Menu

5 τροφές που λευκαίνουν τα δόντια

Λεκέδες και κιτρίνισμα στα δόντια; Μην ανησυχείς, έχουμε την λύση και εξαρτάται καθαρά από την διατροφή σου.

Είμαστε σίγουρες πως ξέρεις καλά τις τροφές αλλά και τις συνήθειες που προκαλούν λεκέδες και κιτρίνισμα στα δόντια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κόκκινο κρασί και το τσιγάρο. Τώρα είναι η στιγμή για να μάθεις και τις τροφές εκείνες που θα κάνουν τα δόντια σου πιο λευκά από ποτέ.

Μήλα

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, αλλά όχι μόνο. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε νερό, αυξάνει την παραγωγή σάλιου, διώχνοντας τα βλαβερά βακτήρια από το στόμα που προκαλούν πλάκα και οδηγούν σε αποχρωματισμό της οδοντοστοιχίας με το πέρασμα του χρόνου.

Ξηροί καρποί

Αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι κ.ά. τονώνουν την παραγωγή σάλιου που βοηθά στην εξουδετέρωση των βακτηρίων του στόματος. Επιπλέον, «η λειαντική υφή των αμυγδάλων μπορεί να αφαιρέσει τους ήδη υπάρχοντες λεκέδες πάνω στα δόντια», επισημαίνει η Josehp Banker, οδοντίατρος που ασχολείται με την κοσμητική οδοντιατρική.

Ωμά λαχανικά

«Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να καθαρίσουν τα δόντια», λέει η Banker. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Banker, τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο, δημιουργούν ένα λεπτό στρώμα που προστατεύει τα δόντια από οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και βρίσκονται στα ανθρακούχα ποτά. Extra bonus: το σέλινο, το γεγονός πως είναι δύσκολο στο μάσημα αυξάνει την παραγωγή σάλιου.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες τροφές στο Shape.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ