Το self-expression μέσα από την τέχνη

Η μπαλαρίνα Έλλη Τσιτσιμπά και η ερμηνεύτρια Ιωάννα Γεωργακοπούλου φωτογραφίζονται, εκφράζοντας τον εαυτό τους μέσα από την τέχνη τους.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη Χριστίνα Θεοδωροπούλου
Χριστίνα Θεοδωροπούλου 04 Ιουν. 21
Το self-expression μέσα από την τέχνη

Λευκό. Ένα χρώμα που παρά τη μηδενική του απόχρωση κρύβει μέσα του όλα τα χρώματα του ορατού φάσματος. Θα μπορούσε κάπως αφαιρετικά, το λευκό να οριστεί ως μία αρχή, ένα εφαλτήριο, ένα πεδίο δράσης, μία ευκαιρία για δημιουργία κι έκφραση. Είναι το χρώμα του καμβά, όπου ένας ζωγράφος ξεκινά το έργο του, το χρώμα του χαρτιού όπου ένας ποιητής σημειώνει τους στίχους του κι ένας συγγραφέας αποτυπώνει τις σκέψεις και την ιστορία του.

Είναι λοιπόν, το λευκό η αρχή για να αναδυθεί κάτι καινούργιο. Ένα συναίσθημα, ένα αφήγημα, ένα ονειρικό τοπίο, μία μελωδία. Ανέκαθεν, το λευκό ήταν στοιχείο δημιουργίας και συνεπώς έκφρασης. Κι αυτό εξηγεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό την νέα συλλογή της Calvin Klein “Blank Canvas”.

Πάντα με γνώμονα την μινιμαλιστική αισθητική του αμερικανικού brand, η συλλογή “Blank Canvas” ανασύρει στο φως τα “essentials”. Εκείνα που καθόρισαν την Calvin Klein και πλέον αποτελούν βασικό στοιχείο του DNA της. Το εμβληματικό λευκό t-shirt του brand, τα iconic monogram εσώρουχα, αγαπημένα denim κομμάτια είναι αυτά που συνθέτουν τον “Blank Canvas” και μετατρέπονται ως οι βάσεις για ένα αέναο self-expression.

Η έκφραση απαλλαγμένη από ταμπού και με σπασμένα κατεστημένα χρόνων είναι πλέον ανάγκη για όλους. Και στην Calvin Klein, η ανάγκη αυτή μετατράπηκε σε fashion items. Είναι εκείνα που σηματοδότησαν την αφετηρία του οίκου και οδήγησαν στην επιτυχία του. Αυτά είναι ξανά εδώ για να δώσουν στον καθένα από εμάς την ευκαιρία να εκφράσουμε αυτό που πραγματικά νιώθουμε. Ο καθένας με τον δικό τους τρόπο, θα πει τη δική του ιστορία, θα αφήσει το δικό του αποτύπωμα πάνω στον Λευκό Καμβά.

Αυτό ακριβώς κάνουν και δύο νέα κορίτσια που η έκφραση είναι ζωτικής σημασίας για την τέχνη τους.

Η μπαλαρίνα Έλλη Τσιτσιπά και η ερμηνεύτρια Ιωάννα Γεωργακοπούλου δημιουργούν στον Λευκό Καμβά. Εκφράζονται μέσα από την τέχνη τους, μιλώντας για την δική τους αλήθεια. Εκπροσωπούν μια γενιά νέα, μια γενιά φρέσκια, μια γενιά που έχει ανάγκη το self-expression. Μια γενιά που μεγαλώνει και αποκτά εμπειρίες σε έναν “ελεύθερο κόσμο” και παραδόξως βρίσκεται σε μία διαρκή αναζήτηση αποδοχής.

Έλλη Τσιτσιπά – Η μπαλαρίνα με το πορσελάνινο κορμί και τη ζωντανή κίνηση

self-expression

Βλέποντάς τη να χορεύει είναι σαν να σου διηγείται μία ιστορία. Ο χορός όπως σημειώνει η ίδια είναι η “ποίηση με κίνηση αντί για λόγια”. Θεωρεί δεδομένη την ελευθερία της έκφρασης μέσα από τον χορό της κι αυτό μάλλον την καθησυχάζει. Ενώ η Έλλη ζωγραφίζει και παίζει πιάνο – μέσα στα οποία εκτονώνει πολλές φορές την ενέργειά της – ο χορός δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί τους. Έχοντας το πιο άρτιο εργαλείο, το σώμα της, σαν μέσο έκφρασης, η Έλλη παρουσιάζει με τρόπο συγκινητικό ένα κομμάτι του μέσα της.

self-expression

Αρκεί ένα ερέθισμα κι ο Λευκός Καμβάς της παίρνει χρώματα και σχήματα. Και αν και συνήθως το ερέθισμα είναι η μουσική, υπάρχουν και οι φορές που αρκεί κάτι διαχρονικό, κάτι αδιαμφισβήτητης αξίας να της κεντρίσει την προσοχή.

self-expression

Κι εκεί όπως η ίδια σημειώνει “Υπάρχουν φορές που μας αρέσει, μας συγκινεί μία εικόνα, ένα άκουσμα ή ένα ερέθισμα γιατί είναι κοντά στην αισθητική μας. Υπάρχουν όμως φορές που μας συγκινεί κάτι, όχι γιατί υπηρετεί την ίδια αισθητική με εμάς, αλλά γιατί είναι πολύ πάνω από εμάς. Δεν χωράνε συμφέροντα. Δεν έχει να κάνει με την ταυτότητα κάποιου. Δεν υπάρχει θαυμάζω ή απεχθάνομαι ή μισώ. Γιατί αυτό που θα μείνει από εμάς, το αποτύπωμα μας από το πέρασμα μας στη γη, είναι η τέχνη. Και ό,τι είναι κατώτερο από αυτήν θα ξεχαστεί ή θα χαθεί.”

Ιωάννα Γεωργακοπούλου – Η αυθόρμητη φωνή μιας πολύχρωμης ψυχής

self-expression

Αν η ζωή της ήταν τραγούδι θα ήταν το “Bridge Over Troubled Water” των Simon & Garfunkel, ενώ για την συνέχεια από εδώ και πέρα θα επέλεγε το Let It Be των Beatles για soundtrack. Τραγουδά για να εκφράζεται και για να λυτρώνεται και η παντοτινή πηγή έμπνευσης είναι τα συναισθήματά της. Η έντασή της εκτονώνεται μέσω της μουσικής της, η οποία με τη σειρά της έχει τη δύναμη να επηρεάζει την ψυχολογία της. Ο εσωτερικός της κόσμος και η μουσική μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία. Το τραγούδι είναι ο Λευκός της Καμβάς. Είναι το σημείο μηδέν, εκεί που όλα αρχίζουν και ενδεχομένως τελειώνουν.

self-expression

Η μουσική είναι και ένα δυνατό μέσο επικοινωνίας για την Ιωάννα. Είναι ο τρόπος της να επικοινωνεί σε όλα τα επίπεδα πιο άμεσα, νιώθοντας ο εαυτός της. Αναζητά συνεχώς διόδους μέσα από την τέχνης για να εκφράσει όλα όσα δεν κατάφερε να πει, τους μήνες αυτούς που η επικοινωνία ήταν περιορισμένη.

self-expression

“Blank Canvas” για την Ιωάννα είναι οι λέξεις που φτιάχνουν στοίχους και οι νότες που συνθέτουν μουσική. Αρκεί να έχει ανθρώπους γύρω της να της γεννούν συναισθήματα και να τις δίνουν έμπνευση για να πει τη δική της ιστορία. Μία ιστορία που -που ξέρεις- μπορεί να εμπνεύσει κάποιον άλλο. “Κι αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα είναι ένα τεράστιο βήμα”, όπως παραδέχεται.

Μέσα σε ένα ορυμαγδό μηνυμάτων που ενώ φαινομενικά προωθούν την επικοινωνία και την ελεύθερη έκφραση, ουσιαστικά την παρακωλύουν και την υπονομεύουν, είναι ευχής έργο να βρεθεί για τον καθένα από εμάς ο τρόπος που θα παρουσιαστεί προς τα έξω. Στη συλλογή Blank Canvas, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, τόσο από την ίδια την καμπάνια της, όσο και από τα κομμάτια που την αποτελούν. Back to basics λοιπόν, με τα iconic κομμάτια που καθιέρωσαν το αμερικάνικο brand σε ένα από τα πιο loud brands παγκοσμίως, να είναι μία υπενθύμιση, μία ώθηση για να πει ο καθένας τη δική του ιστορία, απελευθερώνοντάς την άφοβα.

Τα μονοχρωματικά, gender-neutral κομμάτια και τα ανακυκλωμένα υφάσματα, επαναπροσεγγίζουν την αισθητική της μάρκας με τρόπο πιο ηθικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Πιστή στις αξίες της και την αισθητική της, η Calvin Klein παραθέτει ένα Λευκό Καμβά, συμβάλλοντας με έναν δημιουργικό και πιο fun τρόπο στο να βρει ο καθένας μας τον τρόπο να πει τη δική του ιστορία.

Την συλλογή Blank Canvas και όλες τις συλλογές Calvin Klein θα τις βρείτε στις ομώνυμες boutique στο Golden Hall και το The Mall Athens.

Photo credits: Γιώργος Βελλής
Makeup: Ευρυδίκη Κασιώτη – Το makeup έγινε με προϊόντα Smashbox
Hairstyling: Χαρά Τσιαμούλη – Το hairstyling έγινε με προϊόντα Aveda

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: