Χταπόδι σαλάτα
(προετοιμασία 15΄, μαγείρεμα 1 ώρα)
Υλικά για 6 άτομα
1 χταπόδι, 1 λίτρο λευκό κρασί, 3 κρεμμύδια, 2 λεμόνια, 2 πιπεριές, 2 σκελίδες σκόρδο, χυμός από 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, 4 κ.σ. άνηθο, ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Βράζετε το χταπόδι για 1 ώρα μαζί με το κρασί, 2 κρεμμύδια και τα λεμόνια κομμένα σε κομμάτια. Το αφήνετε να κρυώσει και να μαριναριστεί μερικές ώρες. 2. Λίγο πριν σερβίρετε, στραγγίζετε το χταπόδι και το κόβετε σε κομματάκια. Ψιλοκόβετε τις πιπεριές, το σκόρδο και το τρίτο κρεμμύδι και τα ανακατεύετε με το χταπόδι. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού, ψιλοκομμένο άνηθο και λίγο ελαιόλαδο.
Πατατοσαλάτα με ελιές και πιπεριές Φλωρίνης
(προετοιμασία 15΄, μαγείρεμα 20΄)
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό πατάτες μικρές, 12 πιπεριές Φλωρίνης, 1 ματσάκι μαϊντανό, 100 γραμμ. μαύρες ελιές χωρίς τα κουκούτσια, 1 φύλλο δάφνης, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μικρή φρέσκια καυτερή πιπεριά τσίλι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Κόβετε τις ελιές σε κυβάκια. Καθαρίζετε τις πατάτες, τις πλένετε, τις κόβετε στα δύο και τις τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει μαζί με το φύλλο δάφνης. Όταν είναι έτοιμες, τις σουρώνετε, τις ρίχνετε σε μια σαλατιέρα και τις αφήνετε να κρυώσουν. Προσθέτετε ελαιόλαδο και τις λιώνετε με το πιρούνι, αλλά όχι τελείως.
2. Πλένετε το μαϊντανό, τον στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τον χοντροκόβετε. Τον βάζετε στη σαλατιέρα μαζί με τις ελιές, τις 4 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κυβάκια και την καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη. Ρίχνετε λίγο πιπέρι και, αν χρειάζεται, αλάτι. 3.Αν θέλετε, σερβίρετε έτσι την πατατοσαλάτα. Αλλιώς παίρνετε τις υπόλοιπες 8 πιπεριές, τις γεμίζετε με την πατατοσαλάτα και τις βάζετε σε ένα τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Τις ροδίζετε από όλες τις πλευρές στο καυτό λάδι, τις στραγγίζετε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρετε.
Tip: Μπορείτε να αρωματίσετε την πατατοσαλάτα με μπόλικο δυόσμο ή κόλιαντρο.
Κολοκύθα με μέλι και μπαχαρικά στο φούρνο
(Προετοιμασία 10΄, μαγείρεμα 40΄)
1 κιλό και 500 γραμμ. κολοκύθα, 100 γραμμ. μέλι, 80 γραμμ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου, 1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη, 1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο γαρίφαλο, 1/2 κ.γ. κόκκοι κόλιαντρου
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180o C. Πλένετε την κολοκύθα και αφαιρείτε τα κουκούτσια της. Την κόβετε σε μεγάλα κομμάτια, χωρίς να την ξεφλουδίσετε. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη μαργαρίνη με τα μπαχαρικά και το μέλι και ανακατεύετε καλά. Στρώνετε τα κομμάτια της κολοκύθας σε ένα ταψί (με τη φλούδα προς τα κάτω), τα αλείφετε με το αρωματισμένο βούτυρο και τα ψήνετε στο φούρνο για 40΄, μέχρι να γίνουν διαφανή.
Σαλάτα με αστακοουρές
(προετοιμασία 10΄, μαγείρεμα 10΄, αναμονή 8 ώρες)
Υλικά για 6 άτομα
3 αστακοουρές κατεψυγμένες, 1 κ.σ. μαργαρίνη, 3 αβοκάντο, 2 κρεμμύδια, 500 γραμμ. φύλλα από σπανάκι, ρόκα, γλιστρίδα κ.ά., 1 σκελίδα σκόρδο, 1 μικρή καυτερή πιπεριά, χυμός από 2 λάιμ, χυμός από 1 πορτοκάλι, 6 κ.σ. σησαμέλαιο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Το προηγούμενο βράδυ βγάζετε από την κατάψυξη τις αστακοουρές για να ξεπαγώσουν. Την επόμενη μέρα αφαιρείτε το κέλυφός τους με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού.
2. Κόβετε τη σάρκα τους σε μικρά κομμάτια και τα τσιγαρίζετε σε αντικολλητικό τηγάνι για 10΄ σε χαμηλή φωτιά με λίγη μαργαρίνη ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε το σκόρδο και την πιπεριά ψιλοκομμένα και ανακατεύετε. Σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε τους χυμούς λάιμ και πορτοκαλιού (κρατάτε 1 κ.σ. για να ραντίσετε το αβοκάντο). Μεταφέρετε το περιεχόμενο του τηγανιού σε μια σαλατιέρα.
3. Πλένετε καλά τις διάφορες σαλάτες και τις στραγγίζετε. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα αβοκάντο και τα κόβετε σε κομματάκια. Τα τοποθετείτε σε ένα μπολ, ρίχνετε το χυμό που φυλάξατε και ανακατεύετε καλά για να μη μαυρίσουν. Βάζετε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στη σαλατιέρα, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το σησαμέλαιο, ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως.
Μπισκότα με ταχίνι, μέλι και βρόμη
(προετοιμασία 15′, μαγείρεμα 15′)
Υλικά για 20 περίπου κομμάτια
1/2 φλιτζ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου), 2 κ.σ. κορν φλάουρ, 1 1/3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φλιτζ. νιφάδες βρόμης (αλεσμένες), 1/3 φλιτζ. ταχίνι, 1 αυγό, 1/2 φλιτζ. μέλι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 1 κ.γ. μαγειρική σόδα, 1/2 κ.γ. αλάτι, σουσάμι.
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C και στρώνετε το ταψί με λαδόχαρτο.
2. Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το κορν φλάουρ (αφού τα έχετε κοσκινίσει), τη σόδα, το αλάτι και τις νιφάδες βρόμης.
3. Χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο, το ταχίνι και το μέλι έως ότου σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Έπειτα προσθέτετε το αυγό, τη βανίλια και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα. Συμπληρώνετε με τα στερεά υλικά και αναδεύετε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.
4. Πλάθετε τα μπισκότα και τα πασπαλίζετε με σουσάμι. Τα ψήνετε για 12-15′ μέχρι να ροδίσουν.
Tip: Μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη λίγη κανέλα, ή σταγόνες σοκολάτας, ή σταφίδες.