Φωτογράφος: Kari Sverriss
Tα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια ταχεία άνοδο στη ζήτηση αυτού του συστατικού καθώς διαβάζουμε ολοένα και πιο συχνά για τα πεπτίδια στον ξένο τύπο. Μιλάμε για το “next big thing” της αντιγήρανσης; Τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλα διάσημα συστατικά που πρωταγωνιστούν στα βαζάκια της ομορφιάς; Οι ειδικοί απαντούν σε όλες μας τις ερωτήσεις.
Who is who…
«Το πεπτίδιο είναι μια πρωτεΐνη, μια ίνα που αποτελείται από πολλά αμινοξέα που βρίσκονται στο σώμα μας και στέλνουν σήματα στα κύτταρα του δέρματος» λέει η διάσημη δερματολόγος με έδρα το Παρίσι, Nadine Pomarède, και συνεχίζει: «Για παράδειγμα, όταν το κολλαγόνο έχει υποστεί βλάβη, τα πεπτίδια λειτουργούν σαν αγγελιοφόροι που λένε στους ιστούς να κάνουν περισσότερα για να επιδιορθώσουν το πρόβλημα. Υπάρχουν εκατοντάδες από αυτά, και το καθένα εκπληρώνει μια συγκεκριμένη λειτουργία. Όπως είναι επακόλουθο, σε νεαρή ηλικία, το σώμα παράγει αυτά τα πεπτίδια σε μεγαλύτερο βαθμό και με ταχύτερο ρυθμό, ενώ με τα χρόνια η συγκεκριμένη διαδικασία φθίνει, φαινόμενο που οφείλεται στην περιβαλλοντική οξείδωση που υφίστανται».
«Τα πεπτίδια λειτουργούν ως «αποστολείς» βιολογικών μηνυμάτων στα δερματικά κύτταρα. Πρόκειται για το δραστικό τμήμα μιας ουσίας που «κλειδώνει» στον υποδοχέα του κυττάρου και μεταφέρει το μήνυμα. Με άλλα λόγια ενημερώνουν τα κύτταρα του δέρματος για να παραχθεί όποιο συστατικό λείπει. Λόγω του μεγέθους τους μπορούν να διαπεράσουν την επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας και να την «ξεγελάσουν» δίνοντάς της το μήνυμα ότι οι ίνες κολλαγόνου έχουν υποστεί φθορά, ώστε να δώσει «εντολή» στους ινοβλάστες να συνθέσουν νέες», αναλύει περεταίρω η Θεώνη Ματούλα, δερματολόγος- αφροδισιολόγος ενηλίκων και παίδων, επιμελήτρια Δερματολογικής Κλινικής του 251 ΓΝΑ, και μια από τις δυο ιδρύτριες της κλινικής Matoula Clinic (matoulaclinic.gr).
Ποια είναι η μορφή τους;
Τα πεπτίδια είναι ουσίες γνωστές στην κοσμετολογία καθώς συμπεριλαμβάνονται εδώ και χρόνια στα βαζάκια της ομορφιάς, πάντα ωστόσο σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις. Εκτός όμως από τα καλλυντικά που μπορούν να τα εμπεριέχουν, κυκλοφορούν και σε ενέσιμη μορφή. Την έρευνα για την ανάπτυξη και την παρασκευή τους σε ενέσιμη μορφή την ξεκίνησε το κορεατικό εργαστήριο Caregen, ηγέτης σε τέτοιου είδους τεχνικές. Το πλεονέκτημά τους; Καθώς εμπεριέχονται σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις διειδύουν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας απελευθερώνοντας εκεί την ενεργό τους δράση.
Τα βιομημητικά πεπτίδια στο μικροσκόπιο
Τα πεπτίδια μπορούν να αναπαραχθούν με συνθετικό τρόπο και στο εργαστήριο. Από αυτή την διαδικασία προκύπτουν τα βιομημητικά πεπτίδια τα οποία όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά τους, είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να μιμούνται την δράση αυτών που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. Τι κάνουν; Μπουστάρουν την αναγεννητική δύναμη των κυττάρων φέρνοντάς μας πιο κοντά στον νεότερο εαυτό μας. “Η μεσοθεραπεία με βιομιμητικά πεπτίδια αποτελεί τα τελευταία χρόνια το νέο όπλο κατά της γήρανσης του δέρματος, των δυσχρωμιών καθώς και της τοπικής εναπόθεσης λίπους” επιβεβαιώνει η κα Ματούλα και συνεχίζει: “Τα πεπτίδια είναι σύνθετα μόρια που αποτελούνται από δύο ή περισσότερες αλυσίδες αμινοξέων, των δομικών συστατικών δηλαδή των πρωτεϊνών και υπάρχουν φυσιολογικά στο δέρμα μας και δρουν απευθείας στους υποδοχείς των κυττάρων. Είναι ενσωματωμένα σε διασταυρωμένο υαλουρονικό οξύ, το οποίο αποτελεί το «όχημα» για τη μεταφορά τους στα κύτταρα “στόχος”. Μετά την έγχυσή τους αποδεσμεύονται σταδιακά για δεκαπέντε μέρες μέχρι να αποδομηθούν πλήρως και με φυσικό τρόπο. Η συγκεκριμένη μεσοθεραπεία υπερέχει, διότι τα πεπτίδια επιτρέπουν τη μεταφορά και απελευθέρωση εξαιρετικά μεγάλης ποσότητας ενεργών συστατικών σε πολύ λιγότερες συνεδρίες σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεσοθεραπείες”, συμπληρώνει η γιατρός.
Οι ειδικοί λύνουν όλες μας τις απορίες
Πού μπορούν να εφαρμοστούν;
“Η μεσοθεραπεία με βιομιμητικά πεπτίδια εφαρμόζεται στο πρόσωπο, στην περιοχή κάτω από τα μάτια, στο ντεκολτέ, στο λαιμό, στα χέρια, στο σώμα, στους γλουτούς, στο τριχωτό της κεφαλής. Εκτός από τη θεραπεία αντιγήρανσης και μείωσης λεπτών γραμμών, αναλόγως την περιοχή μπορεί να στοχεύει στην αναζωογόνηση των τριχικών θυλάκων με στόχο τη διακοπή της τριχόπτωσης αλλά και στην καταπολέμηση του τοπικού λίπους, σε περιοχές όπως το προγούλι, και η υποοφθαλμική χώρα στο πρόσωππο, και τα επίμαχα σημεία του σώματος όπως η κοιλιά, οι γλουτοί, οι μηροί και τα μπράτσα”, επισημαίνει η κα Ματούλα. “Με το πέρασμα των χρόνων, την έκθεση στις ακτίνες UV και τη ρύπανση, τα μαλλιά χάνουν τον πλούσιο όγκο του παρελθόντος καθώς το πάχος της ίνας της τρίχας αλλά και το τριχωτό της κεφαλής γίνονται πιο εύθραυστα κι ευαίσθητα. Τα πεπτίδια είναι το εργαλείο για να λύσουμε το πρόβλημα”, σημειώνει η Γαλλίδα γιατρός με ειδίκευση στην αισθητική ιατρική, Valérie Leduc και αναλύει: “Χρησιμοποιούμε ένα απλικατέρ με αρκετές βελόνες που κατεβαίνουν 0,8 mm βαθιά στο τριχωτό της κεφαλής. Με αυτό τον τρόπο ελέγχουμε και περιορίζουμε την τριχόπτωση διεγείροντας την υγιή ανάπτυξη της τρίχας”.
Τα πεπτίδια σε ενέσιμη μορφή μπορούν να αντικαταστήσουν τις επεμβατικές μεθόδους (π.χ) όσον αφορά το πρήξιμο κάτω από τα μάτια;
“Όσον αφορά στην ζώνη κάτω από τα μάτια, υπάρχει εξειδικευμένο υλικό – προϊόν με βιομιμητικά πεπτίδια-, το οποίο στοχεύει στα λιποκύτταρα και βελτιώνει τις σακούλες κάτω από τα μάτια”, λέει η κα Ματούλα και εξηγεί: “Αυτό αφορά τις περιπτώσεις, όπου οι σακούλες οφείλονται σε περίσσεια λίπους. Τότε, εγχύεται το προϊόν με τα πεπτίδια με ειδική ατραυματική κάνουλα στο λιπώδη ιστό, προάγεται η συρρίκνωση των λιποκυττάρων και αποτρέπεται η αναδιόγκωσή τους, με αποτέλεσμα να αποκαθίσταται η περιοχή των ματιών φυσικά. Καθώς διεγείρεται η σύνθεση νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, ανακτάται η σφριγηλή και νεανική όψη του δέρματος στα κάτω βλέφαρα, οι σακούλες εξαφανίζονται και η επιδερμίδα επιστρέφει στο φυσιολογικό, αποφεύγοντας μια βλεφαροπλαστική όπου απαιτείται σαφώς ένας χρόνος ανάρρωσης (downtime)”.
Πώς προετοιμάζεται μια συνεδρία;
“Τριάντα λεπτά πριν, εφαρμόζεται τοπικό αναισθητικό ή παγοκύστες, -στο τριχωτό της κεφαλής-, ανάλογα με την περιοχή που πρόκειται να γίνει η μεσοθεραπεία, το οποίο εγχύεται με μία μόνο βελόνα ή με κεφαλές με αρκετές βελόνες”, εξηγεί η Pomarède.
Πόση ώρα διαρκεί μια συνεδρία μεσοθεραπείας με βιομημητικά πεπτίδια;
“Η συνεδρία συνήθως διαρκεί 15-30′, αναλόγως την έκταση της εφαρμογής”, επισημαίνει η Ματούλα.
Πόσος χρόνος αποθεραπείας απαιτείται μετά και ποια η κλινική εικόνα του ασθενούς; Υπάρχει κάποια ερυθρότητα ή μελανιά εκεί όπου έγινε η τοπική εφαρμογή;
“Τα βιομιμητικά πεπτίδια δρουν απευθείας στους υποδοχείς των κυττάρων χωρίς να προκαλούν περενέργειες, οιδήματα, ερεθισμό ή φλεγμονή καθιστώντας έτσι τη θεραπεία ανώδυνη και ασφαλή. Τυχόν μελανιές τοπικά εμφανίζονται πιο σπάνια, αλλά και αυτές υποχωρούν μετά από τρεις με τέσσερις μέρες”, υπογραμμίζει η κα Ματούλα. “Μπορεί να δημιουργηθούν ένας μικρός μώλωπας, ερυθρότητα ή πρήξιμο”, συμφωνεί η Pomarède και συμπληρώνει: “Eπίσης μπορεί να υπάρξει μια ευαισθησία στην περιοχή της ένεσης, η οποία εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες”.
Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο; Αν όχι, πόσες συνεδρίες μπορούμε να επαναλάβουμε μέσα σε έναν χρόνο;
“Για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζονται συνήθως τρεις συνεδρίες ανά δεκαπέντε μέρες, καθώς η ποσότητα των ενεργών βιομιμητικών πεπτιδίων είναι εξαιρετικά μεγάλη”, αναφέρει η κα Ματούλα.
Τι πρωτόκολλο περιποίησης πρέπει να ακολουθείται μετά την συνεδρία;
“Μετά τη συνεδρία δεν ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο περιποίησης. Γι΄ αυτό και μιλάμε για μία θεραπεία που μπορεί να πραγματοποιηθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, χειμώνα και καλοκαίρι. Η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση των δεκαπέντε ημερών ως μεσοδιάστημα μεταξύ των συνεδριών”, εφιστά την προσοχή η κα Ματούλα.