Έκρηξη συναισθημάτων: Εξερευνήσαμε από την αρχή τα θρυλικά αρώματα του οίκου Chanel

Η editor in chief του ELLE βρέθηκε στην έκθεση Le Grand Numéro de Chanel που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Παρίσι και ανακάλυψε έναν κόσμο γεμάτο συμβολισμούς πάθος, όνειρα και ευτυχία.

Μαρία Πατούχα 21 Φεβ. 23
Έκρηξη συναισθημάτων: Εξερευνήσαμε από την αρχή τα θρυλικά αρώματα του οίκου Chanel

To πρωινό στο Παρίσι είναι υπερβολικά κρύο, αλλά διαυγές και ηλιόλουστο. Το προηγούμενο βράδυ χιόνισε και όλα δείχνουν πιο καθαρά και εκτυφλωτικά. Bρισκόμαστε στη γαλλική πρωτεύουσα για την avant première της έκθεσης Le Grand Numéro de Chanel, η οποία πραγματοποιείται στο Grand Palais Éphémère. Με το που περνάμε την πόρτα της, η πραγματικότητα τελειώνει και το παραμύθι που διασταυρώνεται ιδανικά με την ιστορία του οίκου Chanel ξεκινά. Όλες οι αισθήσεις -με επικεφαλής την όσφρηση- οξύνονται για να συλλάβουν το συγκλονιστικό υπερθέαμα που έχουν δημιουργήσει οι ιθύνοντες του οίκου για να μπορέσει ο επισκέπτης όχι απλώς να γνωρίσει, αλλά να βιώσει, να αισθανθεί, να γίνει κοινωνός της ουσίας κάθε αρώματος.Έτσι που στο τέλος, όχι μόνο θα ανακαλύψει το αγαπημένο του, αλλά θα το δει να μεταμορφώνεται στο δέρμα του, έως ότου γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας και της αύρας του.

Οι μεγαλύτερες αρωματικές δημιουργίες του οίκου είναι γνωστές. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες, οι ιστορικές συγκυρίες, τα ντοκουμέντα, οι καλλιτεχνικές τάσεις που κρύβονται πίσω από αυτές, οι άνθρωποι-έμπνευση, η ορμή, το πάθος που τις έφερε στη ζωή -και που ίσως δεν γνωρίζουμε- ξετυλίγονται μπροστά μας με τον πλέον ονειρικό, σχεδόν μαγικό τρόπο.

Τα 18 αινιγματικά αρώματα της σειράς Les Exclusifs de Chanel αποκαλύπτονται, σε συνάρτηση με τα στοιχεία του χαρακτήρα μας, σε έναν χώρο που θα μπορούσε να είναι το γραφείο-ιατρείο του Freud.

 Chanel

Στιγμιότυπo από το εσωτερικό της έκθεσης Le Grand Numéro de Chanel στο Παρίσι.

To section της έκθεσης, που είναι αφιερωμένο στο Bleu de Chanel, θυμίζει μια σύγχρονη πόλη όπου οι ουρανοξύστες της συμβολίζουν το μέγεθος των ονείρων μας και ο έντονος παλμός και οι ήχοι της γίνονται ένα με τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις μας. Εδώ μπορεί κανείς να βρει τον εαυτό του ή να τον αφήσει πίσω, για να τον ξαναβρεί στην επόμενη λεωφόρο…

Όπως η Gabrielle Chanel, που αποφάσισε να ορίσει η ίδια την τύχη της επενδύοντας με πάθος στις επιλογές της, έτσι και οι λάτρεις των αρωμάτων της σειράς Chance αναζητούν τη δική τους σε ένα καμπαρέ-καζίνο, μέσα στο οποίο το μόνο που μπορείς να χάσεις είναι το μυαλό σου.

Chanel

Στιγμιότυπo από το εσωτερικό της έκθεσης Le Grand Numéro de Chanel στο Παρίσι.

Ενώ η εξερεύνηση του Coco Mademoiselle ξεκινά με ένα μήνυμα: Η ζωή είναι παιχνίδι. Και το αγαπημένο μας άρωμα πρέπει να υπακούει σε αυτόν ακριβώς τον κανόνα: να κάνει την καθημερινότητά μας να ξεφεύγει από την αυστηρότητα, τους κανόνες και τα πρέπει.

Chanel

Στιγμιότυπo από το εσωτερικό της έκθεσης Le Grand Numéro de Chanel στο Παρίσι.

Ένα άλλο παιχνίδι, αυτό της αποπλάνησης -τόσο αγαπημένο της Coco-, κρύβεται παντού: κάθε γωνιά αυτής της έκθεσης μπορεί να σε παρασύρει, κάθε αρωματική νότα να σε αναστατώσει, κάθε εικόνα να κάνει την καρδιά σου να χτυπήσει δυνατά, κάθε σύμβολο να σε ενθουσιάσει, κάθε αίνιγμα να σε συναρπάσει… Και το φαντασμαγορικό αυτό ταξίδι τελειώνει εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα: από το θρυλικό Νo5, τον τυχερό αριθμό της Coco Chanel, που μετουσιώθηκε σε ένα άρωμα-επανάσταση, ένα σύμβολο θηλυκότητας, ανεξαρτησίας και δύναμης, το οποίο ενέπνευσε στα εκατό χρόνια που μεσολάβησαν από τη δημιουργία του σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης, της μόδας και των γραμμάτων, αλλά και κάθε γυναίκα ή άντρα που το επέλεξε και συνεχίζει να το φορά μέχρι σήμερα. Ωστόσο, το άρωμα δεν είναι απλώς μια επιλογή, αφού στις νότες του καθρεφτίζονται η προσωπικότητα, οι σκέψεις και τα όνειρά μας. Όταν το βρεις, ξέρεις ότι φτιάχτηκε για σένα. Όπως ακριβώς συνέβη και στην Gabrielle Chanel τη στιγμή που της παρουσίασαν το 5ο δείγμα για το πρώτο άρωμα που θα έφερε το όνομά της (το μετέπειτα Chanel Νο5). Δεν το επέλεξε, απλώς το αναγνώρισε. Ήταν εκείνο. Και δεν χρειάστηκε καν να του δώσει το όνομά της. Το ονόμασε πολύ απλά Νο5. Αλλά ήταν εκείνη.

Chanel

O Olivier Polge, αποκλειστικός δημιουργός του οίκου Chanel, μιλά στο ELLE και μας μυεί στους δημιουργικούς κώδικες του brand

O σπουδαίος αρωματοποιός διασφαλίζει τη συνέχεια των θρυλικών ελιξιρίων και οραματίζεται τις νέες δημιουργίες που αύριο θα γίνουν και αυτές κλασικές. Ο Olivier Polge έγινε η τέταρτη «μύτη» του οίκου το 2015, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πατέρα του, επίσης σπουδαίο αρωματοποιό, Jacques Polge. Μέχρι σήμερα έχει εμπνευστεί 15 αρώματα, ανάμεσα στα οποία το Νο5 L’Eau και τα Les Eaux Fraîches Paris-Biarritz, Paris-Venice, Paris-Deauville και Paris-Riviera. Στις δημιουργίες του αναμετρώνται η απόλυτη ελευθερία και οι κανόνες, η πολυπλοκότητα και η απλότητα, το θηλυκό και το αρσενικό στοιχείο, μόνο που στο τέλος όλα τα παραπάνω μπλέκονται αρμονικά και γεννούν οσφρητικά έργα-τέχνης που τιμούν το παρελθόν χαμογελώντας στο μέλλον.

Πόσο σημαντική είναι η κληρονομιά του οίκου στη διαδικασία δημιουργίας των αρωμάτων;
Το δικό μου σχόλιο έχει να κάνει πιο πολύ με το στυλ. Κάποια από τα συστατικά των αρωμάτων μας φέρουν ένα μήνυμα κι αυτό είναι που τα κάνει μοναδικά. Με αυτά τα στοιχεία παίζω όταν δημιουργώ ένα άρωμα, γιατί αυτά αποτελούν την ταυτότητά μας. Όταν γεννιόταν το Νο5, η Gabrielle Chanel είχε ζητήσει ένα συνθετικό άρωμα, ανεξαρτήτως αν τα συστατικά του θα ήταν φυσικά ή συνθετικά. Επρόκειτο για ένα όραμα, για μια έκφραση του στυλ, το οποίο δεν έχει να κάνει με ένα συγκεκριμένο λουλούδι, τύπο ξύλου ή με έναν συνδυασμό πρώτων υλών. Αυτός είναι ο λόγος που το στυλ και οι φόρμουλες των αρωμάτων μας είναι τόσο σύνθετα. Στη Chanel δεν δημιουργούμε αρώματα με βάση τα συστατικά τους, αλλά με βάση ένα όραμα.

Πώς διατηρείτε τη δημιουργική ελευθερία σας, ενώ παράλληλα παραμένετε πιστός στους οσφρητικούς κώδικες του οίκου;
Το σημαντικό είναι να προσφέρουμε κάτι καινούριο παραμένοντας μέσα στο σύμπαν μας, να δημιουργούμε μένοντας πιστοί στο brand, να εκπλήσσουμε διατηρώντας τη συνέπειά μας. Δημιουργώ ενστικτωδώς και δεν πηγαίνω κόντρα στο ένστικτό μου. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σχέση ανάμεσα στην ελευθερία και στους κανόνες, καθώς χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο ώστε να μπορούμε να εκφραζόμαστε όπως θέλουμε. Η δημιουργικότητα προκύπτει από τον περιορισμό. Η απουσία ορίων μπλοκάρει κάθε έννοια ελευθερίας. Το δικό μου πλαίσιο είναι το στυλ Chanel. Πρόκειται για μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και αυτό είναι που το κάνει ενδιαφέρον.

Chanel

Η δημιουργική διαδικασία είναι κοινή για όλες τις σειρές αρωμάτων Chanel;
Όσον αφορά τα συστατικά, η παλέτα τωνπρώτων υλών είναι κοινή. Ωστόσο, δεν σχεδιάζονται όλα τα αρώματα με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, κάθε άρωμα από τη σειρά Les Exclusifs de Chanel αντιπροσωπεύει ένα ξεχωριστό κομμάτι του κόσμου της Gabrielle Chanel και έχει δημιουργηθεί με βάση ένα πολύ συγκεκριμένο στοιχείο της ζωής της: μια τοποθεσία, ένα αγαπημένο της πρόσωπο, έναν αριθμό – όλα αυτά έγιναν στοιχεία του στυλ της. Τα Les Eaux de Chanel είναι πιο φρέσκα, πιο ρευστά, είναι εμπνευσμένα από τα Εaux de Cologne. Ήθελα να εξερευνήσω την ελαφρότητα χωρίς να παρεκκλίνω από το στυλ της Chanel. Η ποιότητα, φυσικά, παραμένει η ίδια, αυτό που αλλάζει είναι η ταυτότητα του αρώματος.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT