Πώς το αντισηπτικό χεριών επηρεάζει την επιδερμίδα μας;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις...

Elle 16 Σεπ. 22
Πώς το αντισηπτικό χεριών επηρεάζει την επιδερμίδα μας;

Η εφαρμογή απολυμαντικού χεριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, έγινε πιο έντονη από ποτέ, και σε πολλές περιπτώσεις η χρήση ήταν και είναι αλόγιστη. Πως επηρεάζει, όμως το δέρμα μας αυτό; «Η αυξημένη εξάρτησή από φόρμουλες απολύμανσης μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα, ξηρότητα και κνησμό», λέει η δερματολόγος Sarina Elmariah, M.D. Ph.D.

«Το δέρμα σας έχει έναν φυσικό φράγμα που προστατεύει το σώμα μας από τις εξωτερικές επίθεση», λέει ο δερματολόγος Morgan Rabach, M., τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα υγιές μικροβίωμα καλών βακτηρίων για να κάνει τη δουλειά του.

Το υψηλό επίπεδο αλκοόλ και το pH σε πολλές φόρμουλες απολύμανσης δεν είναι ιδανικά για το δέρμα. Το αλκοόλ μπορεί να στεγνώσει τα κερατινοκύτταρα ή τα κύτταρα φραγμού, καθιστώντας την επιδερμίδα πιο ευαίσθητη σε μολύνσεις, φλεγμονές, αλλεργικές αντιδράσεις, ερυθρότητα, πρήξιμο και ακόμη και πόνο, λέει ο Δρ Elmariah.

Επιπλέον, μια μελέτη του Northwestern University που έγινε σε παιδιά διαπίστωσε ότι η έντονη χρήση απολυμαντικών χεριών μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό. Το ίδιο ισχύει και για το πολύ πλύσιμο των χεριών με αντιβακτηριακό σαπούνι. Οι μελέτες διαπίστωσαν ότι μετά από μακροχρόνια χρήση απολυμαντικού χεριών και αντιβακτηριακού σαπουνιού τα περισσότερα παιδιά έπαθαν ασθένειες που μπορούσαν να προληφθούν. Έτσι, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα εξαιρετικά καθαρά περιβάλλοντα θα μπορούσαν να μειώσουν την ανοσία τόσο που να εξασθενεί τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος. Το ηθικό δίδαγμα; Δεν χρειάζονται υπερβολές. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την συνήθεια της απολύμανσης.

αντισηπτικό

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το πλύσιμο των χεριών και για την εφαρμογή απολυμαντικού χεριών

Τίποτα δεν αντικαθιστά το κανονικό πλύσιμο των χεριών

Πριν από την εποχή των παρασκευασμένων σκευασμάτων με βάση το αλκοόλ, ο καθαρισμός ήταν η καλύτερη άμυνα ενάντια στα ανεπιθύμητα μικρόβια. Αν, λοιπόν, έχουμε την επιλογή να στραφούμε στο πλύσιμο το χεριών, από τη χρήση του αντισηπτικού, είναι προτιμότερο. Βέβαια είναι κατανοητό ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό καθώς πολλές φορές βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους όπου αναγκαστικά θα στραφούμε προς την χρήση των αντισηπτικών. Ωστόσο, μην ξεχνάς! Δεν χρειάζονται υπερβολές.

Τα steps για το σωστό πλύσιμο χεριών

«Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό, το οποίο δεν θα στεγνώσει τόσο το δέρμα σας όσο το ζεστό νερό», λέει η Δρ Elmariah. Στη συνέχεια, ενυδατώνουμε το δέρμα μας όταν ακόμα είναι υγρό για να διατηρήσουμε την υγρασία. Για τα χέρια, οι πιο παχύρρευστες κρέμες ή λοσιόν είναι μια εξαιρετική επιλογή. Για το πρόσωπο, προτιμάμε μια μη φαγεσωρογόνο λοσιόν χωρίς λάδια. «Αυτό διατηρεί το ανώτερο στρώμα του δέρματος ωραίο και ελαστικό χωρίς να προκαλεί εξάρσεις.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: