Επιδερμικός φραγμός: Πόσο σημαντικός είναι για την υγεία του δέρματος και πώς θα τον προστατέψεις

Όλα τα συστατικά στο skincare που πρέπει να στοχεύσεις!

Elle 05 Σεπ. 23
Επιδερμικός φραγμός: Πόσο σημαντικός είναι για την υγεία του δέρματος και πώς θα τον προστατέψεις

Ο επιδερμικός φραγμός, ή αλλιώς γνωστός ως φυσική ασπίδα του δέρματος, αποτελεί τον πρώτο και κυριότερο “μαχητή” προστασίας της επιδερμίδας μας. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ενυδάτωσης και της φυσιολογικής λειτουργίας του δέρματος, καθώς και στην αποτροπή εισροής επιβλαβών ουσιών. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η χρήση επιθετικών προϊόντων και οι κακές συνήθειες μπορούν να αποδυναμώσουν τον φραγμό και να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα. Ανακάλυψε πώς μπορείς να πετύχεις την αποτελεσματική προστασία του επιδερμικού φραγμού με μερικά απλά, αλλά αποτελεσματικά tips.

Επιδερμικός φραγμός

Ενυδάτωση – Το κλειδί για έναν υγιή επιδερμικό φραγμό

Ένας καλά ενυδατωμένος επιδερμικός φραγμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την προστασία του δέρματός μας. Η επαρκής ενυδάτωση είναι ουσιώδης για να διατηρηθεί η φυσιολογική λειτουργία του επιδερμικού φραγμού και να αποτραπεί η διάχυση επιβλαβών ουσιών. Τα επιδερμικά κύτταρα που απαρτίζουν το φράγμα απαιτούν υγρασία για να διατηρηθούν υγιή και να εκτελούν τις λειτουργίες τους αποτελεσματικά. Επομένως, η καθημερινή εφαρμογή ενυδατικής κρέμας που ταιριάζει στις ανάγκες της επιδερμίδας σου είναι απαραίτητη. Υπάρχουν διάφορα ενυδατικά προϊόντα, από ελαφριές λοσιόν έως πλούσιες κρέμες, που προσφέρουν την κατάλληλη θρέψη και ενυδάτωση στο δέρμα. Επιλέγοντας το κατάλληλο προϊόν, μπορείς να ενισχύσεις τον επιδερμικό φραγμό και να διατηρήσεις την υγιή όψη της επιδερμίδας σου.

Συστατικά που βοηθούν στην προστασία του επιδερμικού φραγμού

Κεραμίδια: Τα κεραμίδια είναι φυσικά λιπίδια που και αποτελούν τα πιο σημαντικά συστατικά του επιδερμικού φραγμού. Αυτά τα λιπίδια συγκρατούν το νερό και προστατεύουν την επιδερμίδα από την ξηρότητα. Τα λιπίδια που περιέχονται σε κρέμες και ορούς προσώπου, ενισχύουν τον επιδερμικό φραγμό, παρέχουν άμεση και διαρκή ενυδάτωση και διατηρούν το δέρμα απαλό και ελαστικό.
Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά συστατικά που βρίσκουμε σε πολλά προϊόντα προσώπου. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβες και πρόωρη γήρανση του δέρματος και καταστρέφουν πολλά συστατικά του όπως τα λιπίδια. Η καταστροφή των λιπιδίων από τις ελεύθερες ρίζες μειώνει τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού.
Υαλουρονικό οξύ: Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά στις κρέμες και ορούς προσώπου, και με καλό λόγο. Είναι ένα φυσικό συστατικό που βρίσκεται στο δέρμα και λειτουργεί ως ενυδατικός παράγοντας. Το υαλουρονικό οξύ έχει την ικανότητα να δεσμεύει μεγάλες ποσότητες νερού, διατηρώντας το δέρμα ενυδατωμένο, απαλό και λαμπερό. Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθά στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών και της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Επιδερμικός φραγμός

Νιασιναμίδη: Η νιασιναμίδη, γνωστή και ως βιταμίνη Β3, είναι ένα από τα βασικά συστατικά που συντελούν στην αποτελεσματική φροντίδα του δέρματος. Η συγκεκριμένη βιταμίνη έχει ενυδατικές ιδιότητες και μπορεί να βελτιώσει την επιδερμική αποτελεσματικότητα, βοηθώντας το δέρμα να διατηρεί τη φυσική του ελαστικότητα και να μειώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Επιπλέον, η νιασιναμίδη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πολλαπλασιασμού ελεύθερων ριζών που προκαλούν την πρόωρη γήρανση του δέρματος, παρέχοντας μια πιο λαμπερή, νεανική και υγιή εμφάνιση.

Προστασία από τον ήλιο

Ο ήλιος είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον επιδερμικό φραγμό. Η υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, να μειώσει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, να καταστρέψει τα λιπίδια του δέρματος και να προκαλέσει πρόωρη γήρανση. Για να προστατεύσεις τον επιδερμικό φραγμό από τις αρνητικές επιπτώσεις του ηλιακού φωτός, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς αντηλιακή κρέμα με ευρύ φάσμα προστασίας. Έτσι θα προστατεύσεις το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και θα βοηθήσεις στη διατήρηση του επιδερμικού φραγμού.

Με λίγα λόγια…

Με την κατάλληλη ρουτίνα περιποίησης, μπορείς να πετύχεις ένα λαμπερό και υγιές δέρμα που αντανακλά την εσωτερική σου ομορφιά. Αξιοποιώντας τα οφέλη των φυσικών συστατικών, η φροντίδα του δέρματος μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση σου. Μην ξεχνάς να δίνεις τη σημασία που πρέπει στην ενυδάτωση του δέρματός σου και πάντα να επιλέγεις προϊόντα που συνδυάζουν επιστημονική και φυσική προσέγγιση για την αποτελεσματική φροντίδα του δέρματος σου. Μόνο έτσι θα απολαμβάνεις ένα όμορφο, υγιές και λαμπερό δέρμα με διάρκεια στο χρόνο.

Αναζήτησε τη σειρά M COSMETICS στα φαρμακεία & στα ηλεκτρονικά φαρμακεία για να εξασφαλίσεις την αποτελεσματική φροντίδα που έχει ανάγκη το δέρμα σου.
https://mcosmetics.gr/

Cover photo:iStock

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT