πίτα Λορέν
(προετοιμασία: 45′, μαγείρεμα: 1 ώρα, αναμονή: 24 ώρες)

Υλικά για 6 άτομα
1 πακέτο φύλλα σφολιάτας
300 γραμμ. χοιρινό κομμένο σε κομμάτια
300 γραμμ. βοδινό κομμένο σε κομμάτια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνης
100 ml κρασί
1/2 αλάτι
1 κρόκος αυγού

Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ ρίχνετε το κρέας, τα κρεμμύδια, το κρασί, τη δάφνη και το αλάτι και ανακατεύετε. Καλύπτετε με μεμβράνη και το τοποθετείτε στο ψυγείο για 24 ώρες.
2. Την επόμενη μέρα, μοιράζετε τα φύλλα σφολιάτας στη μέση. Στρώνετε τα μισά σε ένα βουτυρωμένο ορθογώνιο ταψί, τοποθετείτε τη γέμιση στη μέση αφαιρώντας τη δάφνη, και από πάνω καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τυλίγετε γύρω γύρω για να κλείσει σχηματίζοντας μια ορθογώνια φρατζόλα και κλείνετε και τις άκρες.
3. Σε ένα μπολ χτυπάτε τον κρόκο με μια κ.σ. νερό και αλείφετε την πίτα με ένα πινέλο.
4. Με ένα μαχαίρι χαράσσετε την πίτα και ψήνετε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.

Μίνι σουφλέ κρεατόπιτας με κρέμα από σπαράγγια
(προετοιμασία: 50′, μαγείρεμα: 25′)

Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό λευκά σπαράγγια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
200 γραμμ. χτένια
100 ml κρέμα γάλακτος
600 ml ζωμός λαχανικών
20 γραμμ. βούτυρο
1 φύλλο σφολιάτας
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κρόκος αυγού
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Καθαρίζετε τα σπαράγγια και τα κόβετε σε κομμάτια.
2. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε 10 γραμμ. βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 5′. Προσθέτετε τα σπαράγγια και το ζωμό λαχανικών και μαγειρεύετε για 20′.
3. Σε μια άλλη κατσαρόλα, λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρετε τα χτένια για 2′.
4. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος στην κατσαρόλα με τα σπαράγγια και χτυπάτε με ένα μπίμερ μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα. Αλατοπιπερώνετε.
5. Μοιράζετε το μείγμα σε πυρίμαχα φορμάκια, προσθέτετε τα χτένια, πασπαλίζετε με μαϊντανό και καλύπτετε με φύλλο.
6. Σε ένα μπολ χτυπάτε τον κρόκο με μια κ.σ. νερό και αλείφετε την πίτα με ένα πινέλο.
7. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 25′ μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

 

Κιμαδόπιτα από λαζάνια και ρικότα
(προετοιμασία: 30′, μαγείρεμα: 30′)

Υλικά για 8 άτομα
18 φύλλα λαζάνια
1,2 κιλά μοσχαρίσιος κιμάς
120 γραμμ. αμύγδαλα καθαρισμένα
700 γραμμ. ρικότα
1 χούφτα μέντα ψιλοκομμένη
300 γραμμ. ντομάτες τριμμένες
2 μπάλες μοτσαρέλα
60 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα
8 κ.σ. Ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Βρέχετε λίγο τα λαζάνια και τα σκουπίζετε με ένα πανί.
2. Σε ένα μπλέντερ χτυπάτε τα αμύγδαλα. Τα ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά, προσθέτετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε.
3. Βουτυρώνετε ένα ταψί, στρώνετε κάτω 6 φύλλα λαζάνια, απλώνετε τον κιμά, καλύπτετε με άλλα 6 φύλλα λαζάνια, τρίβετε από πάνω τη ρικότα, περιχύνετε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με τη μέντα. Προσθέτετε τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα κομμένη σε φέτες, αλατοπιπερώνετε και ολοκληρώνετε με τα υπόλοιπα 6 λαζάνια.
4. Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 30′.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Search