Το κλειδί για λεία και ελαστική επιδερμίδα. Γιατί η beauty editor ξέρει

Πρόκειται για τη πρώτη γραμμή άμυνας της επιδερμίδας μας.

Elle 13 Αυγ. 22
Το κλειδί για λεία και ελαστική επιδερμίδα. Γιατί η beauty editor ξέρει

Το έχουμε πει πολλές φορές αλλά θα το ξανά επαναλάβουμε: Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και όπως η καρδιά, οι πνεύμονες ή ο εγκέφαλός, έχει βασικές λειτουργίες. Η κυριότερη από αυτή; Λειτουργεί ως ασπίδα. Επομένως, το να γνωρίζουμε πώς να υποστηρίξουμε τον φραγμό του δέρματος είναι ζωτικής σημασίας, γιατί δεν αφορά απλώς την αισθητική.

Μια λεία, φωτεινή επιδερμίδα είναι υπέροχη και η προστασία του φραγμού είναι ο τρόπος για να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές.

Τι είναι ο φραγμός του δέρματος;

Όπως συνεπάγεται το όνομα, ο φραγμός του δέρματος που είναι επίσης γνωστός ως φραγμός υγρασίας αποτελεί τη πρώτη γραμμή άμυνας για το δέρμα μας. Είναι το εξωτερικό στρώμα που αποτελείται από λίπη, πρωτεΐνες και κύτταρα του δέρματος, εξηγεί η πιστοποιημένη δερματολόγος Dr. Mona Gohara, M.D., και βοηθά στη διατήρηση της απαραίτητης υγρασίας και στην προστασία των ρύπων. «Σκεφτείτε το ως φύλακας ασφαλείας», λέει στον Bustle. «Η υγεία του δερματικού φραγμού σχετίζεται άμεσα με τη συνολική υγεία του δέρματος. Ένας διακυβευμένος φραγμός ισοδυναμεί με συμβιβασμένο δέρμα».

Σε περίπτωση που ο δερματικός φραγμός έχει προσβληθεί, η απαραίτητη υγρασία μπορεί πιο εύκολα να εξατμιστεί, κάτι που είναι γνωστό ως δια-επιδερμική απώλεια νερού και έτσι πιθανοί ερεθιστικοί παράγοντες μπορούν να εισχωρήσουν σε αυτό. Ποιες είναι οι συνέπειες: ξηρό, ξεφλουδισμένο ή ερεθισμένο με φλεγμονή δέρμα.

επιδερμίδα
@maralafontan

«Το πολύ σημαντικό μικροβίωμα του δέρματός σας βρίσκεται στο φράγμα σας», εξηγεί ο πιστοποιημένος δερματολόγος Dr. Whitney Bowe, M.D. και συμπληρώνει: «Έχει ακόμη και το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα.Έτσι εάν ο φραγμός του δέρματος μας είναι υγιής και το μικροβίωμα μας ισορροπημένο, το δέρμα μας μπορεί να παγιδεύσει και να συγκρατήσει την υγρασία αλλά και να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες και να κρατήσει υπό έλεγχο τη φλεγμονή». Ωστόσο, εάν τεθεί σε κίνδυνο, χάνει την απαραίτητη υγρασία και εξωτερικοί ερεθιστικοί παράγοντες – μέσω εξωγενών παραγόντων όπως οι ακτίνες του ήλιου, η ρύπανση και ο καπνός – μπορούν να διεισδύσουν πιο εύκολα και να αλληλεπιδράσουν με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας. Το τελικό αποτέλεσμα; δέρμα που είναι πιο επιρρεπές σε ξεσπάσματα, ξεφλούδισμα, ερεθισμό, ερυθρότητα, αφυδάτωση και υπερμελάγχρωση.

Πώς θα προστατέψουμε τον φραγμό του δέρματός μας

Το να διατηρήσουμε το δέρμα μας σωστά ενυδατωμένο είναι το κλειδί για την προστασία και την αποκατάσταση του δερματικού φραγμού. Πως θα το καταφέρουμε αυτό; Στοχεύοντας σε συστατικά που παγιδεύουν και σφραγίζουν την υγρασία όπως το υαλουρονικό οξύ ή τα κεραμίδια. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε στοιχεία όπως βαζελίνη, λάδι jojoba και κερί μέλισσας στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός μας. Αυτά τα συστατικά δημιουργούν ένα φράγμα στην κορυφή του δέρματος για να κλειδώσουν την υγρασία και να αποτρέψουν την διαδερμική απώλεια νερού. Επιπλέον θα ήταν πολύ βοηθητικό να αναζητήσουμε προϊόντα πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως το σκουαλάνιο – ένα φυσικό ενυδατικό που μιμείται τα φυσικά έλαια του σώματος – που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τον φραγμό του δέρματος.

Όπως εξηγεί ο Bowe, «Όταν το δέρμα μας είναι ενυδατωμένο το δέρμα μας μπορεί να ανακατευθύνει την ενέργειά του προς την αποκατάσταση του υγιούς κολλαγόνου και των ελαστικών ινών σας αντί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή. Με λίγα λόγια από τη λειτουργία άμυνας «πηγαίνει» σε λειτουργία επιδιόρθωσης, και αυτό προετοιμάζει το υγιές δέρμα».

Για να βοηθήσουμε στην προστασία του δερματικού φραγμού από βλάβες, οι skin experts λένε ότι είναι σημαντικό να αποφεύγουμε υπερβολική χρήση σκληρών ενεργών ουσιών όπως οι ρετινόλες, τα άλφα υδροξυ και βήτα υδροξυοξέα και το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, καθώς αυτά με την υπερβολική χρήση μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του φραγμού. Επίσης είναι σημαντικό να κάνουμε απολέπιση όχι περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα και φυσικά όσον αφορά το αντηλιακό είναι αδιαπραγμάτευτο, όταν συζητάμε πώς να επιδιορθώσουμε τον φραγμό του δέρματος και να προστατέψουμε τη συνολική υγεία του δέρματος.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: