Photo credit: @maralafontan
Η κρυοθεραπεία ξεκίνησε στην Ιαπωνία στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ως θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αργότερα οι αθλητές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ υιοθέτησαν την τεχνική, χρησιμοποιώντας κρυοθάλαμους για ολόκληρο το σώμα έως και τρία λεπτά προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των μυών. Η ιδέα είναι να δροσίσουν και να μουδιάσουν τις περιοχές της φλεγμονής πριν από ένα επίπονο παιχνίδι και να καταπραΰνουν τις αρθρώσεις που πονούν.
Πώς η κρυοθεραπεία ωφελεί το δέρμα;
Η ωχρή απόχρωση και το πρησμένο πρόσωπο δεν ταιριάζουν με το κρύο. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της κρυοθεραπείας είναι τα άμεσα αποτελέσματα καθώς το δέρμα γίνεται πιο λεία, πιο σφιχτό και αποκτά μια πιο ζωηρή όψη. Το κρύο σοκ αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία να συσταλούν και έτσι προκαλείται σύσφιξη στην επιδερμίδα. Όταν αυτό υποχωρήσει, τα αιμοφόρα αγγεία γεμίζουν με φρέσκο αίμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Mάλιστα, η προσωρινή αύξηση της τοπικής ροής αίματος ενισχύει την απόδοση των προϊόντων περιποίησης που έχουμε εφαρμόσει στην επιδερμίδα, καθώς βοηθούν τα ενεργά συστατικά να διεισδύσουν βαθύτερα. Επιπλέον εξίσου εντυπωσιακή είναι η φωτεινή, ημιδιαφανής λάμψη που παρατηρείται συχνά μετά την κρυοθεραπεία.
Είναι ασφαλείς οι σφαίρες πάγου και τα εργαλεία κρυοθεραπείας;
Η σύντομη απάντηση είναι ναι, με μια προϋπόθεση. Καθώς αυτές οι θεραπείες είναι τεράστιο στα social media, οι δερματολόγοi συμβουλεύουν ότι το να στροβιλίζουμε ένα παγάκι στο δέρμα μπορεί να μην είναι τόσο καλή ιδέα και τονίζουν ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε ένα κατάλληλο εργαλείο. Γιατί; Η υπερβολική έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα στο δέρμα ή βλάβη στο υποκείμενο λίπος. Ακόμα και για τα εργαλεία συνίσταται να τα μετακινούμε συνεχώς πάνω στο δέρμα για 5 έως 10 λεπτά αντί να τα τοποθετούμε σε μια περιοχή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.