Το μεγάλο κόλπο για να μένεις σχεδόν τσάμπα στο εξωτερικό και να ταξιδεύεις συχνότερα

Όσοι έχουν ταξιδέψει μια φορά, θέλουν να ταξιδέψουν πολλές. Όσοι ταξιδεύουν πολλές, στην πρώτη μέρα κάθε ταξιδιού τους, σχεδιάζουν ήδη το επόμενο.

Elle 08 Σεπ. 22
Το μεγάλο κόλπο για να μένεις σχεδόν τσάμπα στο εξωτερικό και να ταξιδεύεις συχνότερα

Ένα πρόβλημα με την ανάγκη να ταξιδεύει κανείς συχνά, είναι το οικονομικό. Αν δε βγάζεις ένα 3χίλιαρο από τη δουλειά σου, δεν είναι εφικτό να κάνεις 4-5 ταξίδια τον χρόνο και να τα ζεις δίχως να πρέπει να καίγεται το μυαλό σου ψάχνοντας προσφορές. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει στη Βρετανία ένα trend που προσφέρει την ευκαιρία να ταξιδεύεις συχνότερα και λέγεται home swap.

Ανταλλαγή σπιτιών. Φεύγεις από το σπίτι σου για 15 ημέρες, ενημερώνεις μέσα από μια πλατφόρμα όπου το έχεις διαθέσει έναντι ενός χαμηλού ετήσιου αντιτίμου πως θα είναι ελεύθερο και το προσφέρεις σε κάποιον για να μείνει με ένα πολύ συμβολικό ποσό. Την ίδια στιγμή, εσύ έχεις βρει έναν άλλον σε κάποια άλλη χώρα που διαθέτει το δικό του σπίτι και το επιλέγεις για να πας να ζήσεις αυτές τις 15 ημέρες.

Χωρίς να έχεις στο μυαλό σου το άγχος της διαμονής και με μόνο βασικό έξοδο τα εισιτήρια, μπορείς να πας σε ένα μέρος αντί για 4 ημέρες που αντέχει η τσέπη σου, για 8. Ή να πας για 15-20-30 και να δουλεύεις εξ αποστάσεως, εφόσον το επιτρέπει η δουλειά σου. Το Home Swap είναι στην ουσία μια εξελιγμένη εκδοχή των ψηφιακών νομάδων.

Σε μια περίοδο που η πανδημία και η ενεργειακή κρίση έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, αλλά και το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία στο εξωτερικό, αυτή η ανερχόμενη μόδα της ανταλλαγής σπιτιών αποτελεί την προσαρμογή της αγοράς και του ανθρώπου. Δημιουργείται μια ανάγκη, ένα κενό και έρχεται αυτή η ιδέα να το καλύψει.

εξωτερικό

Ξαφνικά, από κει που θα μπορούσες να πας 2 ταξίδια στο εξωτερικό και για λίγες ημέρες, μπορείς να πας για 4 και για περισσότερες ημέρες, καταφέροντας έτσι να δεις περισσότερα μέρη χωρίς την πίεση του χρόνου. Αν για παράδειγμα ταξιδέψεις στη Φλωρεντία και έχεις 10 μέρες στη διάθεσή σου, θα αφιερώσεις 3-4 στη Φλωρεντία και τις υπόλοιπες μπορείς να πας εκδρομές με το τρένο σε παρακείμενες πόλεις και να έχεις πετύχει με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια.

Η στροφή της εργασίας στην εξ αποστάσεως δουλειά, έχει κάνει την αναζήτηση «Ανταλλαγή σπιτιών» στη Google να είναι από τις πλέον ανερχόμενες, σύμφωνα με έρευνα της Buffer. Για κάποιους, το home swap δεν είναι μόνο ευκαιρία για ταξίδι. Είνα και μια ευκαιρία να δουν τη ζωή τους σε μια άλλη πόλη, να δουν αν μπορούν να ταιριάξουν καλύτερα κάπου αλλού και να αφήσουν μια για πάντα το μέρος όπου ζουν.

Ένα πολύ θετικό της ανταλλαγής είναι πως δεν χρειάζεται τα σπίτια να είναι ίσης αξίας και μεγέθους. Μπορείς να παρέχεις ένα σπίτι 70 τετραγωνικών σε κάποιον κι εσύ να πας να μείνεις σε ένα σπίτι 180 τετραγωνικών με παροχές άλλου επιπέδου. Στην Αμερική υπάρχουν άνθρωποι που αφήνουν τα διαμερίσματα τους στη Νέα Υόρκη για να βρεθούν σε σπιταρόνες στο Κάνσας ή το Κολοράντο και να γεμίζουν τη μέρα τους με πεζοπορία και τρέξικο σε βουνά και λαγκάδια.

«Ίσως να είναι απλά μια μανία για ταξίδι, αλλά κατάλαβα τελευταία ότι μπορεί να υπάρχουν μέρη εκεί έξω που έχουν όσα αγαπώ στη Νέα Υόρκη, αλλά είναι φθηνότερα και προσφέρουν περισσότερη άπλα», λέει ο Brendan Kelly από τη Νέα Υόρκη στο BBC, που θα βρεθεί στο Κολοράντο, στην Τάμπα, στο Μιλγουόκι και στο Μόντρεαλ μέσα σε μερικούς μήνες.

Διάβασε πώς λειτουργεί η εξεύρεση σπιτιού στο nitro.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT