Η “ακμή των γλουτών” ή η ωοθυλακίτιδα, είναι εξαιρετικά συχνή (είμαστε όλες μαζί σε αυτό), αλλά δεν είναι πάντα ο ίδιος τύπος με την ακμή που αντιμετωπίζουμε στο πρόσωπο. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τι συμβαίνει με το δέρμα μας.
Τι προκαλεί την ακμή στους γλουτούς;
Η ακμή είναι αποτέλεσμα υπερπαραγωγής λαδιού. Αυτό είναι γνωστό. Ωστόσο, η πιστοποιημένη δερματολόγος, Neda Mehr, MD εξηγεί ακριβώς τι συμβαίνει στο σώμα μας: Οι λιπαντικοί αδένες μας ενεργοποιούνται κυρίως από έναν από τους τέσσερις παράγοντες, οι οποίοι είναι οι ορμόνες, το άγχος, η γενετική και η διατροφή. Αυτές οι τέσσερις σκανδάλες στέλνουν ένα σήμα στους λιπαντικούς αδένες να γίνουν μεγαλύτεροι και έτσι η παραγωγή λαδιού είναι πιο έντονη.
Μόλις ανοίξει ο πόρος, τα βακτήρια στο δέρμα μπορούν να εισχωρήσουν και να φράξουν τον πόρο. Και όταν μιλάμε για τους γλουτούς είναι αρκετά εύκολο να φράξουν οι πόροι καθώς καθόμαστε πάνω τους. Όταν, λοιπόν, οι πόροι φράζουν δημιουργείται η ακμή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πώς να απαλλαγείτε γρήγορα από την ακμή των γλουτών:
Αρχικά, πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτό δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτείται χρόνος. Το επόμενο βήμα για να καθαρίσουμε την ακμή των γλουτών είναι μια σωστή διάγνωση από τον δερματολόγο. Μόνο έτσι θα γίνει σωστά η θεραπεία. Ωστόσο, κάποιες μικρές αλλαγές στην τακτική ρουτίνα που ακολουθούμε μπορεί να κάνει θαύματα για τη βελτίωση των εξανθημάτων, την εξασθένιση της μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης ,που ακολουθεί, και την αποτροπή της επανεμφάνισής τους, είτε πρόκειται στην πραγματικότητα για ακμή των γλουτών είτε για θυλακίτιδα. Αφού κλείσουμε, λοιπόν, ραντεβού στον δερματολόγο μας, μπορούμε να ξεκινήσουμε με τα παρακάτω.
Επιλέγουμε για το πλύσιμο σώματος ένα προϊόν με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου
Αρκετοί δερματολόγοι συνιστούν τον καθαρισμό της περιοχής με ένα προϊόν που περιέχει στη σύνθεσή του υπεροξείδιο του βενζοϋλίου – ένα MVP στοιχείο για την εξάλειψη βακτηρίων που προκαλούν ακμή, την απελευθέρωση των πόρων και τη μείωση της φλεγμονής. Εάν έχουμε ενεργές εστίες, ιδανικά εφαρμόζουμε το προϊόν στα ξεσπάσματα μία φορά την ημέρα στο ντους και περιμένουμε δύο έως τρία λεπτά πριν ξεπλύνουμε την περιοχή (γνωστή και ως θεραπεία σύντομης επαφής). Έτσι θα δώσουμε στο συστατικό αυτό αρκετό χρόνο να δράσει χωρίς να ερεθίσει το δέρμα. Επιπλέον, αν παρουσιάζουμε ακμή συχνά, μπορούμε να ενσωματώσουμε το πλύσιμο με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου στη ρουτίνα μας μία φορά την εβδομάδα, ανάμεσα στα ξεσπάσματα για να τα κρατάτε μακριά.
Προσοχή, όμως: Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι εξίσου γνωστό για τη λεύκανση των υφασμάτων όσο και για το καθαρισμό του δέρματός, οπότε αν δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε να καταστρέψουμε τις αγαπημένες μας πετσέτες μπάνιου, πρέπει να φροντίσουμε να ξεπλύνουμε πολύ καλά το δέρμα μας μετά τον καθαρισμό.
Απολέπιση στο δέρμα χωρίς τριβή
Η χρήση ενός απαλού καθαριστικού σιλικόνης (η σιλικόνη απωθεί τα βακτήρια) ενώ βρισκόμαστε στο ντους είναι ιδανική. Επιπλέον μπορούμε να κάνουμε μια ελαφριά απολέπιση με ένα απαλό χημικό απολεπιστικό, το οποίο περιέχει συστατικά όπως άλφα-υδροξυοξέα (όπως γαλακτικά ή γλυκολικά οξέα) ή βήτα-υδροξυοξέα (σαλικυλικό οξύ) για να εμποδίσει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να φράξουν τους πόρους.