Καγιανάς κυκλαδίτικος (ή η στραπατσάδα αλλιώς)

Με φρέσκα λαχανικά της εποχής, φτιάχνουµε ένα εύκολο νησιώτικο πιάτο.

Elle 09 Αυγ. 20
Καγιανάς κυκλαδίτικος (ή η στραπατσάδα αλλιώς)

Ο καγιανάς συναντάται κυρίως στα Επτάνησα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη με το όνομα στραπατσάδα, ενώ είναι εξαιρετικά δημοφιλής το καλοκαίρι. Το όνομα του το πήρε απο την ιταλική λέξη strapazzare που σημαίνει «κόβω μικρά κομματάκια».

 

Για 4 άτομα

Προετοιμασία: 10′, Μαγείρεμα: 20΄

Υλικά

4 µεγάλες ώριµες ντοµάτες
150 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεµµύδι
1 μικρή κίτρινη πιπεριά (προαιρετικά)
6 αβγά
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο άνηθο (για γαρνιτούρα)

 

Εκτέλεση

1. Τρίβουµε τις ντοµάτες στον τρίφτη, αφού τις έχουμε πρώτα στύψει για να φύγουν τα πολλά υγρά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά.

2. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουµε 1-2 κ.σ. λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι µέχρι να µαραθεί (2-3 λεπτά).

3. Προσθέτουµε την πιπεριά και τις ντοµάτες και βράζουµε για 10-15 λεπτά, µέχρι να εξατµιστούν τα περιττά υγρά.

Αν δεν σας αρέσει η υφή της ψημένης πιπεριάς, μπορείτε να της κόψετε το κλωνάρι και αφού της αφαιρέσετε τους σπόρους να την βάλετε ολόκληρη μέσα στο τηγάνι κατά την διάρκεια που βράζει η ντομάτα. Την αποσύρετε πριν βάλετε τα αβγά.

4. Σε ένα µπολ ρίχνουµε τα αβγά, τα χτυπάµε µε σύρµα και τα προσθέτουµε στο τηγάνι. Ανακατεύουµε συνεχώς µε ξύλινη κουτάλα, µέχρι να ψηθούν τα αβγά.

5. Βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουµε αλάτι, πιπέρι, και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο, ανακατεύουµε καλά και σερβίρουµε.

6. Συνοδεύεται ιδανικά µε φρέσκο ζυµωτό ψωµί και µια δροσερή αγγουροσαλάτα.

 

Tip: Για περισσότερη γεύση, προσθέστε µαζί µε τα αβγά και 100 γρ. κατσικίσιο τυρί, χοντροτριµµένο.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT