Διαβάστε πίσω από τις ετικέτες

Αποκρυπτογραφήστε τα συστατικά που αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων αντιγήρανσης και γνωρίστε καλύτερα τις ουσίες που καταπολεμούν τα σημάδια του χρόνου.

Elle 24 Ιαν. 12
Διαβάστε πίσω από τις ετικέτες

Νερό:
Αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της σύνθεσης και πρόκειται για ουδέτερο µη ανθρακούχο, ενώ σε ορισµένες περιπτώσεις για ιαµατικό, δηλαδή πλούσιο σε ολιγοστοιχεία που περιποιούνται την επιδερµίδα. Θα το βρείτε πρώτο στη λίστα μιας ετικέτας, γιατί από όλα τα συστατικά περιέχεται στο μεγαλύτερο ποσοστό σε ένα προϊόν.

Λιπαρές ουσίες:
Επειδή το λάδι και το νερό δεν αναμειγνύονται εύκολα, οι λιπαρές ουσίες προστίθενται για να ομογενοποιήσουν το μείγμα. Αποτελούν το 30% της σύνθεσης και είναι φυσικής (έλαια, κεριά, φυτικά βούτυρα) ή συνθετικής προέλευσης (σιλικόνες). Ενδεικτικά θα διαβάσετε στην ετικέτα: kernel oil, lavender oil, castor oil κ.λπ.

Ενυδατικοί παράγοντες:
Ο πιο συνηθισµένος είναι η γλυκερίνη, αλλά και άλλες ουσίες, όπως οι συνθετικές αλκοόλες. Ο ρόλος τους είναι να συγκρατούν το νερό στο δέρµα, εµποδίζοντας την εξάτµισή του. Αναζητήστε: ουρία, ceramides, υαλουρονικό οξύ κ.λπ.

Δραστικά συστατικά:
Έχουν αντιγηραντική δράση και διαφοροποιούν το ένα προϊόν από το άλλο σε ό,τι αφορά την αποτελεσµατικότητά του. Ωστόσο η συµµετοχή τους στη σύνθεση δεν ξεπερνά το 2%-3%, αλλά και το 10% σε ορισµένα σέρουµ. Πρόκειται για βιταµίνες, πρωτεΐνες και πεπτίδια, µεταξύ των οποίων ενδεικτικά µπορούµε να αναφέρουµε τις πρωτεΐνες σόγιας, τη ρετινόλη, το palmitoyl pentapeptide -4, αλλά και ανανεωτικά κυττάρων που προωθούν την απολέπιση, όπως salicylic acid κ.ά.

Αντιοξειδωτικά:
Προλαμβάνουν την οξείδωση του προϊόντος και προστατεύουν το δέρμα από τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες. Μπορεί να είναι βιταμίνες (όπως η Ε) ή εκχυλίσματα βοτάνων ή φρούτων. Ενδεικτικά: Tocopherol, tocopherol acetate, magnesium ascorbylphosphate, green tea extract κ.ά.

Μαλακτικές ουσίες:
Συμβάλουν στην ενίσχυση της ενυδάτωσης συνδυαστικά με τα ενυδατικά συστατικά. Ενδεικτικά: Lanolin, dimethicone, propylene glycol, glyceryl stearate κ.λπ.

Λευκαντικές ουσίες:
Η πιο γνωστή είναι η υδροκινόνη, αλλά δεν περιέχεται πια σε καλλυντικά του εμπορίου, παρά μόνο σε συνταγογραφούμενα. Οι υπόλοιπες περιλαμβάνουν κυρίως τις εξής: retinoic acid, ascorbic acid, AHA κ.λπ.

Συντηρητικά:
Είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των προϊόντων για µεγάλο χρονικό διάστηµα, αλλά και για την πρόληψη μόλυνσης από μικρόβια. Τα πιο γνωστά είναι τα parabens, τα οποία όµως έχουν κατηγορηθεί για εμφάνιση αλλεργειών και έτσι πολλές εταιρείες προσπαθούν να τα αντικαταστήσουν µε άλλες ουσίες. Εκείνο που αξίζει να γνωρίζετε είναι ότι όσα parabens φέρουν µπροστά τη λέξη «methyl» δεν έχουν κατηγορηθεί, σε αντίθεση µε τα «ethyl» ή «propyl». Εκτός από τα parabens θα βρείτε και τα εξής: phenoxyethanol, sodium benzoate, potassium sorbate, benzoic acid, benzyl alcool (τα δύο τελευταία ενοχοποιούνται για εμφάνιση ερεθισμών στο δέρμα) κ.λπ.

Άρωμα:
Αναγράφεται συνήθως ως perfume και περιέχεται στο καλλυντικό με σκοπό να χαρίσει ή να εξουδετερώσει μια οσμή. Ορισμένα προϊόντα κυκλοφορούν χωρίς αυτό, γιατί η σύνθεσή του ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό σε κάποιους τύπους δέρματος.

Περισσότερα για τα συστατικά των καλλυντικών θα βρείτε στο βιβλίο Καλλυντικά, Συστατικά και Εφαρμογές (Βήτα Ιατρικές εκδόσεις) της Καίτης Μουλοπούλου-Καρακίτσου. Ακόμα μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες στην τράπεζα δεδομένων Skin Deep της μη κυβερνητικής οργάνωσης Environmental Working Group (www.ewg.org/skindeep/)
                    
 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: