O κήπος με τις καμέλιες

Στο μικρό γαλλικό χωριό Gaujacq κρύβεται ένα πρωτοπόρο έργο της Chanel, αφιερωμένο αποκλειστικά στο εμβληματικό λουλούδι που πρωταγωνιστεί στα ελιξίρια ομορφιάς του οίκου.

Elle 07 Μαΐ. 22
O κήπος με τις καμέλιες

Λίγα χιλιόμετρα από εκεί που ο Ατλαντικός ωκεανός χαϊδεύει με τα αφρισμένα του κύματα τη γαλλική γη, κρύβεται ένα πολύτιμο μυστικό: το μυστικό ομορφιάς, πρωτοπορίας, ιστορίας και αειφόρου ανάπτυξης του οίκου Chanel. Στη νοτιοδυτική Γαλλία, ανάμεσα στους καταπράσινους λόφους Béarn και Adour, στην καρδιά του χωριού Gaujacq, πίσω από τις σιδερένιες πόρτες του φράχτη ενός εκατόχρονου chateau απλώνεται ένας τεράστιος, ολάνθιστος βοτανικός παράδεισος. Ένας πολύχρωμος κήπος κατάφυτος από καμέλιες, το αγαπημένο λουλούδι της Mademoiselle Chanel και εμβληματικό σύμβολο του οίκου.

Κυρίαρχη μορφή εδώ και επικεφαλής αυτού του κήπου είναι ο Jean Thoby, international camellia expert. Το φυτό της καμέλιας ανήκει, σύμφωνα με τη φυτολογία, στην οικογένεια Τheaceae, αλλά ο Jean Thoby το θεωρεί μέλος της δικής του οικογένειας. Οι πρόγονοί του είχαν πάθος με αυτό το φυτό. Με το ίδιο πάθος συνεχίζει και ο ίδιος.

καμέλιες

Όταν η Chanel ανακάλυψε τις καλλυντικές ιδιότητες της Camellia Japonica Alba Plena, ο Jean Thoby ανέλαβε την ευθύνη για την αναβάθμιση της καλλιέργειάς της, αλλά και για την εξέλιξη της εξειδίκευσης του οίκου στο συγκεκριμένο φυτό. «Από το 1998 ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με τη Chanel, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε πειράματα, δειγματοληψίες, καλλιέργεια, ανάπτυξη με σκοπό να επεκτείνουμε την εξειδίκευσή μας στην καμέλια χτίζοντας μια γερή τεχνογνωσία γι΄ αυτό το ξεχωριστό λουλούδι.

Έπειτα από πολυάριθμες δοκιμές, πάντα μαζί με καταρτισμένους επιστήμονες -κυρίως φυτοχημικούς-, καταφέραμε το 2009 να πραγματοποιήσουμε εδώ, σε αυτό τον κήπο, την πρώτη καλλιέργεια της περίφημης Camellia Japonica Alba Plena. Χωρίς την υποστήριξη του οίκου Chanel, αυτή η πανέμορφη λευκή καμέλια, που καλλιεργείται μόνο στο Gaujacq πλέον, θα είχε ίσως εξαφανιστεί», ομολογεί ο Jean Thoby. Από αυτήν προέρχεται ένα από τα πρώτα ενεργά συστατικά του οίκου Chanel, το Camellia Alba PFA στο οποίο έχει βασιστεί η αγαπημένη σειρά Hydra Beauty, τα προϊόντα της οποίας αποκαθιστούν την ενυδάτωση στα κύτταρα της επιδερμίδας.

καμέλιες

Επιπλέον, ο κήπος φιλοξενεί περισσότερες από 2.000 ποικιλίες καμέλιας, που έχουν φτάσει εδώ από διάφορες γωνιές του πλανήτη. Ανάμεσά τους υπάρχουν περισσότερα από 3.000 σπάνια είδη φυτών και δέντρων, τα οποία συγκέντρωσε από όλο τον κόσμο η ίδια η οικογένεια του Jean Thoby, που ασχολείται με τη βοτανολογία εδώ και πέντε γενιές. Το καθένα από αυτά βοηθά στη βιοποικιλότητα, στην επιβίωση, αλλά και στη βελτίωση της καμέλιας ως φυτικό οργανισμό, που πλέον αποτελεί μέρος της ίδιας της ιστορίας και της εξέλιξης του οίκου Chanel.

καμέλιες

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το Gaujacq, την ιδανική περιοχή για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια της καμέλιας; «Εδώ επικρατούν ιδανικές συνθήκες, χάρη στις πολύ ισορροπημένες καλοκαιρινές και χειμερινές θερμοκρασίες, παρόμοιες με αυτές της Κίνας και της Ιαπωνίας, των χωρών από όπου προέρχεται η καμέλια.

Το κλίμα του Gaujacq είναι γνωστό για τα ισορροπημένα ποσοστά βροχοπτώσεων ανά εποχή, οι άνεμοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, η γη είναι πλούσια σε συστατικά και οι πηγές άφθονες», μας εξηγεί ο Jean Thoby. Ο ίδιος αναζητά διαρκώς νέα είδη και ποικιλίες. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μελετώντας τη συμπεριφορά του φυτού, ώστε να αναπτύξει μια πιο ακριβή και λεπτομερή προσέγγιση στην καλλιέργεια της καμέλιας.

καμέλιες

«Στον βοτανικό κήπο του Gaujacq δεν εξασφαλίζουμε μόνο τη διατήρηση της συλλογής από καμέλιες, αλλά ασχολούμαστε και με την επιλογή και την εισαγωγή νέων ειδών. Έχουμε καταφέρει να διασώσουμε 75 είδη καμέλιας», λέει.

Ο Jean Thoby δηλώνει περήφανος, μεταξύ άλλων, για την Camellia Reticulata, που την άνοιξη γεμίζει με τεράστια άνθη, για την Camellia Japonica Kingyo-tsubaki, που προέρχεται από τη βόρεια Ιαπωνία και της οποίας τα χαρακτηριστικά φύλλα μοιάζουν με ουρές ψαριών.

«Η συνεργασία με τους ανθρώπους της Chanel με γέμισε ενθουσιασμό ώστε να ασχοληθώ με την καμέλια με περισσότερο πάθος. Αυτό το πάθος το μοιραζόμαστε με όλους εδώ στη Chanel», αναφέρει. Σε απόσταση αναπνοής από τον κήπο βρίσκονται η φάρμα και το εργαστήριο καμέλιας του οίκου Chanel.

καμέλιες

Οι εγκαταστάσεις, οι μέθοδοι, η φιλοσοφία, το μεράκι και οι γνώσεις των ανθρώπων εδώ αποτελούν υπόδειγμα όσον αφορά το τι μπορεί να κάνει ένας οίκος που ποντάρει στην εξειδίκευση και την καινοτομία, ακολουθώντας αγρο-οικολογικές πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης, συνδυάζοντας παραδοσιακές γεωργικές τεχνικές, αλλά και επιστημονική καινοτομία.

καμέλιες

«Αυτό που συμβαίνει στον βοτανικό κήπο, στη φάρμα και στο ανοιχτό εργαστήριο της Chanel Research, που βρίσκονται και αυτά εδώ στο Gaujacq, είναι μια σπάνια μορφή διαλόγου μεταξύ επιστήμης, καλλιεργητών και της ίδιας της φύσης», μας εξομολογείται ο Jean Thoby και μας αποκαλύπτει το όραμά του για έναν λαμπερό νέο κόσμο. «Στην πίστη και στην εμπιστοσύνη μας στη φύση είναι το πραγματικό μέλλον της ανθρωπότητας!», λέει.

καμέλιες
Η σειρά ενυδάτωσης Hydra Beauty της Chanel, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται το εκχύλισμα Camellia Alba PFA.

Και αυτό το φως το βλέπουμε να αντανακλάται στα πάλλευκα πέταλα της καμέλιας. Ενός φυτού εμβληματικού και πανίσχυρου, που επιτρέπει στους ανθρώπους της Chanel Beauty να το φροντίζουν και να το βελτιώνουν για να απελευθερώνει τις φυσικές δυνατότητές του μετατρέποντάς τες σε ελιξίρια ομορφιάς.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: