Υλικά:
1 κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σέλερι, ψιλοκομμένα
1 μέτριο καρότο, ψιλοκομμένο
2 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
3 κουταλιές του γλυκού τζίτζερ
1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλα
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ρίξε το ξύδι, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι σε ένα τηγάνι και σιγόβρασέ τα μέχρι να μειωθούν κατά το ήμισυ. Αφαίρεσε το τηγάνι από την φωτιά και άφησέ το στην άκρη.
Κάλυψε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και άπλωσε πάνω σε αυτό τους κύβους της κολοκύθας. Πασπάλισέ τα με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ψήσ’τα για 30 λεπτά, έως ότου να καραμελώσουν.
Βάλε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σόταρε μέσα σε αυτή το κρεμμύδι για περίπου 5-8 λεπτά. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, πρόσθεσε στην κατσαρόλα το καρότο, το σέλερι και τα μήλα και δυνάμωσε την φωτιά.
Μόλις η κολοκύθα είναι έτοιμη, πρόσθεσέ την στην κατσαρόλα και περίχυσε τα υλικά με τον ζωμό λαχανικών, έως ότου σκεπαστούν εντελώς.
Όταν τα υλικά βράσουν καλά, αφαίρεσε την σούπα από την φωτιά. Με πολλή προσοχή (γιατί είναι ακόμα καυτή) πέρνα την σούπα από ένα μπλέντερ, ώστε να γίνει βελουτέ. Ανακάτεψε καλά ώστε το μείγμα να είναι ομοιογενές.
Τοποθέτησε και πάλι στην φωτιά τη σούπα και βράσε την για ακόμα μερικά λεπτά. Λίγο πριν σβήσεις το μάτι, πρόσθεσε λίγο ξύδι.