Καταρρίπτουμε τρεις κλασικούς μύθους γύρω από την αντηλιακή προστασία
1. Μύθος: Ένας υψηλός δείκτης προστασίας δεν επιτρέπει στην επιδερμίδα να παράξει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D.
Αλήθεια: Ένα αντιηλιακό με υψηλό δείκτη SPF δεν αποδυναμώνει την φυσική διαδικασία παραγωγής από τον οργανισμό βιταμίνης D. Αρκούν 15′ την ημέρα έκθεσης οποιουδήποτε σημείου του δέρματος στον ήλιο για την σύνθεσή της.
2. Μύθος: Τα αντηλιακά φίλτρα μπορούν να προκαλέσουν οξείδωση του δέρματος.
Αλήθεια: Τα φίλτρα που περιέχονται πια στα αντιηλιακά προϊόντα είναι φωτοσταθερά, πληρούν τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ειδικά μελετημένα για να μην προκαλούν ερεθισμούς στην επιδερμίδα.
3. Μύθος: Τα αντηλιακά πόλης δεν ενδείκνυνται για χρήση στην παραλία.
Αλήθεια: Ίσως τα αντιηλιακά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την “πόλη”, να έχουν λίγο πιο ευχάριστη υφή σε σχέση με τις εξειδικευμένες συνθέσεις παραλίας οι οποίες είναι πιο “βαριές” και ανθεκτικές στο νερό. Ίσως βέβαια και όχι, αν σκεφτεί κανείς ότι χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας οι υφές των τελευταίων είναι σχεδόν αόρατες και δεν έχουν πια καμία σχέση με αυτές πριν δέκα χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμα κι αν το αντηλιακό σου προορίζεται για την πόλη, εφόσον έχει SPF, προσφέρει εξίσου αποτελεσματική προστασία με τα κοινά αντιηλιακά και άρα ναι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην παραλία ή την πισίνα, ή οποιαδήποτε άλλη εξόρμηση στην θάλασσα ή το βουνό. It’s up to you!
Γνωρίζεις ότι…
- Τα χείλη είναι το πιο ευαίσθητο σημείο του σώματός μας; H συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει σμηγματογόνους αδένες και είναι εξαιρετικά ευάλωτη στον ήλιο.
- Πρέπει να φοράμε αντηλιακό και όταν έχει συννεφιά; Σύμφωνα με έρευνες το 40% της ηλιακής ακτινοβολίας φτάνει στο δέρμα, ακόμα και αν αυτή δεν είναι ορατή από εμάς.
- Οι διαφορές των αντηλιακών όσον αφορά την προστασία που προσφέρουν δεν είναι ανάλογες με το SPF τους. Για παράδειγμα, ο δείκτης 15 μπλοκάρει το 93% των ακτίνων, ο SPF 30 το 97% και ο SPF 50 το 98%. Ωστόσο σε κάποιους ανθρώπους με πολύ ευαίσθητο δέρμα, αυτές οι απειροελάχιστες διαφορές είναι αυτές που τελικά έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Σύμφωνα με την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, όσες είναι ξανθές, κοκκινομάλλες, έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, μαυρίζουν ελάχιστα έως καθόλου και καίγονται σχετικά εύκολα πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιούν αντιηλιακό με SPF 50. Από την άλλη, ένα SPF 30 είναι ιδανικό για όσες έχουν σταρένια επιδερμίδα και καστανά μαλλιά, μαυρίζουν και καίγονται σπάνια. Τέλος, εκείνες με σκούρο δέρμα, μαυρίζουν και καίγονται σπάνια έχουν την επιθυμητή προστασία με SPF 20.
- Το αντιηλιακό εφαρμόζεται μετά την ενυδατική κρέμα; Αυτό είναι το σωστό σύμφωνα με την Ένωση Καρκίνου του Δέρματος (The Skin Cancer Foundation).
Δες τα 11 τοπ αντηλιακά προσώπου και επέλεξε εκείνο που σου ταιριάζει:
Προλαμβάνει & διορθώνει τα σημάδια της φωτογήρανσης με τη δύναμη της φύσης: Red Grape (Κόκκινο Σταφύλι) Αντηλιακή Κρέμα Προσώπου Αντιρυτιδική+ Κατά των Πανάδων SPF 50 με την προηγμένη τεχνολογία Grape Stem Cell Antioxidant System της Κοrres (σε επιλεγμένα φαρμακεία).
H eco-friendly πούδρα: Powder-Me SPF 30 Dry Sunscreen της Jane Iredale σε συσκευασία επαναγεμιζόμενου πινέλου εφαρμογής, janeiredale.com
Για την πόλη: Capital Soleil UV-Age Daily Tinted Fluide SPF 50+ της Vichy.
Για τη λιπαρή επιδερμίδα: Sun Protective Fluid SPF 30 της Lancaster.
Το αόρατο: Anthelios UV Mune 400 Invisible Fluid SPF 50+ της La Roche-Posay (στα φαρμακεία).
Το εύχρηστο σπρέι: Sun Screen on the Move SPF 50 της Frezyderm (στα φαρμακεία).
To πολυχρηστικό στικ: Target Protection Stick SPF 35 της Clinique.
Για προστασία από τον ήλιο και το μπλε φως (HEV): Eau Thermale SPF 50+ Legère της Avène (στα φαρμακεία).
Με ματ εφέ, ιδανικό για βάση μακιγιάζ: Medisei Panthenol Extra Sun Care Diaphanous Sunscreen Face Gel SPF 50 (στα φαρμακεία).
Ενάντια στις κηλίδες του ήλιου: UV Face Specialist Spot Control Luminous630 SPF 50 της Nivea Sun.
Με 100% φυσικό φίλτρο& βιοδιασπώμενη σύνθεση: Heliodor Face Sun Cream SPF 50 της Pharmasept (στα φαρμακεία).
Panos Davios/10AM