Γιατί προστατεύουμε το μικροβίωμα;

Μάθαμε για τις νέες θεραπείες που έχουν στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας των βακτηρίων σε αυτό.

Elle 09 Δεκ. 19
Γιατί προστατεύουμε το μικροβίωμα;

Φωτογράφιση: Gosia Turczynska

Η έρευνα για το πώς διάφοροι μικροοργανισμοί (μικροβίωμα) που βρίσκονται στο δέρμα μας βοηθούν στην υγεία του ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα, σε αντίθεση με εκείνη που έχει προηγηθεί για το έντερο. Σήμερα γνωρίζουμε από μελέτες ότι το στρες, η υψηλή θερμοκρασία, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η κατανάλωση αλκοόλ, η διατροφή φτωχή σε βιταμίνες, τα λάθος καλλυντικά, η αντιβίωση και το makeup αλλάζουν το μικροβίωμα του δέρματος, με αποτέλεσμα αυτό να μην είναι υγιές. Ρωτήσαμε τη Μαρία Καρδάση, δερματολόγο, πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης, για τις νέες θεραπείες που έχουν στόχο στη διατήρηση της ισορροπίας των βακτηρίων σε αυτό.

Το σωστό pH: «Στο δέρμα θέλουμε όξινο pH (το σύνηθες είναι 5.5), γιατί ένα τέτοιο περιβάλλον καθιστά το μικροβίωμα ζωντανό και διατηρεί τη νεανικότητα της επιδερμίδας. Για να παρουσιάσει βλάβες το δέρμα πρέπει προηγουμένως να έχει αλλάξει pH και αυτό να έχει γίνει αλκαλικό». Πώς βλέπουμε αν είναι υγιής η επιδερμίδα και αν έχει χάσει το όξινο pH της; «Όταν το πρόσωπο έχει στατικές ρυτίδες, έντονα σημάδια φωτογήρανσης όπως ηλιακούς λεκέδες είναι ένδειξη ότι έχει γήρανση και νοσεί. Στο κομμάτι της πρόληψης όπου δεν υπάρχει ασθένεια, πρέπει να βοηθήσουμε το δέρμα και να του δώσουμε τα συστατικά για να επιβιώσει το μικροβίωμα. Χρησιμοποιούμε προϊόντα όξινα ώστε να αποκαταστήσουμε το όξινο νεανικό pH».

Τα πίλινγκ: «Τα σύγχρονα πίλινγκ δεν είναι τα πολύ επιθετικά του παρελθόντος, χρησιμοποιούμε εκείνα που έχουν τεχνολογία βραδείας αποδέσμευσης και δεν χρειάζονται εξουδετέρωση απελευθερώνοντας σταδιακά τα δραστικά συστατικά τους. Αυτά μπορεί να είναι μανδελικό, φυτικό, φερoυλικό, πιρουβικό οξύ και φυσικά ρετινοϊκό οξύ. Όμως πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως τα πίλινγκ μόνα τους δεν αρκούν. Όσο και αν απολεπίσουμε το δέρμα, αυτό έχει χάσει τη δυνατότητα να παράγει δυνατά κύτταρα. Επομένως προτείνουμε κρέμες και μεσοθεραπεία που ασκούν πρεβιοτική δράση, δηλαδή περιέχουν ουσίες που τρέφουν το μικροβίωμα».

Η μεσοθεραπεία: «Σε δεύτερο βήμα, εφαρμόζουμε μεσοθεραπεία στην ίδια συνεδρία, πάνω από το πίλινγκ. Οι δραστικές ουσίες είναι πυρίτιο, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία που συμβάλουν στην καλή υγεία του δέρματος και στην διατήρηση του μικροβιώματος. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από τις ανάγκες». Η διατροφή: «Είμαστε ό,τι τρώμε. Η υγεία των καλών μικροβίων είναι αλληλένδετη με το έντερο. Η διατροφή πρέπει να έχει καλούς υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης (π.χ. ολικής άλεσης προϊόντα), χόρτα, λαχανικά για τις φυτικές πρεβιοτικές ίνες».  Info: mariakardasi.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT