Επικίνδυνο το μαύρισμα με αερογράφο;

Μέχρι σήμερα ορισμένοι προτιμούσαν να αποκτούν ηλιοκαμένη όψη με τη βοήθεια ουσιών που ψεκάζονται στο δέρμα. Σήμερα ερευνητές υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Elle 21 Ιουν. 12
Επικίνδυνο το μαύρισμα με αερογράφο;

Όσοι από εσάς συνηθίζετε να επισκέπτεστε κάποιο ινστιτούτο αισθητικής για ένα μαύρισμα με αερογράφο, προκειμένου να αποφεύγετε επικίνδυνες διαδικασίες, όπως το σολάριουμ και η ηλιοθεραπεία, πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας. Νέα έρευνα δείχνει ότι ούτε αυτή η μέθοδος είναι τόσο αθώα, αφού συχνά χρησιμοποιεί την ουσία DHA (διυδροξυακετόνη), το προσθετικό χρώματος που προσδίδει μπρούντζινη όψη στο δέρμα. Το συστατικό μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA των κυττάρων σε περίπτωση που το εισπνεύσετε κατά τον ψεκασμό με αποτέλεσμα να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το εμφύσημα, ακόμα και να προκαλέσει καρκίνο.

Προς το παρόν η επίδραση της ουσίας έχει φανεί μόνο σε πειραματόζωα, αλλά οι επιστήμονες εικάζουν ότι η δράση της ίσως είναι παρόμοια στον άνθρωπο. Όπως δήλωσε η δρ Λιν Γκόλμαν από τη σχολή δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου George Washington, «η ουσία φαίνεται ότι έχει την ιδιότητα να προκαλεί αλλοιώσεις στο DNA των κυττάρων, πράγμα που θεωρείται σοβαρό και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω». Ακόμα, ο δρ Ρέι Πανετιέρι, τοξικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, δήλωσε στο δίκτυο ABC που διεξήγαγε την έρευνα: «Αυτές οι ουσίες θα μπορούσαν να προάγουν την ανάπτυξη όγκων σε κάποια κύτταρα».

Πώς προσέχουμε;
Αυτή τη στιγμή οι ειδικοί συστήνουν σε όσους επιδίδονται στο μαύρισμα με αερογράφο να φορούν ειδικά γυαλιά και φίλτρα στη μύτη, προστατευτικά εσώρουχα, αλλά και να κλείνουν το στόμα. Επιπλέον, σε κάποια ινστιτούτα υπάρχουν αερογράφοι που προσφέρουν οργανικό/φυσικό μαύρισμα, οι οποίοι χρησιμοποιούν φυτικά συστατικά και όχι το DHA.

Η Ελληνίδα ειδικός, η δερματολόγος Αργυρή Καπελλάρη, επισημαίνει: «Φαίνεται από τις μελέτες ότι η παραπάνω ουσία είναι δυνητικά βλαβερή κυρίως για το αναπνευστικό των επαγγελματιών χρηστών λόγω της παθητικής εισπνοής. Βέβαια, ό,τι συμβαίνει σε πειραματόζωα δεν ισχύει απαραίτητα και στον άνθρωπο, αλλά καλό είναι να προτιμάται η χρήση αντιοξειδωτικών από το στόμα και η εφαρμογή αντιηλιακού. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και τα προϊόντα self tan που απλώνουμε στο δέρμα -επομένως και οι ουσίες που προσφέρουν μαύρισμα μέσω αερογράφου- δεν παρέχουν προστασία από τον ήλιο».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT