Δίνουμε απάντηση στις 10 πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το skincare

Η δερματολόγος, Μυρτώ Πάτσα, απαντά στα 10 πιο συχνά ερωτήματα της skincare ρουτίνας μας. Είμαστε σίγουρες πως και εσύ πολλές φορές θα έχεις βρεθεί αντιμέτωπη με αυτές τις απορίες. Διαβάζοντας αυτό το άρθρο, όμως, θα μάθεις όσα χρειάζεται να ξέρεις γιατί η υγεία της επιδερμίδας μας είναι το A και το Ω στην περιποίηση.

Νίνα Μουσούρη 16 Μαρ. 22
Δίνουμε απάντηση στις 10 πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το skincare
Cover photo:@meghanroche

Πρέπει να μένουμε πιστές στα skincare  προϊόντα; Κάθε πότε είναι καλό να τα αλλάζουμε;

Τα προϊόντα skincare που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, έχουν σκοπό να καλύψουν τις εκάστοτε ανάγκες του δέρματός μας , ανάλογα με την εποχή και τις κλιματικές συνθήκες. Για παράδειγμα, υπάρχουν χρονικές στιγμές- οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα προκαλούν ξηρότητα- που έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από ενυδάτωση και προστασία του δερματικού φραγμού, ενώ αντιθέτως τους καλοκαιρινούς μήνες που επικρατεί ζέστη, το δέρμα μας έχει ανάγκη από πιο  λεπτόρρευστα προϊόντα. Οπότε μια καλή πρώτη συμβουλή είναι να τροποποιούμε την ρουτίνα περιποίησης μας, ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας μας.

Όσον αφορά στο αν θα πρέπει να παραμένουμε πιστές στα skincare προϊόντα που χρησιμοποιούμε, η απάντησή μου είναι ναι! Γιατί; Κάθε ενεργό συστατικό που χρησιμοποιούμε στη ρουτίνα μας, για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα συνεχούς χρήσης. Για παράδειγμα, πολλές φορές, φοράμε μια κρέμα ρετινόλης για δύο βδομάδες, δεν βλέπουμε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που μας υποσχέθηκε αυτό το “μαγικό” συστατικό, και αμέσως αποφασίζουμε να την εγκαταλείψουμε. Αυτό είναι μεγάλο λάθος! Θα πρέπει να έχουμε υπομονή και συνέπεια με όλα τα ενεργά συστατικά που περιέχονται στα skincare προϊόντα. Με λίγα λόγια, εάν επιλέξουμε τους σωστούς “συμμάχους ” σύμφωνα με τον τύπο της επιδερμίδας μας και τις ανάγκες του ανά εποχή και εάν δώσουμε σε αυτά τον κατάλληλο χρόνο με υπομονή και καθημερινή συνέπεια, τότε θα λάβουμε το maximum των αποτελεσμάτων.

Υπάρχει σωστή σειρά για την εφαρμογή των skincare προϊόντων μας; Αν ναι, ποια είναι αυτή;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει σωστή ή λάθος προσέγγιση σε σχέση με το ποια ακριβώς θα πρέπει να είναι η σειρά των skincare προϊόντων . Ωστόσο, για να εξασφαλίσουνε τα μέγιστα αποτελέσματα, υπάρχουν κάποιοι “χρυσοί” κανόνες που διέπουν αυτή τη διαδικασία και αφορούν στο πρώτο, τα ενδιάμεσα και στο τελευταίο βήμα. Ο πρώτος κανόνας είναι πως το αρχικό βήμα υποχρεωτικά θα πρέπει να θεωρείται ο σωστός καθαρισμός της επιδερμίδας μας. Κανένα ευεργετικό serum, καμία ενυδατική ή αντιγηραντική κρέμα, δε θα πρέπει να τοποθετείται σε δέρμα με υπολείμματα μακιγιάζ και ρύπων.

Αφού, λοιπόν, καθαρίσουμε σωστά το δέρμα του προσώπου και του λαιμού μας, τότε μπαίνει σε εφαρμογή ο δεύτερος κανόνας, ο οποίος αφορά την πυκνότητα των προϊόντων μας. Έτσι λοιπόν τοποθετούμε πρώτα τα πιο ορώδη και λεπτόρρευστα προϊόντα και στη συνέχεια τα πιο κρεμώδη και παχύρρευστα. Το σκεπτικό είναι πως με τον τρόπο αυτό βοηθάμε κατά πολύ στην σωστή και ταχεία απορρόφηση των προϊόντων μας. Ο τρίτος κανόνας αφορά στο τελευταίο βήμα της πρωινής μας ρουτίνας, που θα πρέπει να είναι το αντηλιακό. Το αντηλιακό μας είναι αυτό που κλειδώνει τη σωστή περιποίηση και μας προστατεύει από τις βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

 Εάν το make-up έχει SPF, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε και αντηλιακό;

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι μονολεκτική και εύκολη. Ναι, φυσικά και θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό κάτω από το make up μας. Ο λόγος έγκειται κυρίως στην ποσότητα αντηλιακού προϊόντος που απαιτείται, για να είμαστε προστατευμένοι από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η ποσότητα αυτή είναι ίση με το μήκος του δείκτη και του μέσου δακτύλου μας. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη ποσότητα προϊόντος, το οποίο θα πρέπει να απλωθεί ομοιόμορφα σε ολόκληρο το πρόσωπο, στα αυτιά και φυσικά στο λαιμό. Μια μέση γυναίκα δεν χρησιμοποιεί τόση ποσότητα make up με spf στην καθημερινότητά της και σίγουρα δεν το τοποθετεί σε όλα τα ακάλυπτα μέρη που χρήζουν ηλιοπροστασίας.

Επιπλέον, τα περισσότερα foundations έχουν χαμηλό δείκτη προστασίας, και δεν προσφέρουν πολύωρη ασφάλεια έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας. Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται από τη χρήση αντηλιακού κάτω από το make up τους.  Πλέον υπάρχουν πολυάριθμες επιλογές αντηλιακών προϊόντων και κάθε μία μας μπορεί να βρει αυτό που της ταιριάζει. Ωστόσο, προτείνεται όλα τα προϊόντα make up που χρησιμοποιούνται, να περιέχουν κάποιο δείκτη προστασίας, έστω και μικρό, γιατί με τον τρόπο αυτό και καθώς “χτίζεται” το multi-layering, προκύπτει μια πιο ισχυρή “ασπίδα” προστασίας.

skincare

Ποια είναι τα steps του σωστού καθαρισμού;

Ο καθαρισμός του προσώπου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της απόκτησης και έπειτα συντήρησης μιας υγιούς επιδερμίδας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το δέρμα μας εκτίθεται σε περιβαλλοντικούς ρύπους και βακτήρια καθώς επίσης επιβαρύνεται από όλα τα skincare προϊόντα και από το αντηλιακό μας που φοράμε σε καθημερινή βάση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί, δημιουργούν ένα φλεγμονώδες φιλμ που παράγει ελεύθερες ρίζες και επιδεινώνει κατά πολύ το μέλασμα, συμβάλουν στη φωτογήρανση και αφήνουν το δέρμα μας ανελαστικό και αφυδατωμένο. Για το λόγο αυτό, τα σωστά βήματα καθαρισμού, οφείλουν να γίνουν συνήθεια. Μάλιστα, ο διπλός καθαρισμό σήμερα είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος.

Ως πρώτο βήμα, προτείνεται να επιλέγεται ένα καθαριστικό ελαιώδους βάσης. Με το καθαριστικό αυτό, ο οποίος εναλλακτικά μπορεί να γίνει και με κάποιον προϊόν που έχει balm υφή, η είναι νερό micellaire, διαλύεται το make up και τα αντηλιακά φίλτρα, αλλά απομακρύνονται και οι ρύποι της ημέρας και το σμήγμα από το δέρμα μας. Στη συνέχεια ακολουθεί το δεύτερο βήμα, το οποίο είναι ένα καθαριστικό υγρής βάσης το οποίο ενεργοποιείται με νερό και δρα σε μεγαλύτερο βάθος στους πόρους, απομακρύνοντας και το παραμικρό κατάλοιπο. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται η ξηρότητα και ο ερεθισμός της επιδερμίδας και  το δέρμα μας είναι έτοιμο να δεχτεί τα επόμενα skincare βήματα.

Ακμή ενηλίκων, από τι προκαλείται, τι μπορούμε να κάνουμε για την καταπολεμήσουμε;

Η ακμή είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης νόσος του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου, η οποία εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία, αλλά σε μικρότερη συχνότητα και στην ενήλικη ζωή, με σημαντική αρνητική επίδραση στην ψυχολογία και στην κοινωνική ζωή του ατόμου. Η παθογένεση της ακμής είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει ορμονικούς, φλεγμονώδεις και ανοσολογικούς μηχανισμούς. Ο δερματολόγος είναι ο γιατρός που θα εξετάσει το δέρμα μας, θα αξιολογήσει αν οι ακνεϊκες βλάβες είναι φλεγμονώδεις ή μη φλεγμονώδεις, θα λάβει το ατομικό μας ιστορικό και θα μας υποβάλλει στις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις πριν αποφασίσει- σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες- ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για μας. Ο λόγος που δίνω έμφαση στη διαδικασία αυτή, είναι γιατί θα ήθελα να γίνει κατανοητό, πως η ακμή δεν είναι απλά ένα αισθητικής φύσης πρόβλημα που χρειάζεται μια οποιαδήποτε κρέμα για να περάσει. Οι γυναίκες με ενήλικη ακμή, δε θα πρέπει να απογοητεύονται επειδή ένα τοπικό προϊόν που τους προτάθηκε από κάποιο πρόσωπο που δεν έχει τις ιατρικές γνώσεις, δεν έχει τα αποτελέσματα που επιθυμούν.

Θα τους πρότεινα να βρουν έναν δερματολόγο που εμπιστεύονται, να του θέσουν όλες τις απορίες που έχουν σε σχέση με την ακμή τους, να κατανοήσουν με λίγα λόγια τους μηχανισμούς της δερματοπάθειας αυτής και να ακολουθήσουν με συνέπεια και υπομονή τις ιατρικές οδηγίες που θα λάβουν. Αυτό που πάντα μου αρέσει να λέω στους ασθενείς μου, που έρχονται αντιμέτωποι με την ακμή, είναι πως σκοπός μου είναι να τους βοηθήσω να αποδεχθούν τον τύπο του δέρματός τους και να δουν όλη την πορεία της θεραπείας ως μαραθώνιο και όχι ως 100αρι. Κι αυτό γιατί η ακμή έχει εξάρσεις που θέλουμε να καταστείλουμε, αλλά έχει και μεγάλες περιόδους ύφεσης που θέλουμε να συντηρήσουμε με τα κατάλληλα προϊόντα. Σε πολύ γενικές γραμμές ωστόσο, μπορούμε να πούμε, πως οι γυναίκες με ακμή, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούν προϊόντα με νιασιναμίδη, σαλικυλικό και αζελαϊκό οξύ, καθώς επίσης και καθαριστικά σε μορφή τζελ για να ρυθμίζουν τη λιπαρότητα. Τέλος είναι πολύ σημαντικό να μην πειράζουν τις βλάβες με τα χέρια τους, για να αποφύγουν την επιμόλυνση της περιοχής, αλλά και τη δημιουργία μόνιμων ουλών.

Μάτια: Μια δραστική κρέμα ματιών τι πρέπει να περιλαμβάνει;

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο συχνά, γίνεται η συζήτηση για το αν πραγματικά χρειαζόμαστε ξεχωριστές κρέμες για την περιοφθαλμική περιοχή ή αν αυτή η ανάγκη είναι επίπλαστη και απλά αποτελεί προϊόν της παγκόσμιας βιομηχανίας καλλυντικών. Κατά τη γνώμη μου η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και για να απαντηθεί πιο σωστά το ερώτημα αυτό, θα πρέπει να αναφερθούν κάποια κλινικά και ανατομικά δεδομένα. Το δέρμα μας στην περιοχή γύρω από τα μάτια είναι σχεδόν 10 φορές πιο λεπτό σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Επίσης τα βλέφαρά μας ξέρουμε ότι ανοιγοκλείνουν χιλιάδες φορές μέσα στη διάρκεια της ημέρας και γνωρίζουμε ότι οι μύες γύρω από τα μάτια συσπώνται αλλεπάλληλα, για να μας προστατέψουν από τις ακτίνες του ήλιου, για να εκφράσουν ένα συναίσθημά μας και για πολλούς ακόμα λόγους. Τέλος, σημαντικό ανατομικό δεδομένο αποτελεί το γεγονός ότι στην περιοχή των ματιών, υπάρχουν πολύ λίγοι σμηγματογόνοι αδένες, στοιχείο που μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί η συγκεκριμένη περιοχή έχει τάσεις ξηρότητας. Με γνώμονα αυτά τα δεδομένα, αντιλαμβανόμαστε πως η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια, είναι αρκετά ευαίσθητη και σίγουρα χρειάζεται προστασία και ενυδάτωση.

Μια κρέμα ματιών, λοιπόν, θα πρέπει να περιέχει,  υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη και κεραμίδια, ιδανικά συστατικά για ενυδάτωση και προστασία του επιδερμιδικού φραγμού. Για τη πρόληψη δημιουργίας ρυτίδων, προτείνεται η χρήση κρεμών με ρετινόλη, όμως σε συγκέντρωση που να γίνεται ανεκτή από το ευαίσθητο δέρμα της περιοχής. Όσο για τους μαύρους κύκλους που ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες; Οι κρέμες με καφεΐνη χαρίζουν ένα πιο ξεκούραστο βλέμμα. Πέρα απ’ όλα αυτά συστήνεται πάντα η χρήση της αντηλιακής κρέμας ακόμα και στην περιοφθαλμική περιοχή καθώς κάνει θαύματα. Αυτό που θέλω να επισημάνω στις γυναίκες, είναι να θέτουν ρεαλιστικές προσδοκίες από τα προϊόντα skincare εν γένει και ειδικότερα από τις κρέμες ματιών. Κι αυτό γιατί καμία κρέμα ματιών, όσο και αν το υπόσχεται, δεν μπορεί να εξαφανίσει τις ρυτίδες, τις σακούλες και του μαύρους κύκλους. Οι κλινικές αυτές καταστάσεις είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ανάμεσά τους είναι η ιδιοσυγκρασία και οι συνήθειες του κάθε ατόμου, η κληρονομικότητα, το ορμονικό προφίλ του, οι αλλεργίες, διάφορα άλλα προβλήματα υγείας καθώς και τα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει κάποιος. Η σωστή ιατρική εξέταση και οι εξατομικευμένες θεραπείες στο ιατρείο, όπως για παράδειγμα ο μικροβελονισμός (microneedling), η μεσοθεραπεία με τα κατάλληλα συστατικά και τις ειδικές βελόνες για την περιοχή των ματιών καθώς, τα χημικά peelings και τα fillers υαλουρονικού οξέος, αποτελούν πρώτης γραμμής θεραπείες με ορατά αποτελέσματα στην περιοχή των ματιών.

skincare

Photo credit:@projectskin_

Ποια στοιχεία στο skincare δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί;

Η μη σωστή ανάμειξη των ενεργών συστατικών skincare μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε ερεθισμούς και προβλήματα στο δέρμα. Ο πρώτος συνδυασμός που θα πρέπει να αποφύγουμε είναι αυτός της ρετινόλης με τα α-υδροξυοξέα (AHAs). Καθώς η ρετινόλη ενεργοποιεί την γρηγορότερη ανανέωση των κυττάρων, έχει ως παρενέργεια τη δημιουργία ερυθήματος, απολέπισης και ερεθισμού στο δέρμα. Τα α-υδροξυοξέα από την άλλη, αποτελούν ισχυρούς απολεπιστικούς παράγοντες, που αν συνδυαστούν με τη ρετινόλη επιτείνουν την απολέπιση, την ξηρότητα και τον ερεθισμό.Αυτό μπορεί να χειροτερέψει την υπερμελάγχρωση του δέρματος καθώς επίσης να πυροδοτήσει και μια έξαρση ακμής.

Προς αποφυγή ερεθισμών,  άλλος ένας συνδυασμός, που καλό θα ήταν να αποφεύγεται, είναι η ρετινόλη με το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου-συστατικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακμής και αποτελεί από μόνο του έναν αρκετά ερεθιστικό παράγοντα-. Εξαίρεση αποτελεί η χρήση υπεροξειδίου του βενζοϋλίου με την ανταπαλένη (παράγωγο της βιταμίνης Α, όπως δηλαδή και η ρετινόλη), καθώς ο συνδυασμός αυτός αποτελεί πρώτης γραμμής θεραπεία ακμής.

Ένας τρίτος συνδυασμός που αφορά τη ρετινόλη και καλό θα ήταν να αποφεύγεται είναι αυτός με τη βιταμίνη c. Ο λόγος αυτής της ασυμβατότητας προκύπτει από τα διαφορετικά pH στα οποία δρουν το κάθε ένα από αυτά τα συστατικά. Συγκεκριμένα η βιταμίνη c χρειάζεται όξινο pH για να εισχωρήσει στην επιδερμίδα, ενώ η ρετινόλη έχει αποδοτικότερα αποτελέσματα, όταν δρα σε βασικό Ph, γεγονός που μας αποτρέπει από την συνδυαστική χρήση τους. Η λύση σε αυτό είναι απλή: Μπορούμε άνετα να χρησιμοποιούμε τη βιταμίνη c το πρωί, ως αντιοξειδωτικό συστατικό, και τη ρετινόλη το βράδυ, ως φωτοευαίσθητο συστατικό.

Τέταρτος και τελευταίος αποτρεπτικός συνδυασμός είναι η ρετινόλη με το σαλικυλικό οξύ. Το σαλικυλικό οξύ ανήκει στην κατηγορία των β-υδροξυοξέων και περιέχεται σε πολλά προϊόντα κατά της ακμής, καθώς μειώνει τη λιπαρότητα και βοηθά στην απολέπιση της επιδερμίδας. Ωστόσο, ως παρενέργεια από τη χρήση του θεωρείται η ξηρότητα του δέρματος, γι’ αυτό και ο συνδυασμός με τη ρετινόλη καλό θα ήταν να αποφεύγεται. Και σε αυτή τη περίπτωση όμως μπορούμε να ακολουθήσουμε τον ίδιο κανόνα, δηλαδή σαλικυλικό οξύ το πρωί, ρετινόλη το βράδυ.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γυναίκες στο skincare σήμερα;

Το μεγαλύτερο λάθος που βλέπω να κάνουν οι γυναίκες στο skincare, είναι ότι ορμώμενες από την επιθυμία τους να βελτιώσουν τα προβλήματα που τις απασχολούν στο δέρμα τους γρήγορα, χρησιμοποιούν πολλά και διαφορετικά προϊόντα ταυτόχρονα, χωρίς όμως να λαμβάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το χτίσιμο της σωστής εξατομικευμένης ρουτίνας περιποίησης, θα πρέπει να γίνεται σταδιακά με υπομονή και συνέπεια. Τα τρία βασικά προϊόντα που θα αποτελέσουν τα στέρεα θεμέλια του skincare μας, είναι ένα κατάλληλο για την επιδερμίδα μας καθαριστικό, μια σωστή ενυδατική και ένα αντηλιακό. Αφού αυτά τα τρία προϊόντα γίνουν κτήμα μας και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, τότε με τη συμβουλή του δερματολόγου μας, αρχίζουμε να προσθέτουμε ένα ένα, τα στοχευμένα στις ανάγκες της επιδερμίδας μας, ενεργά συστατικά. Σε κάθε ένα από αυτά δίνουμε τον κατάλληλο χρόνο να δράσει και να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματά του.

Δεν έχει δηλαδή νόημα, να αλλάζουμε κάθε 15 μέρες προϊόντα, γιατί το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να δημιουργήσουμε ερεθισμούς στο δέρμα μας και να δυσχεράνουμε το όποιο του πρόβλημα. Η απλότητα στη ρουτίνα περιποίησης είναι κατά τη γνώμη μου το κλειδί της επιτυχίας. Έχοντας ως βάση το καθαριστικό, την ενυδατική και το αντηλιακό, προσθέτουμε ένα προϊόν τη φορά, ειδικό για το πρόβλημα που θέλουμε να διορθώσουμε. Αν για παράδειγμα μας απασχολούν οι δυσχρωμίες, προσθέτουμε στη ρουτίνα μας, συστατικά ειδικά για αυτό το σκοπό, όπως πχ η βιταμίνη c, η ρεσορκινόλη, τα AHAs κλπ και μένουμε πιστές στη χρήση τους για διάστημα αρκετών μηνών πριν τα αντικαταστήσουμε ως μη δρώντα. Εάν η ανησυχία μας είναι η αντιγήρανση, προσθέτουμε τη βιταμίνη Α (τρετινοίνη, ρετινόλη κλπ) σταδιακά, λίγες ημέρες την εβδομάδα και σε χαμηλή συγκέντρωση. Έπειτα, αφού συνηθίσει το δέρμα μας, ανεβαίνουμε σε συχνότητα χρήσης και συγκέντρωση. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπουμε στα προϊόντα να δράσουν όπως πρέπει kai δεν ταλαιπωρούμε το δέρμα μας από την συχνή εναλλαγή προϊόντων. Η επιτυχία δεν κρύβεται στην ποσότητα, αλλά στην απλότητα και την επιμονή.

Το botox σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνεται, και από σε ποια ηλικία συνιστάται;

Το Botox αποτελεί μια κλασική και απόλυτα αποτελεσματική θεραπεία της αισθητικής ιατρικής για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης στο μέτωπο, το μεσόφρυο και την περιοχή των ματιών. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος σε σχέση με το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία έναρξης της θεραπείας αυτής. Όποτε, κι αν αποφασίσει, μια κυρία ή ένας κύριος να τη δοκιμάσει, θα απολαύσει ένα πιο ξεκούραστο βλέμμα και μια συνολικά πιο ανανεωμένη όψη. Ωστόσο, για βέλτιστα αποτελέσματα, προτείνεται η θεραπεία να γίνεται γύρω στην ηλικία των 30, καθώς δεν έχουν προλάβει ακόμα να δημιουργηθούν στο πρόσωπο στατικές (μόνιμες) ρυτίδες και έτσι η θεραπεία έχει και προληπτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, σε αυτή τη περίπτωση το botox απαλύνει τις υπάρχουσες ρυτίδες, αλλά και αποτρέπει τη δημιουργία νέων.

skincare

Ποια είναι ιδανική ποσότητα που πρέπει να εφαρμόζουμε από τα skincare προϊόντα που χρησιμοποιούμε (κρέμες- serum);

Η ιδανική ποσότητα των προϊόντων skincare έγκειται στο ποια ακριβώς είναι η χρήση τους. Αρχικά, πιάνοντας τα βήματα από την αρχή, θα μιλήσουμε για καθαριστικό. Σε γενικές γραμμές ένα πάτημα της εκάστοτε συσκευασίας καθαριστικού, είναι αρκετό για το πρόσωπο και προσθέτουμε ακόμα ένα πάτημα για τον λαιμό. Έπειτα έχουν σειρά τα serums, ως πιο λεπτόρρευστα προϊόντα. Και πάλι δεν χρειάζονται υπερβολές στην ποσότητα. Βάζουμε στην παλάμη μας, και όχι ακουμπώντας απευθείας την πιπέτα στο δέρμα μας. Tόσες σταγόνες όσες και οι διαφορετικές ανατομικές περιοχές που θα κάνουμε χρήση του προϊόντος, αρκούν. Δηλαδή 3 με 4 σταγόνες για το πρόσωπο (μέτωπο, μάγουλα, πηγούνι) και άλλες 2 για το λαιμό. Όσον αφορά στην ενυδατική, μέλημά μας είναι η σωστή ενυδάτωση του προσώπου μας.

Μια χρήσιμη τεχνική για να επιτευχθεί αυτό, είναι ο κανόνας των 13 σημείων. Βάζουμε δηλαδή ενυδατική κρέμα σε 3 σημεία σε κάθε μάγουλο, 3 στο μέτωπο και από 2 σε μύτη και πηγούνι. Με το τρόπο αυτό είμαστε σίγουροι ότι ενυδατώσαμε ικανοποιητικά όλη την επιφάνεια του προσώπου μας. Επιπλέον προϊόν απαιτείται φυσικά για την ενυδάτωση του λαιμού. Έπειτα έρχεται το αντηλιακό. Για να καλύψουμε σωστά το πρόσωπο και τον λαιμό με αντηλιακό, βάζουμε ποσότητα ίση με το μήκος του δείκτη και του μέσου μας δακτύλου. Τέλος, όταν πρόκειται για προϊόντα με ενεργά συστατικά, όπως πχ η ρετινόλη και τα οξέα, ξεκινάμε με ποσότητα όση είναι η μισή φάλαγγα του ενός μας δακτύλου και σταδιακά προσθέτουμε ποσότητα για να αποφύγουμε πιθανούς ερεθισμούς. Τέλος, σε ό,τι αφορά συνταγογραφημένες τοπικές θεραπείες ακμής ή για οποιαδήποτε άλλο δερματικό πρόβλημα, ο δερματολόγος μας είναι αυτός που θα μας καθορίσει την ακριβή ποσότητα προϊόντος που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε.

Info:

Central Derma, Μακρυγιάννη και Αθανασίου Διάκου 2, Ακρόπολη.
Τηλ. επικοινωνίας: 211-2166963
Instagram:
central_derma, dr.myrtopatsa & Facebook: Central derma
Site: centralderma.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: