Οι επανεπεμβάσεις στο μαστό είναι τις περισσότερες φορές μη προβλέψιμες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η εξέλιξη στην πλαστική χειρουργική που γίνεται για αισθητικούς λόγους είναι καλή. Ο Διονύσιος Κίντος, πλαστικός χειρουργός στο νοσοκομείο Υγεία εξηγεί αν μπορούμε να προλάβουμε τις επιπλοκές που αναφέρονται στη βιβλιογραφία.
Τι μπορεί να πάει στραβά: «Οι επανεπεμβάσεις στους μαστούς είναι είτε άμεσες, εξαιτίας κάποιας επιπλοκής μετά την επέμβαση, όπως λοίμωξη, αιμάτωμα κ.ά. που δεν αντιμετωπίζεται πάντα συντηρητικά, είτε απώτερες, δηλαδή γίνονται κάποια στιγμή σε δεύτερο χρόνο. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν περιπτώσεις γυναικών που άλλαξαν γνώμη για το μέγεθος του ενθέματος, δεν έμειναν ευχαριστημένες με τη διόρθωση της ανισομαστίας γιατί ίσως περίμεναν ότι θα είχαν πλήρη συμμετρία, κάτι που δεν μπορεί αν επιτευχθεί 100% κ.ά. Άμεσες επεμβάσεις έχουμε σε περιπτώσεις αφαίρεσης ενθέματος εξαιτίας κάψας γύρω από αυτό με συμπτώματα όπως πόνος ή εξαιτίας συγκέντρωσης υγρού τοπικά κ.ά.».
Ωστόσο, επανεπεμβάσεις έχουμε και στην επανορθωτική χειρουργική που αφορά περιστατικά μετά από ατυχήματα, καρκίνο μαστού κ.ά. «Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται κυρίως με ανακατασκευή μαστού που προσπαθούμε να πετύχουμε με μεταφορά ιστών από το σώμα της γυναίκας. Στόχος μετά την αποκατάστραση μαστού είναι να έχουμε καλύτερη συμμετρία, να διορθώσουμε την περιοχή της κοιλιάς ή της ράχης που μπορεί να παρουσιάζουν συλλογή υγρού (από τα σημεία αυτά πήραμε δικούς της ιστούς για να τους τοποθετήσουμε στο στήθος). Ακόμα, σκοπός μας είναι να διορθώσουμε διαταραχές επούλωσης όπως υπερτροφικές ουλές κ.ά.».
Τι να προσέξω προτού κάνω επέμβαση; Οι ασθενείς πρέπει να τηρούν κατά γράμμα τις μετεγχειρητικές οδηγίες του γιατρού και να ενημερώνονται προεγχειρητικά από τον ίδιο για τις πιθανές επιπλοκές, την αποθεραπεία, το αποτέλεσμα κ.ά.