Προετοιμασία: 35 λεπτά
Ψήσιμο: 50 λεπτά
Μερίδες: 10-12
Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
Υλικά:
4 ποτήρια γάλα
1 ποτήρι ζάχαρη
½ ποτήρι σιμιγδάλι
6 αβγά καλά χτυπημένα
2 βανίλιες
150 γρ. βούτυρο φρέσκο + 150 γρ. επιπλέον λιωμένο για τα φύλλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
8 φύλλα μπακλαβά
Για το σιρόπι
1½ ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
χυμό και φλούδα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπημένα αβγά και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
- Στρώνουμε σε ένα μέτριο ταψί τα μισά φύλλα καλά βουτυρωμένα μεταξύ τους. Αδειάζουμε την κρέμα φροντίζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης καλά βουτυρωμένα.
- Χαράζουμε τα γλυκό με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το βούτυρο που έχει περισσέψει.
- Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σιρόπι
- Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε στη φωτιά για 5-6 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Όπως είναι ζεστό το σιρόπι, περιχύνουμε με αυτό το κρύο γλυκό.
- Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε σε κομμάτια.
Extra Tip:
Καταλαβαίνουμε ότι το γαλακτομπούρεκο έχει ψηθεί καλά όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού και το φύλλο του είναι κριτσανιστό.
Θέλεις ακόμη περισσότερες συνταγές από τη Σμύρνη;
Το 7ΜΕΡΕΣ TV προσφέρει μια πολυτελή έκδοση μαγειρικής 6 τόμων αφιερωμένη στη μικρασιατική κουζίνα. Μια διαδρομή 100 χρόνων σε γεύσεις και αρώματα αποτυπωμένη σε πάνω από 200 συνταγές. Μια γαστρονομική περιπλάνηση που συνοδεύεται από ιστορικά στοιχεία, συνθέτοντας ένα νοσταλγικό κάδρο της εποχής. Αυτή την εβδομάδα βρείτε στα περίπτερα τον δεύτερο τόμο «Πίτες & Ζύμες». Και για όποιον δεν πρόλαβε… Ο πρώτο τόμος «Τα γλυκά της Σμύρνης» κυκλοφορεί ξανά με δώρο συλλεκτική γκραβούρα.