Ρετινόλη: Γιατί δεν είναι η κατάλληλη εποχή να τη χρησιμοποιήσεις;

Ναι, υπάρχει συγκεκριμένη χρονική περίοδος για να κάνουμε χρήση της ρετινόλης και να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Νίνα Μουσούρη 01 Απρ. 23
Ρετινόλη: Γιατί δεν είναι η κατάλληλη εποχή να τη χρησιμοποιήσεις;

Αρχικά ξεκινάμε, έχοντας στο μυαλό μας, ότι τις περιόδους που η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα – χειμώνα-, επιλέγουμε τους πιο ισχυρούς σύμμαχους περιποίησης, όπως είναι η ρετινόλη. Αντιθέτως τους μήνες με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες στρεφόμαστε σε άλλα στοιχεία. Ας τα πάρουμε, όμως από την αρχή.

Πιθανότατα όλες έχουμε ακούσει τους δερματολόγους ή τα beauty addict girls, να εκθειάζουν τα οφέλη που παρέχει στην επιδερμίδα μας η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη. Καθώς αυτό το στοιχείο επιταχύνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος, πρόκειται για ένα ισχυρό συστατικό που έχει την ικανότητα να αποφράσσει τους πόρους, να εξασθενεί την υπερμελάγχρωση και να ελαχιστοποιεί την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Ωστόσο, η ρετινόλη μπορεί να κάνει το δέρμα μας πιο ευαίσθητο και σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε μεγαλύτερο ποσοστό συγκέντρωσης από αυτό που αντέχουμε, να έρθουμε αντιμέτωπες με το ανεπιθύμητο ξεφλούδισμα, γι’ αυτό, λοιπόν, είναι και καλύτερο η χρήση της να γίνεται τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες.

ρετινόλη

Συγκεκριμένα, ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να εντάξουμε προϊόντα βιταμίνης Α στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας, αφού ερχόμαστε αντιμέτωπες με λιγότερη υπεριώδης ακτινοβολία. Έτσι, είμαστε πιο σίγουρες ότι θα αποφύγουμε κάποια δερματική βλάβη και την εμφάνιση μελάγχρωσης, που μπορεί να είναι οι παρενέργειες της χρήσης ρετινόλης την άνοιξη ή το καλοκαίρι-περιόδους όπου η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ισχυρότερη. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση ακόμα και το φθινόπωρο/χειμώνα, όταν κάνουμε χρήση ρετινόλης φοράμε αντηλιακό κατά τη διάρκεια της ημέρας και ξεκινάμε τη χρήση της σταδιακά. Τι σημαίνει αυτό; Μέχρι το δέρμα μας να συνηθίσει τη ρετινόλη, ξεκινάμε με χαμηλά ποσοστά συγκέντρωσης και λίγες ημέρες της εβδομάδας, αυξάνοντάς τα σταδιακά.

Δεν ξεχνάμε: Σε κάθε περίπτωση ο δερματολόγος μας είναι αυτός, που εξετάζοντας την επιδερμίδας μας, θα μας συμβουλέψει ακριβώς για το τι πρέπει να κάνουμε.

Cover photo: IMAXtree

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: