Menu

Montanema Handmade Village: Εδώ το μυστικό της ευτυχίας αντηχεί στην καρδιά ενός πευκοδάσους

Ο Χρήστος Αθανασιάδης εμπιστεύεται την σοφία της πλάσης από το προσωπικό του ησυχαστήριο στο Ανθοχώρι, κοντά στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Πώς και γιατί πήρατε την απόφαση να αφήσετε πίσω σας την πόλη;
Σε μια κρίσιμη καμπή τόσο της προσωπικής όσο και της επαγγελματικής μου πορείας, τη στιγμή που οι αυξημένες υποχρεώσεις και οι αμέτρητες ώρες δουλειάς άρχισαν να επιδρούν αρνητικά στο σώμα και να επηρεάζουν τη διάθεση μου τόσο, ώστε η καθημερινότητα να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, βρήκα το μέρος που έγινε το καταφύγιο μου. Ένας χώρος στη μέση ενός φαραγγιού περιτριγυρισμένος από ελατοδάσος, όπου ο θεραπευτικός ήχος από το ποτάμι και το κελάρυσμα του νερού της πηγής δίπλα στο ησυχαστήριο ανάπαυαν την ψυχή μου και γαλήνευαν το πνεύμα μου. Αυτό ακριβώς έγινε η αιτία να αφήσω την πόλη πίσω μου, επιθυμώντας ταυτόχρονα το δημιούργημά μου να γίνει ο τόπος όπου οι άνθρωποι της πόλης θα έρχονται σε επαφή με τη φύση, σε επαφή με τον εαυτό τους και τους άλλους ανθρώπους και -γιατί όχι- να βρουν και αυτοί το δικό τους καταφύγιο στο Montanema Handmade Village

Τι αποκομίζει κανείς από τη φύση όταν ζει σε αρμονία με εκείνη;
Τη γαλήνη της ψυχής, τον ελεύθερο χρόνο, την αγνή τροφή, τις μαγικές εικόνες, τη συντροφιά των ζώων, την αρμονία που συναντάς παντού γύρω σου, τη σοφία της πλάσης που σε διδάσκει ότι το μικρό μπορεί τελικά να είναι μεγάλο και το λίγο να γίνεται πολύ!

Πόσο διαφορετικά βιώνετε την αλλαγή των εποχών στην εξοχή;
Οι αλλαγές των εποχών στην ύπαιθρο γίνονται αντιληπτές την κάθε στιγμή, τα χρώματα, οι ήχοι, οι μυρωδιές έχουν άλλη ένταση, και οι αντανακλάσεις στον ψυχισμό του ανθρώπου είναι άμεσα αντιληπτές και συμμετέχουν ώστε να βελτιώνουν τη διάθεσή του. Η φύση είναι σοφή. Το καταλαβαίνεις όταν την παρατηρείς και είναι εξίσου σοφό από τη μεριά σου να ακολουθείς τους ρυθμούς που επιβάλλει, διαφορετικούς την κάθε εποχή. Έτοιμος για δράση την άνοιξη, σε πλήρη άνθηση δημιουργικότητας και παραγωγικότητας το καλοκαίρι, προετοιμασία το φθινόπωρο για τη… χειμερία νάρκη και ανάπαυση τον χειμώνα. Κάπως έτσι βιώνω και εγώ τις αλλαγές των εποχών εδώ, κάτι που περνούσε σχεδόν απαρατήρητο όταν ζούσα στην πόλη.

Τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση τον πρώτο καιρό και πώς το βιώνετε τώρα;
Το πόσο η φύση, η ησυχία, καθώς και οι δραστηριότητες στο βουνό με βοήθησαν να γνωρίσω τον εαυτό μου και τις ανάγκες του τόσο όσο δεν είχα καταφέρει να μάθω όλα αυτά τα χρόνια έως τότε. Το άλλο που μου έκανε επίσης εντύπωση είναι το πόσο λίγα πράγματα χρειάζεται τελικά ένας άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος. Ένα ταπεινό, μα αυθεντικό φαγητό, που θα μαγειρέψεις με αγάπη και υλικά της φύσης, ή ένα καλό βιβλίο είναι αρκετά για να απομακρύνουν, μέρα με τη μέρα, την πόλη ολοένα και περισσότερο παίρνοντας μαζί της όλα αυτά που βασανίζουν τους κατοίκους της καθημερινά.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου στον τρόπο ζωής σας;
Οι αντιδράσεις των ντόπιων κατοίκων ήταν θερμές από την πρώτη στιγμή, και ο σεβασμός τους προς εμένα συγκινητικός. Όσο για τις αντιδράσεις των γνωστών, φίλων και συγγενών, ήταν ποικίλες ξεκινώντας από αυτούς που αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την προσπάθειά μου έως τους επιφυλακτικούς για το πόσο θα αντέξω μακριά από την πόλη. Τα 20 πλέον χρόνια παραμονής μου εδώ διέψευσαν, νομίζω, τις επιφυλάξεις τους.

Ποιο είναι το αγαπημένο στοιχείο στην καθημερινότητά σας;
Η ίδια καθημερινότητα και οι εκπλήξεις που μου επιφυλάσσει. Ο ορίζοντας με τα χρώματα και το φως κάθε στιγμή της μέρας. Αν έπρεπε όμως να διαλέξω κάποιο, είναι το γεγονός ότι η απόσταση από το σπίτι έως τη δουλειά μου είναι μόλις μερικά βήματα.
Περιγράψτε μας μια τυπική σας μέρα.
Η μέρα μου ξεκινάει συνήθως πριν από την ανατολή του ήλιου και τελειώνει, τις περισσότερες φορές, λίγο μετά τη δύση του, ακολουθώ δηλαδή τους ρυθμούς που επιβάλλει η φύση. Κάθε μέρα είναι μέρα προετοιμασίας για γιορτή! Λειτουργώ όπως ο οικοδεσπότης που περιμένει τους εκλεκτούς καλεσμένους του και προετοιμάζεται γι’ αυτό, ώστε να είναι όλα όσο το δυνατόν τέλεια . Το σπίτι, τα εδέσματα, η διακόσμηση, η ατμόσφαιρα, όπως και τα δωμάτια στα οποία θα φιλοξενηθούν οι καλεσμένοι για τον ύπνο τους… Αυτό πολλαπλασίασέ το επί 365 μέρες τον χρόνο.

Έχετε κάποιο αγαπημένο μέρος;
Κάθε σημείο του χωριού μας είναι ποτισμένο με τόση ενέργεια, που προέρχεται από χαρά, αγάπη, προσπάθεια, απογοήτευση, ξανά προσπάθεια, κλάμα, γέλιο, ικανοποίηση, πόθο, αισιοδοξία, όραμα,προσδοκίες, όνειρα και κόπο. Έχει, λοιπόν, το κάθε σημείο να διηγηθεί τη δική του ιστορία, που είναι η δική μου, σ’ αυτόν τον τόπο τον πολυαγαπημένο μου. Το κάθε σημείο που βρίσκομαι την κάθε φορά είναι αυτό που λατρεύω περισσότερο.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμά σας;
Θα του έλεγα πως η ελευθερία και η πραγματική ζωή τον περιμένουν και ότι θα τα καταφέρει αν το χρειάζεται πραγματικά, το θέλει πολύ και είναι έτοιμος να προσπαθήσει γι’ αυτό. Γιατί όπως είπε και ο Νίκος Καζαντζάκης:«Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά».

Σκέφτεστε ποτέ να επιστρέψετε στην πόλη;
Όχι, το όνειρό μου είναι να στρέψω το βλέμμα των κατοίκων της πόλης σ’ αυτό το σημείο του πλανήτη, και αυτό το βλέμμα να αποτελέσει τη σπίθα που θα κάνει την αλλαγή στην ζωή του καθενός.

Το μέρος όπου ζείτε πλέον έχει γίνει η δικιά σας Ιθάκη; Περιγράψτε μας το ταξίδι σας μέχρι να τη φτάσετε.
Μου ζητάτε να περιγράψω το 1/3 της ζωής μου έως αυτή τη στιγμή, τα καλύτερά μου χρόνια. Το ταξίδι όμως συνεχίζεται, η Ιθάκη άρχισε να ξεχωρίζει στον ορίζοντα. Ένα λατρεμένο ταξίδι, μια περιπέτεια ζωής, ένας στόχος, ένα όραμα, ένα πάθος… Μια Ιθάκη που ελπίζω να γίνει ο φάρος που θα προσελκύσει όλους όσους έχουν ανησυχίες και αναζητούν το πραγματικό νόημα της ζωής.

info: www.montanema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ