Κέικ σοκολάτας με γλυκοπατάτα & μανγκο
(Προετοιµασία: 20’, Ψήσιµο: 40’)
Υλικά
Για το κέικ: 150 γραµµ. γλυκοπατάτα · 400 γραµµ. µαύρη σοκολάτα
· 200 γραµµ. γιαούρτι · 50 ml ηλιέλαιο
· 200 γραµµ. σιρόπι αγαύης · 100 γραµµ. αλεύρι · 50 γραµµ. κακάο σε σκόνη · 1 πρέζα αλάτι · Βούτυρο και αλεύρι για τη φόρµα
Για την ganache από µάνγκο:
200 γραµµ. µασκαρπόνε · 1 µάνγκο · 150 γραµµ. κάσιους · 1 βανίλια σε σκόνη
· Φραγκοστάφυλα για τη γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Ετοιµάζετε το κέικ σοκολάτας:
1. Προθερµαίνετε τον φούρνο στους 180ο C. 2. Βράζετε τις γλυκοπατάτες µέχρι να µαλακώσουν. Στραγγίζετε το νερό και τις αφήνετε στη ζεστή κατσαρόλα για να στεγνώσουν.
3. Λιώνετε τη σοκολάτα σε µπεν µαρί και την ανακατεύετε µε τη γλυκοπατάτα. Προσθέτετε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο και το σιρόπι αγαύης και αναµειγνύετε καλά.
4. Σε ένα µικρό µπολ ανακατεύετε το αλεύρι µε το κακάο και το αλάτι και τα προσθέτετε στο προηγούµενο µείγµα.
5. Μοιράζετε το µείγµα σε 2 φόρµες για κέικ (τις βουτυρώνετε και τις αλευρώνετε ελαφρά) και ψήνετε για 15’. Η κρούστα πρέπει να ροδίσει και το εσωτερικό να παραµείνει υγρό.
Ετοιµάζετε την ganache από µάνγκο:
1. Χτυπάτε στο µούλτι το µισό µάνγκο µε τα κάσιους και φτιάχνετε πουρέ.
2. Προσθέτετε το µασκαρπόνε και τη βανίλια και χτυπάτε µε το µίξερ µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά. 3. Καλύπτετε το κέικ µε την ganache και το διακοσµείτε µε τα φραγκοστάφυλα.
Ταρτάρ από παντζάρι
Προετοιµασία: 15’
Υλικά
500 γραµµ. βρασµένα παντζάρια
· 1 αγγούρι · 30 γραµµ. κάπαρη
Για τη σος από µάνγκο
1 µάνγκο · 1 µικρό κρεµµύδι · 1 κ.γ. χυµός λεµονιού · Μερικά φύλλα κόλιανδρο · 5 γραµµ. φρέσκο τζίντζερ πολτοποιηµένο · 1 πρέζα πιπέρι καγιέν · Αλάτι
Εκτέλεση
1. Κόβετε τα παντζάρια και το αγγούρι σε κυβάκια και τα βάζετε σε ένα µπολ. Προσθέτετε την κάπαρη και ανακατεύετε καλά. 2. Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε το µάνγκο και το κρεµµύδι. 3. Σε ένα µπολ ανακατεύετε το µάνγκο, το κρεµµύδι, τον χυµό λεµονιού, τον κόλιανδρο (φυλάτε µερικά φύλλα για τη διακόσµηση), το τζίντζερ, το πιπέρι καγιέν και το αλάτι. Με ένα µπίµερ οµογενοποιείτε το µείγµα. 4. Ανακατεύετε τη σος µάνγκο µε τα παντζάρια και το αγγούρι, σερβίρετε και γαρνίρετε µε λίγο φρέσκο κόλιανδρο.
Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας
(Προετοιµασία: 15’, Μαγείρεµα: 20’)
Υλικά
Για το κοτόπουλο µε κρέµα γλυκοπατάτασ: 500 γραµµ. φιλέτο κοτόπουλου · 1 µεγάλη γλυκοπατάτα · 2 κρεµµύδια
· 1 σκελίδα σκόρδο · 100 ml κρέµα καρύδας · 100 ml κρέµα κάσιους (σε µεγάλα σούπερ µάρκετ) · 3-4 κλωναράκια θυµάρι · 1 κ.σ. καρυδέλαιο, βούτυρο ή άλλο λάδι µαγειρικής · Αλάτι, πιπέρι
Για το κουνουπίδι µε µουστάρδα
1 κουνουπίδι · 70 ml ελαιόλαδο · 50 ml ξίδι µπαλσάµικο · 1 κ.σ. µουστάρδα · 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκοµµένη · Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερµαίνετε τον φούρνο στους 200ο C. Eτοιµάζετε το κουνουπίδι µε µουστάρδα: 1. Κόβετε το κουνουπίδι σε τουφίτσες.
2. Σε ένα µεγάλο µπολ χτυπάτε µαζί όλα τα υλικά για τη σος. 3. Βουτάτε µέσα το κουνουπίδι, το απλώνετε σε ταψί στρωµένο µε λαδόκολλα και ψήνετε για 20’ µέχρι να ροδίσει απέξω ή να µαλακώσει. Ετοιµάζετε το κοτόπουλο µε την κρέµα γλυκοπατάτας: 1. Ξεφλουδίζετε τη γλυκοπατάτα και τα κρεµµύδια, τα κόβετε σε κυβάκια και τα τηγανίζετε στο καρυδέλαιο µαζί µε το σκόρδο. Προσθέτετε τις κρέµες καρύδας και κάσιους, το θυµάρι, αλάτι και πιπέρι.
2. Αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου 10’ µέχρι το µείγµα να πήξει, σβήνετε τη φωτιά και περνάτε τη σος µε το µπίµερ για να οµογενοποιηθεί ή πολτοποιείτε τα λαχανικά µε ένα κουτάλι, αν θέλετε να µείνουν µερικά κοµµατάκια. 3. Κόβετε το κοτόπουλο σε κυβάκια ή λωρίδες. Το σοτάρετε σε δυνατή φωτιά µε ελαιόλαδο ή βούτυρο µέχρι να ροδίσει. 4. Το µεταφέρετε στην κατσαρόλα µε την κρέµα γλυκοπατάτας και ζεσταίνετε το φαγητό για 5’. 5. Σερβίρετε το κοτόπουλο µε την κρέµα, το κουνουπίδι και µερικά κλωναράκια θυµάρι.
Latte με κάρδαμο, τζίντζερ & κύμινο
Προετοιµασία: 15’
Υλικά
150 ml γάλα αμυγδάλου, γάλα κάνναβης ή κατσικίσιο · 3-5 μπαστουνάκια κάρδαμο · 1 κ.γ. μαραθόσποροι · 5 γραμμ. φρέσκο τζίντζερ · 3 σπόροι γλυκάνισο · 1 μικρή πρέζα κύμινο σε σκόνη · 1 ξυλαράκι γλυκόριζας
Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά βράζετε όλα τα υλικά για 15’. Σουρώνετε το μείγμα.
Tip: Μπορείτε να απολαύσετε το ρόφημα αυτό το πρωί, καθώς και πριν ή μετά το βραδινό γεύμα για να ενισχύσετε τη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Οι συνταγές προέρχονται από το βιβλίο της Lisanna Wallance Μes Secrets de Sorcière. Η συγγραφέας µεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, αλλά πλέον ζει στο Παρίσι, λόγω έρωτα. To πάθος της για τη µαγειρική την έστρεψε σε τροφές και φυτά που τη βοήθησαν να θεραπεύσει τον εαυτό της. Στην ιστοσελίδα της culinarywitch.com µοιράζεται τις γνώσεις και τις µαγικές συνταγές της ώστε οι αναγνώστες της να ζουν πιο υγιείς και ευτυχισµένοι. Η ίδια λέει: «Στη φύση υπάρχει ισορροπία ανάµεσα σε γη, φωτιά, αέρα και νερό. Έτσι και στις συνταγές, αναζητούµε την ισορροπία ανάµεσα σε λιπαρό, ξινό, γλυκό, αλµυρό. Πειραµατιζόµαστε µε αυτά τα τέσσερα και παίζουµε µε τις γεύσεις». Ας ξυπνήσουµε, λοιπόν, τη µάγισσα της µαγειρικής µέσα µας!