Επιδερμίδα με ερυθρότητα: 2 πιθανές αιτίες και τι να αποφύγεις

Διάβασε τις ανάγκες της επιδερμίδας σου.

Elle 17 Απρ. 24
Επιδερμίδα με ερυθρότητα: 2 πιθανές αιτίες και τι να αποφύγεις

Σημάδια  ερυθρότητας στην επιδερμίδα, ξηρό δέρμα και ανεπιθύμητη αίσθηση τραβήγματος. Ναι, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών έρχεται αντιμέτωπο με αυτή τη συνθήκη και σε πολλές περιπτώσεις η διαχείρισή της δεν είναι εύκολη υπόθεση . Ωστόσο, γνωρίζοντας καλά ότι η ζωή σε ένα αστικό περιβάλλον είναι πηγή πολλαπλών επιθέσεων, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους που το δέρμα μας γίνεται πιο ευαίσθητο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, φυσικά, δεν μιλάμε πάντα για μια μόνιμη συνθήκη. Με τη σωστή φροντίδα, αλλά δίνοντας έμφαση και σε δυο συγκεκριμένες πιθανές αιτίες, μπορούμε να ηρεμήσουμε την κατάσταση.

Οι δυο πιθανές αιτίες που πρέπει να προσέξεις

Κατάσταση άγχους και πίεσης

«Το άγχος και η κορτιζόλη, που δημιουργεί, οδηγεί στην παραγωγή δύο νευροδιαβιβαστών, της ουσίας P και της αδρεναλίνης, που διαταράσσουν τους υποδοχείς στα κύτταρα του δέρματος μας και προκαλούν μια φλεγμονώδη αντίδραση», εξηγεί στο ELLE France ο Δρ Didier Coustou, σύμβουλος δερματολόγος για την Ducray. Τα αποτελέσματα; Εάν πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση στρες, στην καλύτερη περίπτωση, οδηγεί σε περιστασιακά και τοπικά φλεγμονώδη ξεσπάσματα. Αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι τις δερματικές παθήσεις που συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η ακμή, η ατοπική δερματίτιδα, η ροδόχρους ακμή ή ακόμα και και το έκζεμα. Και αν το άγχος είναι συνεχές; Η βλάβη στο δέρμα από αυτή τη χρόνια φλεγμονή είναι ακόμη πιο σημαντική αφού επιταχύνει τη γήρανση με την εμφάνιση κηλίδων, ρυτίδων ή ροδόχρους ακμής.

Διαταραχές στον ύπνο

Ο ύπνος μας καθορίζεται από τον κιρκάδιο ρυθμό. Αυτός ρυθμίζει τη διάθεσή μας, το ενεργειακό μας επίπεδο και τις ορμόνες μας. Ο διαταραγμένος ύπνος, λοιπόν, οδηγεί αναπόφευκτα σε δερματικά προβλήματα, επειδή τα κύτταρα περιέχουν το δικό τους βιολογικό ρολόι το οποίο, τη νύχτα, έχει ρυθμιστεί σε λειτουργία επισκευής και ανανέωσης. Κάπως έτσι, όταν ακολουθούμε σωστά ωράρια ύπνου τα βλαστοκύτταρα αντικαθιστούν τα παλιά κύτταρα με νέα, πλήρως λειτουργικά, για να έχουμε έτσι ένα φρέσκο ​​και σφριγηλό δέρμα όταν ξυπνάμε. Διαφορετικά σε περίπτωση αποσυγχρονισμού, τα κύτταρα δεν έχουν χρόνο να επιδιορθώσουν όλες τις βλάβες που έχουν υποστεί από την ημέρα, δημιουργούνται φλεγμονώδη μόρια καθώς και ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα επιφανειακά λιπίδια και τις πρωτεΐνες. Καθώς το δέρμα δεν μπορεί να ανανεωθεί, ο φραγμός χάνει την ποιότητα.

Beauty Note: Σε τέτοιες καταστάσεις πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η τοποθέτηση πολλών προϊόντων που περιέχουν συστατικά απολέπισης (όπως AHA, απολεπιστικά ή λευκαντικά δέρματος) μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στην ποιότητα του φραγμού του δέρματος και στην ικανότητά του να αντιστέκεται στον ερεθισμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική ευαισθητοποίηση του δέρματος. Σε κάθε περίπτωση, όπως και να έχει, είναι πάντα σημαντικό να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση της επιδερμίδας μας, θα καταλάβει ακριβώς τι προκαλεί τον ερεθισμό και θα μας προτείνει την κατάλληλη skincare φροντίδα για εμάς.

Cover Photo:Launchmetrics / spotlight

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT