Μάιος. Η φύση ξυπνά, τα λουλούδια ανθίζουν, τα πουλιά κελαηδούν. Tο φως και η ζωντάνια της άνοιξης φέρνουν τη χαρά και την αισιοδοξία μέσα μας. Αν κάποιος βρισκόταν αυτή την εποχή στη Νότια Γαλλία, και συγκεκριμένα 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Καννών, στην ξακουστή Γκρας, την πρωτεύουσα των αρωμάτων, θα αντίκριζε αυτήν ακριβώς τη μαγική εικόνα.
Ένα απέραντο χαλί από ροζ τριαντάφυλλα στρώνεται τώρα και περιμένει να τροφοδοτήσει τον οίκο Chanel με το πιο εκλεκτό λουλούδι, το οποίο το brand λατρεύει.Το μαγιάτικο τριαντάφυλλο, όπως είναι γνωστό, ανθίζει και περισυλλέγεται αυτόν το μήνα στους αγρούς της Γκρας και αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του εμβληματικού αρωμάτος N°5 Extrait του κορυφαίου οίκου. «Το μαγιάτικο τριαντάφυλλο ανοίγει τη νύχτα παράγοντας ένα συνονθύλευμα από γλυκές και πικάντικες ευωδιές», λέει ο κορυφαίος αρωματοποιός και Perfumer Creator του οίκου, Olivier Polge (βλ. φωτό).
Έτσι ξεκίνησαν όλα: 1987. Πρόκειται για τη χρονιά-σταθμό όταν η Chanel, με πρωτοβουλία του Jacques Polge τοπ αρωματοποιoύ του brand τότε -από το 2014 έχει αναλάβει ο γιος του Olivier Polge- , υπογράφει αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας με την οικογένεια Mul, τον μεγαλύτερο τοπικό παραγωγό λουλουδιών στην Γκρας. Μια υπέροχη ιστορία ξεκινά, βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα, πάντα με βάση την αρχή της αειφορίας, όσον αφορά τις καλλιέργειες, και τον σεβασμό προς το περιβάλλον.
Η θρυλική κληρονομιά που έχει ο Joseph Mul (βλ. φωτό) στην κατοχή του από τους προγόνους του -εδώ και πέντε γενιές η οικογένειά του είναι ο θεματοφύλακας της περιοχής- αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό. Σε συνεργασία με τη Chanel, η διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας των λουλουδιών γίνεται με μεγάλο αίσθημα ευθύνης.
Συγκεκριμένα, τα ντελικάτα ροδοπέταλα του μαγιάτικου τριαντάφυλλου συλλέγονται από τους εργάτες για τρεις εβδομάδες, κάθε πρωί, την αυγή, πολύ προσεκτικά με το χέρι, ενώ ο μίσχος κόβεται με συγκεκριμένο τρόπο.
Ο χρόνος πιέζει, καθώς η περισυλλογή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν ο ήλιος ζεστάνει τα λουλούδια και χάσουν το άρωμά τους. Στη συνέχεια, τοποθετούνται σε μεγάλες τσάντες από λινάτσα και μεταφέρονται στο κοντινό εργοστάσιο. Τα ροδοπέταλα ζυγίζονται πολύ προσεκτικά πριν αρχίσει η επεξεργασία τους σε μεγάλα καζάνια.
Απαιτείται ένας τόνος ροδοπέταλα για να προκύψει 1,5 κιλό από αυτό το μυθικό ελιξίριο. Το αγρόκτημα συγκεντρώνει πέντε τόνους πέταλα καθημερινά. Η πολυτέλεια, ο αισθησιασμός και η φινέτσα γίνονται ένα και κλείνονται μέσα στους αρωματικούς χυμούς της Chanel.
Ακολουθήστε το ELLE στο
Google News
και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!