Πανάδες τέλος! Όλα τα προϊόντα για να καταπολεμήσουμε τις δυσχρωμίες του δέρματος

Όσα πρέπει να γνωρίζεις και το καλλυντικό οπλοστάσιο για να αποχαιρετήσουμε τις πανάδες.

Ροζίνα Κουρή 08 Απρ. 24
Πανάδες τέλος! Όλα τα προϊόντα για να καταπολεμήσουμε τις δυσχρωμίες του δέρματος

Καφέ κηλίδες, πανάδες, λεκέδες … όπως και να το πούμε,  ο ανομοιόμορφος χρωματικός τόνος της επιδερμίδας είναι σχεδόν σίγουρο ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα μας απασχολήσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του Arcane Research Institute, 1 άτομο στα 4 πάσχει από χρωστικές διαταραχές, ενώ το 1/3 των επεμβάσεων Αισθητικής Ιατρικής αφορούν τη θεραπεία των πανάδων. Πότε και γιατί εμφανίζονται οι πανάδες; Όταν τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που δημιουργούν τις χρωστικές στο δέρμα, ενοχλούνται, παρασύρονται και παράγουν υπερβολική ποσότητα μελανίνης. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να βρούμε είναι τι ενοχλεί τα μελανοκύτταρα. Οι αιτίες ποικίλουν. Ανάμεσά τους η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, οι ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται από μια φαρμακευτική αγωγή, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, γενετικοί παράγοντες και, φυσικά, το πέρασμα του χρόνου.

«Πρόσφατα, εντοπίσαμε τον κυρίαρχο ρόλο της φλεγμονής του ανοσοποιητικού συστήματος στην εμφάνιση κηλίδων», σημειώνει η Γαλλίδα δερματολόγος δρ Véronique Gassia με έδρα την Τουλούζη. Σύμφωνα με την ειδικό, νέες μελέτες έδειξαν ότι οι φλεγμονώδεις μεσολαβητές αναδεύονται κατά την επαφή με τις ακτίνες UV με αποτέλεσμα την υπερέκκριση μελανίνης που αφήνει το αποτύπωμά της στο δέρμα με την μορφή πανάδας. Επομένως, η πρόκληση ήταν να ανακαλύψουμε πώς θα τους απενεργοποιήσουμε, ώστε να σταματήσει αυτός ο «καταρράκτης» χρωστικών στην πηγή του. Εδώ έρχεται το τρανεξαμικό οξύ, ένα συστατικό που φαίνεται να αντιμετωπίζει την υπερμελάγχρωση ρίχνοντας φως στα σκοτεινά σημεία του προσώπου. Πρόκειται για ένα συνθετικό παράγωγο της λυσίνης, ενός αμινοξέος που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν στην Ιατρική για την αντιμετώπιση των αιμορραγιών. Ωστόσο, ήδη από τη δεκαετία του ‘80, οι γιατροί παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με τρανεξαμικό οξύ εμφάνισαν βελτίωση στον αποχρωματισμό του δέρματος. Ακόμη, λοιπόν, και σε μικρές ποσότητες, το τρανεξαμικό οξύ μπορεί να μειώσει και να λευκάνει τις μελαγχρωματικές βλάβες, καθώς περιορίζει και αναστέλλει τη δράση της τυροσινάσης, του ενζύμου που ευθύνεται για την παραγωγή της μελανίνης, φωτίζοντας έτσι την επιδερμίδα. «Ρυθμίζει τη μελάγχρωση αναστέλλοντας τους φλεγμονώδεις μεσολαβητές», εξηγεί με τη σειρά του ο δρ Amar Amrane, αισθητικός γιατρός που δραστηριοποιείται λίγο έξω από το Παρίσι, και συνεχίζει: «Καθώς δεν είναι επιθετικό προς την επιδερμίδα, το τρανεξαμικό οξύ ενδείκνυται για όλους τους τύπους δέρματος μιας και είναι καλά ανεκτό και από το ευαίσθητο, όπως και για τις έγκυες γυναίκες που είναι επιρρεπείς στο μέλασμα». Όσο για το μεγάλο του πλεονέκτημα; Συνδυάζεται εύκολα με άλλα συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, η Πανάδες ακόμη και η ρετινόλη! Οι γυναίκες στην Ασία, μάλιστα, που αναζητούν αμέσως λύση για την αντιμετώπιση του παραμικρού χρωστικού ελαττώματος στο δέρμα τους, το έχουν ξεχωρίσει εδώ και αρκετά χρόνια για τη λευκαντική του δράση και το έχουν εντάξει στην πρωινή ρουτίνα τους επιλέγοντας καλλυντικά που το εμπεριέχουν.

«Η καταπολέμηση των λεκέδων είναι πολύπλοκη και δεν έχει ακόμα βρεθεί η ιδανική λύση», προσθέτει η Gassia και συνεχίζει: «Ως εκ τούτου, έχουν αναπτυχθεί στην κοσμετολογία πολλά προϊόντα που δρουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Ουσιαστικά, αυτό που κάνουν είναι να μειώνουν την ένταση και το μέγεθος της κηλίδας και να επιβραδύνουν την επανεμφάνισή της». Πώς; Μέσω της καταπολέμησης της τυροσινάσης, της πρωτεΐνης που υπάρχει φυσικά στο δέρμα, και της οποίας ο κύριος ρόλος είναι η παραγωγή μελανίνης. Ουσίες που ρυθμίζουν την παραγωγή μελανίνης είναι: H βιταμίνη C -γνωστή και ως ασκορβικό οξύ-, που αποτελεί εξαιρετικό λευκαντικό συστατικό, αφού καταπολεμά τη μελανογέννεση και αποχρωματίζει τις καφές κηλίδες. Το κοζικό οξύ, επίσης, εμποδίζει την παραγωγή μελανίνης, αναστέλλοντας τη δράση του ενζύμου τυροσινάση. Κατ’ επέκταση, αποχρωματίζει τις καφέ κηλίδες και τις πανάδες ενώ θεραπεύει αποτελεσματικά το μέλασμα. Η νιασιναμίδη, μεταξύ άλλων, βελτιώνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων, εμποδίζοντας την υπερμελάγχρωση και καταπραΰνοντας τυχόν κοκκινίλες, χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση της. H βινιφερίνη, πάλι, είναι μια αντιοξειδωτική πολυφαινόλη που προέρχεται από τον χυμό της κληματίδας του αμπελιού και έχει τη δύναμη να διορθώνει φυσικά όλους τους τύπους καφέ κηλίδων. Το συστατικό αυτό φέρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του γαλλικού brand Caudalie και αποδεικνύεται σε in vitro δοκιμές ότι είναι 62 φορές πιο αποτελεσματικό από τη βιταμίνη C. «Σε κάθε περίπτωση, όμως, να θυμάστε ότι καμία πρόληψη δεν είναι αποτελεσματική χωρίς αντιηλιακή προστασία»,
εφιστά την προσοχή η Gassia. Άρα, πού καταλήγουμε; Η χρήση μιας κρέμας ή ενός ορού με λευκαντικές ιδιότητες και συστατικά που ρυθμίζουν την παραγωγή μελανίνης είναι απαραίτητη για να απαλύνουμε την όψη των πανάδων και να προλάβουμε τον σχηματισμό νέων. Εάν χρησιμοποιήσετε ορό, απλώστε τον στην επιδερμίδα πριν από την κρέμα ημέρας ή αναμείξτε δυο τρεις σταγόνες στην ενυδατική σας προτού την εφαρμόσετε στο πρόσωπο, ενώ μην αμελείτε ποτέ την χρήση αντιηλιακού. Στην αγορά κυκλοφορούν επίσης συμπληρώματα διατροφής με οργανικό πυρίτιο που βοηθούν στη φυσιολογική παραγωγή κολλαγόνου εκ των έσω και στην επιβράδυνση της εμφάνισης των σημαδιών γήρανσης.

Τι τύποι κηλίδων υπάρχουν; 

Κηλίδες ήλιου
Εμφανίζονται μετά την έκθεση στον ήλιο, σε όλα τα εκτεθειμένα σημεία σε πρόσωπο, ντεκολτέ, ώμους και χέρια.

Κηλίδες υπερμελάγχρωσης
Είναι το καφέ σημάδι που αφήνει συνήθως η ακμή. Άρα προκαλούνται έπειτα από φλεγμονή (σπυράκι, ουλή) και εμφανίζονται στη ζώνη Τ του προσώπου.

Ορμονικές κηλίδες και μέλασμα εγκυμοσύνης
Εμφανίζονται έπειτα από μια ορμονική αλλαγή που φέρνει η εγκυμοσύνη ή η χρήση αντισυλληπτικών. Εξαπλώνονται συμμετρικά στα ζυγωματικά και το μέτωπο.

Οι προϊοντικοί μας σύμμαχοι:

Time Eraser Best Recovery Concentrate Dark Spots/Redness της MEDISEI:
Εμπλουτισμένo με φυσικά εκχυλίσματα ελίχρυσου και μαργαρίτας, δρα ενάντια σε δυσχρωμίες, πανάδες και κηλίδες, ενισχύοντας τον επιδερμικό φραγμό και χαρίζοντας ομοιόμορφο τόνο (στα φαρμακεία).Πανάδες

Lumilogie Double Concentrate της LIERAC:
Συμπύκνωμα ημέρας και νύχτας το οποίο μειώνει την παραγωγή μελανίνης και εμποδίζει τη μεταφορά της στην επιφάνεια του δέρματος, ενώ δρα κατά των εγκατεστημένων λεκέδων.

Πανάδες

Bee Sun Safe Anti Spot & Anti Age SPF50 Tinted της APIVITA:
Αντηλιακή κρέμα προσώπου με χρώμα και εκχύλισμα από βλαστοκύτταρα κρίταμου και εκχύλισμα αχιλλέας, η οποία μειώνει τις πανάδες ενώ εμποδίζει τη δημιουργία νέων (στα φαρμακεία).

Πανάδες

Vinoperfect Radiance Serum Complexion Correcting της CAUDALIE:
Με τη βινιφερίνη να βρίσκεται στην καρδιά της σύνθεσης αυτού του best seller ορού, αποδεικνύεται αποτελεσματικός για κάθε είδος σκούρων κηλίδων που προκαλούνται από τον ήλιο, την ακμή, το μέλασμα ή την ηλικία, ενώ είναι κατάλληλος για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμη και για τa πιο ευαίσθητa (στα φαρμακεία).

Πανάδες

Dépiderm Anti-dark Spot Serum Brightening Βooster της URIAGE:
Αυτό το σέρουμ, με σύμπλεγμα 20% βιταμίνης C, εμποδίζει την παραγωγή μελανίνης και περιορίζει τα σημάδια μελάγχρωσης (στα φαρμακεία).

Πανάδες

Liftactiv B3 Specialist Κρέμα Νύχτας κατά των κηλίδων της VICHY: 
Ενώ κοιμάστε, δρα στις ρυτίδες και μειώνει τις κηλίδες κατά -45% χάρη στον ισχυρό συνδυασμό νιασιναμίδης και καθαρής ρετινόλης (στα φαρμακεία από τα μέσα Μαρτίου).

Πανάδες

Bright Reveal Dark Spot Exfoliant Peel της L’ ORÉAL PARIS:
Πίλινγκ προσώπου κατά των σκούρων κηλίδων, το οποίο τις ξεθωριάζει άμεσα χάρη στην ενεργή δράση που του προσδίδουν τα AHAs, BHAs, PHAs και η νιασιναμίδη. Tip: Εφαρμόστε το τέσσερα βράδια
την εβδομάδα πριν από τον ύπνο για 15′ και ξεβγάλτε με νερό. Το επόμενο πρωί φορέστε αντιηλιακό.

Πανάδες

Photo Reverse Anti-Dark Spots Face Care High Protection της INSTITUT ESTHEDERM:
Προστατεύει  από τη φωτογήρανση και τις καφέ κηλίδες, καθώς η σύνθεσή του προφυλάσσει το DNA των κυττάρων και προλαμβάνει πιθανές
αλλοιώσεις χάρη στην πατενταρισμένη τεχνολογία Global Cellular Protection.

Πανάδες

Drops of LightΤΜ Brightening Day Cream της THE BODY SHOP:
Με εκχύλισμα κόκκινων φυκιών που αναπτύσσονται εδώ και εκατομμύρια χρόνια στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και μεταλλικά στοιχεία που αναδεικνύουν τη
φυσική λάμψη και τον ομοιόμορφο τόνο της επιδερμίδας.

Πανάδες

Elements Brightening Cream της JULIETTE ARMAND:
Με ασκορβικό οξύ, βούτυρο καριτέ, βιταμίνη Ε και φίλτρα UV, η κρέμα αυτή προσφέρει φωτεινότητα και ενιαίο χρωματικό τόνο σε επιδερμίδες με μελάγχρωση και κηλίδες (juliettearmand.com).

Πανάδες

 LumiCity SPF 50 της VALMONT:
Τονώνει, ενυδατώνει και χαρίζει λάμψη στο δέρμα, ενώ δημιουργεί ένα φίλτρο προστασίας από τον ήλιο χαρίζοντας second skin εφέ (atticadps.gr).

Πανάδες

 Pure Niacinamide 10 Serum της LA ROCHE-POSAY:
Με 10% νιασιναμίδη, διορθώνει κηλίδες, δυσχρωμίες και ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο (στα φαρμακεία)

Πανάδες

White Pine Deep Wrinkle Plumping + Age Spot Concentrate της KORRES:
Ορός ειδικά σχεδιασμένος για τις αυξημένες ανάγκες του δέρματος μετά την εμμηνόπαυση, ενισχυμένος με τεχνολογία Meno-Reverse, ένα μείγμα φυσικών πεπτιδίων από φύλλα αγκινάρας που δρα στοχευμένα στις κηλίδες γήρανσης και υπόσχεται αναπλήρωση όγκου και πυκνότητα (στα φαρμακεία).

Πανάδες

 Cellular Luminous630 Antispot Post-Acne Marks Serum της NIVEA:
Ειδικά σχεδιασμένος για τη λιπαρή επιδερμίδα, ο ορός αυτός μειώνει ορατά τις σκούρες κηλίδες που δημιουργούνται από την ακμή, χάρη στο σαλικυλικό οξύ, το υαλουρονικό και το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού.

Πανάδες

 Skin Active Vitamin C Glow  Boost Serum της GARNIER:
Λίγες μόνο σταγόνες αυτού του ορού με εκχύλισμα λεμονιού, 3,5% βιταμίνη C, νιασιναμίδη και σαλικυλικό οξύ αρκούν για να σας προστατεύσουν από
τα σημάδια της φωτογήρανσης και τις καφέ κηλίδες τις οποίες υπόσχεται να μειώσει σε 6 μέρες.

Πανάδες

 Discoloration Defense Serum της SKINCEUTICALS:
Λευκαντικός ορός με 1,8% τρανεξαμικό οξύ, 5% νιασιναμίδη για διόρθωση των διαταραχών μελάγχρωσης (κηλίδες, πανάδες) και των μεταφλεγμονωδών μελαγχρώσεων της ακμής (skinceuticals.gr).

Πανάδες

Beyond Grape Seed της MEDMELON:
Αυτό το συμπλήρωμα διατροφής με εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, μύρτιλλα και cranberries, παρέχει αντιοξείδωση 30 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη C προλαμβάνοντας τα σημάδια της φωτογήρανσης (στα φαρμακεία).

Πανάδες

Spot End Corrective Dark Spots της FREZYDERM:
Λευκαντική κρέμα τοπικής εφαρμογής με κοζικό οξύ το οποίο μειώνει την παραγωγή της μελανίνης και αποχρωματίζει τις καφέ κηλίδες (στα φαρμακεία).

Cover Photo: MARINA SCHNEIDER-MOOG

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT