Ενήλικη ακμή: Οι απαντήσεις και τα beauty items που χρειάζεσαι

Η επιστημονική εξήγηση πίσω από τη «μάστιγα» της εποχής.

Elle 23 Μαΐ. 22
Ενήλικη ακμή: Οι απαντήσεις και τα beauty items που χρειάζεσαι

Είτε 30 ή και 40 ετών, με μεικτό δέρμα και παρατηρείτε όλο και περισσότερα μικροσκοπικά σπυράκια να έχουν γεμίσει την επιδερμίδα σας; «Ε, λοιπόν, δεν είστε οι μόνοι», μας παρηγορούν οι ειδικοί και συμφωνούν ότι δεν υπάρχει θαυματουργή θεραπεία που θα εξαφανίσει την ακμή. Αν δούμε τον μηχανισμό της, προκύπτει από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων, οι οποίοι παράγουν κακής ποιότητας σμήγμα. Αυτό αλλάζει τη σύνθεση των βακτηρίων που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, μια ανισορροπία που προκαλεί την εμφάνιση κύστεων με κόκκινη ή λευκή άκρη.

Γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μόνο στην εφηβεία;

Τα άσχημα νέα είναι ότι μετά τα 30, ακόμη και η ξηρή επιδερμίδα μπορεί να εμφανίσει ακμή, και αν αναρωτιέστε γιατί, τα αίτια δεν είναι μόνο βιολογικά ή ορμονικά. «Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας. Το δέρμα επικοινωνεί με το περιβάλλον και η ισορροπία του αλλάζει, με τα βακτήρια και την ποιότητα του σμήγματος να μεταλλάσσονται συνεχώς», εξηγεί ο Γάλλος δερματολόγος Didier Coustou, και συνεχίζει: «Το στρες, επίσης, που συνεπάγεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μπορεί να πυροδοτήσει την ακμή και στην ενήλικη ζωή. Όσο για το χρόνιο άγχος, έχει βιολογικό αντίκτυπο στις γυναίκες με την έκκριση περισσότερης τεστοστερόνης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τα σπυράκια». «Και μολονότι το 40- 50% των περιπτώσεων ενήλικης ακμής μοιάζουν με την εφηβική, στους πρώτους παρουσιάζει εντονότερη περίσσεια επιφανειακές φλεγμονώδεις αλλοιώσεις», λέει η Γαλλίδα καθηγήτρια Brigitte Dreno, δερματολόγος και πρόεδρος του τμήματος Δερματολογίας-Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νάντης. Αν, λοιπόν, δεν μπορούμε να αποβάλουμε το στρες από την καθημερινότητά μας, πρέπει να βρούμε άλλες μεθόδους που θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα αυτού του φαινομένου.

Η ακμή περνάει από το… στομάχι

«Η επίδραση των γαλακτοκομικών προϊόντων στην ακμή φαίνεται να συνδέεται με τις ορμόνες που περιέχονται στο γάλα», εξηγεί η διάσημη δερματολόγος Nina Roos, και συνεχίζει: «Δοκιμάστε να μην τα καταναλώσετε για τρεις μήνες και δείτε πώς θα αντιδράσει η επιδερμίδα σας. Η
πλειονότητα των ασθενών παρατηρεί σαφή βελτίωση».

Αναπροσαρμόστε τη ρουτίνα σας

«Πείτε “όχι” στα σκληρά προϊόντα, στα scrub, στα λάδια και στην υπερφόρτωση της επιδερμίδας με καλλυντικά», λέει ο Coustou. «Αρκεστείτε στον βαθύ καθαρισμό με ένα ήπιο καθαριστικό με ουδέτερο pH και σε μια στυπτική λοσιόν καθαρισμού το βράδυ, που βοηθά στην αποσυμφόρηση
των φραγμένων πόρων. Στη συνέχεια, επενδύστε σε μια θεραπεία κατά της ακμής με βιταμίνη Α ή οξέα φρούτων, τα γνωστά σε όλες ΑΗΑs (γλυκολικό οξύ) και BHAs (σαλικυλικό οξύ) τα οποία είναι εξαιρετικοί αντιγηραντικοί παράγοντες», προτείνει η Roos. Εάν είστε φαν των φυσικών λύσεων, επενδύστε στις αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες του ελαίου τεϊόδενδρου και αναζητήστε προϊόντα που αναγράφουν “tea tree oil”. “Μια μάσκα detox δύο φορές την εβδομάδα λειτουργεί επίσης ευεργετικά για το ακνεϊκό δέρμα, ενώ η χρήση ενός ορού με υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση είναι πάντα θεμιτός», συνιστά ο Coustou

Let’s pop it

Η φράση «πώς να σπάσω ένα σπυράκι» στα αγγλικά έχει πάνω από 8.430.000 χτυπήματα στο Google, άρα καταλαβαίνουμε ότι είναι κάτι που ενδιαφέρει πολλούς. Αν είναι να το κάνετε, όμως, κάντε το σωστά ακολουθώντας τη μέθοδο της Αμερικανίδας δερματολόγου και YouTuber Sandra Lee, γνωστής και ως Dr. Pimple Popper (@drpimplepopper). «Τα μαύρα στίγματα που είναι ανοιχτά στην επιφάνεια του δέρματος, είναι πιο εύκολο να εξαχθούν. Τα φλεγμονώδη σπυράκια, όμως, με λευκό τελείωμα, καλό είναι να μην τα πειράζουμε. Για να αφαιρέσετε ένα μαύρο στίγμα, καθαρίστε πρώτα καλά το πρόσωπό σας και πιέστε ένα ζεστό πανάκι πάνω του για λίγα λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να μαλακώσει μέσα τον πόρο, επιτρέποντας την εξαγωγή του σμήγματος. Κατόπιν, πιέστε ελαφρώς μέχρι να
αναδυθεί το μαύρο στίγμα».

Τα beauty items που χρειάζεσαι

ακμή

Ξηραίνει τοπικά τα σημεία που υποβόσκουν τα σπυράκια: Cleanance Comedοmed Spot SOS της AVèNE με 1% ρετιναλδεΰδη, 6% γλυκολικό οξύ και 7% ComédoclastinTM, ένα σταθεροποιημένο εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου (στα φαρμακεία).

ακμή

Ειδικά σχεδιασμένος για την ενήλικη ακμή: Ορός με 1,5% σαλικυλικό οξύ, 3,5% γλυκολικό οξύ και 2% νιασιναμίδη, Effaclar Ultra Concentrated Serum της LA ROCHE-POSAY (στα φαρμακεία).

ακμή

Απομακρύνει την περίσσεια σμήγματος και χαρίζει ματ εφέ: Μάσκα για βαθύ καθαρισμό με πράσινη άργιλο Panthenol Extra Green Clay Facial Mask της MEDISEI (στα φαρμακεία).

ακμή

Διορθώνει τις ατέλειες και αποκαθιστά την υγιή όψη της επιδερμίδας: Ενυδατική κρέμα με 2% σαλικυλικό οξύ και 0,2% υαλουρονικό οξύ Normaderm Phytosolution της VICHY.

ακμή

Καθαρίζει το λιπαρό δέρμα καταπραΰνοντας τους ερεθισμούς: Αφρίζον τζελ καθαρισμού με ceramides,
νιασιναμίδη και υαλουρονικό οξύ CERAVE Foaming Cleanser (στα φαρμακεία).

ακμή

Εξισσοροπεί τη λιπαρότητα και προσφέρει ήπια αντισηπτική δράση: Τζελ καθαρισμού Purifying Gel με πρόπολη, εκχύλισμα κίτρου και άρκευθου, αιθέρια έλαια λεμονιού και tea tree της APIVITA (στα φαρμακεία).

ακμή

Τονώνει και εξυγιαίνει την ακνεϊκή επιδερμίδα: Λοσιόν καθαρισμού με φυσικό σαλικυλικό οξύ Vinopure
Lotion Purifiant της CAUDALIE (σε επιλεγμένα φαρμακεία).

ακμή

Κίνηση ματ: Τζελ με στυπτικό ψευδάργυρο, σμηγματορυθμιστικό bakuchiol -το φυσικό εναλλακτικό της
ρετινόλης-, και σαλικυλικό οξύ, Sébologie της LIERAC (σε επιλεγμένα φαρμακεία).

ακμή

Καθαρίζει ήπια την ευαίσθητη επιδερμίδα χωρίς να διαταράσσει το pH: Απαλός αφρός με αλλαντοΐνη, αλόη και πανθενόλη Mild Wash Foam της FREZYDERM (στα φαρμακεία).

ακμή

Περιορίζει τη γυαλάδα στη λιπαρή επιδερμίδα, ενώ την ενυδατώνει εντατικά: Κρέμα
ημέρας με μεταλλικά στοιχεία Mattifying Day Cream της NIVEA.

ακμή

Ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, μειώνοντας την περιττή λιπαρότητα: Ενυδατική κρέμα νύχτας με υφή τζελ με αγνό, βιολογικό έλαιο τεϊόδενδρου Tea Tree Night Lotion THE BODY SHOP.


Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT