Καν’ το όπως το δέρμα σου: Εσύ ξέρεις τι είναι τα βιομιμητικά συστατικά στο skincare;

Βάλαμε στο μικροσκόπιο την τεχνολογία τους και σας λύνουμε κάθε απορία.

Ροζίνα Κουρή 09 Ιουλ. 23
Καν’ το όπως το δέρμα σου: Εσύ ξέρεις τι είναι τα βιομιμητικά συστατικά στο skincare;

Mπορούν τα καλλυντικά να μιμηθούν τους μηχανισμούς της επιδερμίδας μας όταν ήταν νέα; Κι όμως, γίνεται με τη βιομιμητική τεχνολογία η οποία «αντιγράφει» τη φυσιολογική λειτουργία των νεανικών κυττάρων του οργανισμού μας. Τότε, δηλαδή, που είχαν την ικανότητα να επιδιορθώνουν τις φθορές του χρόνου, με τη συμβολή ουσιών που υπάρχουν στον οργανισμό μας, όπως οι πρωτεΐνες, τα πεπτίδια, τα ένζυμα και οι ορμόνες. Η λειτουργία αυτή περιορίζεται με το πέρασμα του χρόνου, γιατί μειώνεται η παραγωγή των παραπάνω ουσιών, με αποτέλεσμα τα πρώτα σημάδια γήρανσης να κάνουν την εμφάνισή τους. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τους ινοβλάστες, το εργοστάσιο παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Με τα χρόνια, χάνουν την ικανότητα να συνθέτουν καλής ποιότητας κολλαγόνο και ελαστίνη με αποτέλεσμα τη χαλάρωση του δέρματος και τον σχηματισμό ρυτίδων. Εδώ έρχεται να αναλάβει δράση η βιομιμητική επιστήμη με τα βιομιμητικά συστικά τα οποία στέλνουν μήνυμα στους ειδικούς υποδοχείς των κυττάρων να δώσουν εντολή στους ινοβλάστες να παράξουν τις δύο δομικές αυτές πρωτεΐνες με τον ίδιο ρυθμό που το έκαναν όταν τα κύτταρα ήταν νέα. Τον ρόλο του αγγελιοφόρου αναλαμβάνουν τα βιομιμητικά πεπτίδια.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα συστατικού που βρίσκεται στον οργανισμό μας και μπορεί να «αντιγραφεί» είναι το εξαιρετικά δημοφιλές και αγαπητό στην κοσμετολογία υαλουρονικό οξύ. Το διάσημο αυτό μόριο που υπάρχει στα μαλλιά, στο δέρμα και στα νύχια μας, μπορεί να «αντικατασταθεί» από συνθετικά ή θαλάσσια συστατικά που αναπαράγουν τα βιολογικά χαρακτηριστικά του.

«Όταν βλέπετε να αναγράφεται στη λίστα των συστατικών της κρέμας ή του ορού σας η λέξη “βιομιμητικό”, σημαίνει ότι η εν λόγω καλλυντική φόρμουλα έχει βασιστεί σε τεχνικές που αναπαράγουν τις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού», εξηγεί η dr Renée A. Beach, δερματολόγος και ιδρύτρια του brand Derm Atelier στο Τορόντο. Για να το πούμε με απλά λόγια, οι βιομιμητικές ενώσεις παρασκευάζονται από φυσικά ή συνθετικά συστατικά που είναι πανομοιότυπα με αυτά που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός, γεγονός που επιτρέπει στα προϊόντα που τα εμπεριέχουν να λειτουργούν με τον ίδιο ή σχεδόν τον ίδιο τρόπο. «Με την αντιγραφή μιας ένωσης που το σώμα δημιουργεί φυσικά από μόνο του ή προσομοιώνοντας τη δομή των μαλλιών και του δέρματος, μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», λέει ο Lionel Ripoll, καθηγητής κοσμετολογίας στο Πανεπιστήμιο Université du Québec à Chicoutimi του Καναδά.

Ωστόσο, η βιομιμητική επιστήμη είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τον κόσμο της ομορφιάς. Αν ανατρέξουμε πίσω στη δεκαετία του 1980, η σειρά Niosome της Lancôme και η σειρά Capture του Dior είχαν ήδη αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία. «Αυτές οι μάρκες ήταν οι πρώτες που μίλησαν για τα λιποσώματα σε κρέμες που παρασκευάζονται εκμεταλλευόμενες την ίδια τη δομή του δέρματος», λέει η Ripoll. Η τεχνολογία των λιποσωμάτων εφαρμόστηκε και στo haircare, το 2017, όταν η μάρκα René Furterer λάνσαρε ένα ενεργό βιομιμητικό συστατικό, το «μεσοκυττάριο τσιμέντο», το οποίο προάγει τη συνοχή των ινών της τρίχας αποτρέπoτας την αφυδάτωσή τους. Τέλος, πιο πρόσφατα, το 2020, viral στο TikTok έγινε η μάσκα επανόρθωσης για τα ταλαιπωρημένα μαλλιά K18. Το μυστικό της επιτυχίας της έγκειται στο βιομιμητικό πεπτίδιο Κ18 που έχει παρόμοιο μέγεθος, δομή και λειτουργία με την κερατίνη.

Και το καλύτερο; Τα καλλυντικά με βιομιμητικά συστατικά συμβαδίζουν και με το green beauty, αφού πρόκειται για προϊόντα ομορφιάς δυνητικά πιο βιώσιμα από τα αντίστοιχα συμβατικά.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια ολόκληρη επιστήμη που ανοίγει νέους δρόμους στη βιομηχανία της ομορφιάς. Σύμφωνα με την Katia Ravard, επικεφαλής βιομιμητικής επιστήμης της Pierre Fabre, ο τομέας των βιομιμητικών καλλυντικών μόλις ξεκινά και είναι πολλά υποσχόμενος. Εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα προϊόντα που βασίζονται στη βιομιμητική επιστήμη.

skincare

Mε βιομιμητικό ζυμομύκη- τα ο οποίος αντιγράφει τη δράση της πρωτεΐνης IGF1 που παράγεται από τους ινοβλάστες, επαναφέροντας το νεανικό σφρίγος στην ώριμη επιδερμίδα:
Κρέμα αντιγήρανσης και θρέψης Neovadiol Rose Platinium της VICHY.

skincare

Mε το βιομιμητικό πεπτίδιοΚ18 που μιμείται τη δομή της κερατίνης: Leave-in μάσκα που αναδομείτα ταλαιπωρημένα από τις τεχνικές εργασίες και τη θερμότητα μαλλιά K18 Molecular Repair Hair Mask (sephora.gr).

skincare

Με βιομιμητικά πεπτίδια που παρεμποδίζουν τις μυικές συσπάσεις: Βooster κρέμας κατά των ρυτίδων έκφρασης Expression Blocker της FREZYDERM (σε επιλεγμένα φαρμακεία).

skincare

Με πατενταρισμένο βιοπεπτίδιο που προστατεύει από το στρες και συμβάλλει στην ενίσχυση του φραγμού του δέρματος, στη μείωση των βαθιών ρυτίδων και στην ανάδειξη ενός νεανικού βλέμματος: Ορός ματιών Bio Lifting Deep Wrinkle Filler Eye Serum της MESSINIAN SPA.

skincare

Με βιομιμητικό πεπτίδιο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες ίδιες με τις πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού: Ορός κατά των καφέ κηλίδων SkinUnify Intensive Serum της FILORGA (στα φαρμακεία).

skincare

Με δύο βιομιμητικά συστατικά-ένα από τον πυρήνα του χουρμά και ένα από τον φλοιό της βελανιδιάς που μιμούνται τις λειτουργίες της νεανικής επιδερμίδας και προσφέρουν εφέ λίφτινγκ: Ορός άμεσης ανόρθωσης Instant Lifting Serum της Μ COSMETICS (στα φαρμακεία).

skincare

Με φυσικής προέλευσης βιομιμητικά συστατικά που αναπαράγουν τη δομή του επιδερμικού φραγμού σφραγίζοντας την υγρασία στο εσωτερικό: Ενυδατική κρέμα προσώπου Tolerance Hydra-10 της AVENE (σε επιλεγμένα φαρμακεία).

skincare

Mε βιομιμητικά εκχυλίσματα ανάλογα της δράσης της πρωτεΐνης NRF2 που καταπολεμά φυσικά τη γήρανση και τις τοξίνες: Gel-κρέμα αντιοξειδωτικής προστασίας και λάμψης Supra Radiance της LIERAC (σε επιλεγμένα (φαρμακεία).

Cover photo:©Launchmetrics/spotlight

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT