H fashion designer Μυρτώ Δραμουντάνη μας μυεί στην αρχιτεκτονική της μόδας

Η δημιουργικότητα και το ταλέντο δεν γνωρίζουν όρια και η Μυρτώ Δραμουντάνη το αποδεικνύει συνεχώς.

Νίνα Μουσούρη 09 Απρ. 24
H fashion designer Μυρτώ Δραμουντάνη μας μυεί στην αρχιτεκτονική της μόδας

Πώς από τις σπουδές στην αρχιτεκτονική πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τον κόσμο της μόδας και να δημιουργήσετε το δικό σας brand; Υπάρχει κάποιο στοιχείο σύνδεσης μεταξύ των δύο κλάδων;
Το σχέδιο μόδας μπήκε στη ζωή μου ως εξέλιξη των αρχικών σπουδών μου στην αρχιτεκτονική. Δεν υπήρξε μετάβαση από τον ένα χώρο στον άλλο, καθώς για τον σχεδιασμό των ρούχων και την επεξεργασία των υφασμάτων υιοθετώ πρακτικές από τους δύο κλάδους ταυτόχρονα. Έτσι, δημιουργώ γεωμετρικές φόρμες, χρησιμοποιώ αρχιτεκτονικά προγράμματα σχεδίασης και διαχειρίζομαι συνολικά τα ρούχα όπως ένα οικοδόμημα: είναι το κέλυφος μέσα στο οποίο προστατεύουμε, αλλά και αναδεικνύουμε το σώμα μας. Όλα γίνονται με τρόπο δομικό και με διάθεση να προσδιορίσουμε την παρουσία μας στον χώρο, να κάνουμε το προσωπικό μας statement.

fashion

Δραστηριοποιούσασταν για πολύ καιρό σε Νέα Υόρκη, Αγγλία και Ντουμπάι. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια επιστρέψατε στην Ελλάδα όπου σχεδιάζετε και δημιουργείτε τα ρούχα σας. Πώς αποφασίσατε να γυρίσετε και πόσο εύκολο είναι ένας σχεδιαστής να υλοποιήσει το όραμά του στη χώρα μας σήμερα;
Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου έχω καταλάβει ότι το όραμά μας το κουβαλάμε σε όποια χώρα και αν επιλέξουμε να ζήσουμε. Για εμένα η δημιουργικότητα δεν έχει σύνορα. Ταυτόχρονα η παγκοσμιοποίηση συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να διευρύνεις το πελατολόγιό σου έξω από τα στενά όρια του χώρου στον οποίο έχεις φυσική παρουσία.  Όσον αφορά την απόφαση επιστροφής στην Ελλάδα ήταν μια συνειδητή επιλογή που σχετίζεται κυρίως με την οικογένειά μου, και συγκεκριμένα με την επιθυμία να μεγαλώσουν τα παιδιά μου σε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο φιλικό και με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες.

fashion

Η fashion designer Μυρτώ Δραμουντάνη

 

Πώς φαντάζεστε τη γυναίκα μέσα από τη δημιουργία κάθε σας συλλογής; Είναι τα ρούχα μέσο για να νιώσει πιο δυνατή, πιο ενδυναμωμένη;
Για εμένα η γυναίκα είναι πολυδιάστατη: δυναμική, σκεπτόμενη, σε εγρήγορση, αλλά συγχρόνως ευαίσθητη, με ενσυναίσθηση και με ρομαντική διάθεση απέναντι στα πράγματα. Αυτή τη λογική, εξάλλου, έχω φροντίσει να την εφαρμόζω στα ρούχα μου: στιβαρά γεωμετρικά μοτίβα πάνω σε αέρινα υφάσματα. Ωστόσο, δεν είναι το ρούχο αυτό που θα προσδώσει αξία στην προσωπικότητα της γυναίκας που το επιλέγει. Μπορεί, όμως, να αποτελέσει το μέσο για να προβάλει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θέλει κάθε φορά να αναδείξει.

Από πού αντλείτε έμπνευση για κάθε συλλογή που σχεδιάζετε;
Με γοητεύουν οι γεωμετρίες των σχημάτων και οι μινιμαλιστικές τους φόρμες, οπότε αποτελούν για εμένα συνεχή πηγή έμπνευσης. Παράλληλα, έχω έντονες vintage επιρροές που αποτυπώνονται στις συλλογές μου και προσδίδουν στα ρούχα μου μια αίσθηση νοσταλγίας. Αυτά τα δύο στοιχεία προσπαθώ να συνδυάσω για να διαμορφώσω την ιδιαίτερη ταυτότητα των ρούχων μου. Επίσης, είναι σημαντικό για εμένα να έχει η μόδα διαχρονικότητα, να αντέχει στον χρόνο ως προς τον σχεδιασμό αλλά και ως προς την ποιότητα. Βλέπω τη μόδα από το πρίσμα της βιωσιμότητας, γι’ αυτό ο τρόπος που αντιμετωπίζω το ένδυμα δεν έχει εποχές. Μπορεί να φορεθεί όλον το χρόνο, σε διάφορες περιστάσεις κατά τη διάρκεια της μέρας και, κυρίως, για πολλά χρόνια.

fashion

Οι απαιτήσεις του κοινού από χώρα σε χώρα είναι διαφορετικές; Πώς και κατά πόσο αυτό επηρεάζει τη σχεδιαστική σας κατεύθυνση;
Οι απαιτήσεις του κοινού επηρεάζονται από διαφορετικούς παράγοντες. Η γεωγραφική τοποθεσία, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι ενδυματολογικές συνήθειες κατά τόπους είναι κάποιοι από αυτούς. Για παράδειγμα, στο Ντουμπάι μια γυναίκα αρέσκεται να φορά τιρμπάν, γιατί είναι μέρος της κουλτούρας που έχει συνηθίσει, και σίγουρα, λόγω ζέστης, αναζητά υφάσματα με υφές πιο δροσερές και ανάλαφρες σε σχέση με μια Λονδρέζα, η οποία μπορεί να φοράει καπέλο και πιο ζεστά ρούχα. Από την πλευρά μου, φυσικά, προσαρμόζω τη συλλογή μου στις εκάστοτε ανάγκες, χωρίς όμως να παρεκκλίνω από την αφετηρία της έμπνευσής μου. Παρεμπιπτόντως, μια σειρά από μεταξωτά τιρμπάν που έχω δημιουργήσει δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα, ενώ φοριούνται κατά κόρον από τις γυναίκες στο Ντουμπάι.

Για τα ρούχα που δημιουργείτε, εφαρμόζετε μια σύγχρονη τεχνική σχεδιασμού με αποτέλεσμα δισδιάστατα και τρισδιάστατα μοτίβα. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;
Πρόθεσή μου ήταν εξαρχής να μην περιοριστώ μόνο στον σχεδιασμό του ρούχου, αλλά να παρέμβω και στο ίδιο το ύφασμα, ενισχύοντας την αίσθηση ότι κάθε κομμάτι είναι μοναδικό. Ξεκινώ, λοιπόν, από το ίδιο το ύφασμα, το οποίο αντιμετωπίζω ως μια τρισδιάστατη επιφάνεια, πάνω στην οποία δημιουργώ γεωμετρικά μοτίβα. Αυτό γίνεται με την τεχνική κοπής laser (laser cut) πάνω σε άριστης ποιότητας υφάσματα, τεχνική που αποτελεί πλέον το σήμα κατατεθέν μου!

fashion

 

Αν μπορούσατε να περιγράψετε την ταυτότητα του brand σας με μερικές λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;
Μοναδικότητα, διαχρονικότητα και υψηλή ποιότητα μέσα από ένα πάντρεμα minimal και vintage επιρροών.

Υπάρχει κάποιος μελλοντικός στόχος που θα θέλατε να εκπληρώσετε για το brand σας;
Μέσα στον Απρίλιο εγκαινιάζουμε έναν νέο, πολύ ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά χώρο, στο Κολωνάκι, που θα θυμίζει περισσότερο art gallery παρά fashion boutique. Εκεί θα λειτουργεί το φυσικό κατάστημα για τις συλλογές μου, αλλά και το ατελιέ για όσους επιθυμούν δημιουργίες sur mesure ή νυφικά. Παράλληλα, θα εκτίθενται fabric installations από επεξεργασία υφασμάτων που εφαρμόζω σε κατασκευές και οι οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν σε έναν χώρο όχι μόνο ως διακοσμητικό στοιχείο, αλλά και ως αναπόσπαστο κομμάτι του, όπως μια υφασμάτινη οροφή.

Ανακαλύψτε τις δημιουργίες της  Μυρτώς Δραμουντάνη στο Κολωνάκι (Τσακάλωφ 30), στο myrtodramountani.com και σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT