Πριν από μερικά χρόνια έκανε την εμφάνισή της μια νέα, καινοτόμος τεχνική ισιώματος μαλλιών, που προκάλεσε αίσθηση και απέκτησε πολλές φαν σε όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε από τη Βραζιλία, όπου οι γυναίκες με πολύ σγουρά μαλλιά επεδίωκαν να αποκτήσουν ολόισια, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με ύποπτες χημικές ουσίες, οι οποίες κρύβονταν στις περισσότερες ισιωτικές μεθόδους. «Ο όρος ίσιωμα δεν είναι σωστός. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδικασία που τιθασεύει το φριζάρισμα της τρίχας. Μιλάμε για μια ένεση κερατίνης στην ίνα της τρίχας» εξηγεί η colourist και hairstylist Αθηνά Τζάνετ Κορώση. Η φόρμουλα αυτής της ισιωτικής θεραπείας βασίζεται σε νανο-κερατίνη, μικρά μόρια κερατίνης, τα οποία κάθονται πάνω στα μαλλιά, σαν ένα πέπλο προστασίας από την υγρασία, και βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση της τρίχας. Για να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της, ο κομμωτής χρησιμοποιεί ισιωτικές πλάκες. Τα μαλλιά αποκτούν λεία και απαλή υφή, που αντιστέκεται στο φριζάρισμα.
Όσο δελεαστικό όμως κι αν ακούγεται, η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα βραζιλιάνικου ισιώματος που περιέχουν φορμαλδεΰδη. Πρόκειται για ένα ισχυρό συντηρητικό, που χρησιμοποιείται ακόμα και στην ταρίχευση ζώων και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία, όπως ερεθισμούς στα μάτια και στο λαιμό, πονοκέφαλο, ζαλάδα, πόνους στο στήθος κ.ά. Πρόσφατα η πολιτεία της Καλιφόρνια επέβαλε πρόστιμο ύψους 600.000 δολαρίων σε εταιρεία που παρασκεύαζε προϊόντα για βραζιλιάνικο ίσιωμα και απέκρυπτε ότι περιείχαν την επικίνδυνη αυτή ουσία.
Έτσι, πριν προχωρήσετε στη συγκεκριμένη θεραπεία, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές. Ζητήσετε από τον κομμωτή σας να δείτε το προϊόν που θα χρησιμοποιήσει πριν ξεκινήσει την εφαρμογή και προσέξτε να αναγράφεται πάνω στη συσκευασία η φράση «χωρίς φορμαλδεΰδη». Σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία, εάν περιέχεται στα συστατικά του προϊόντος, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει σε περιεκτικότητα το 0,2%.
Τι λένε οι ειδικοί: Η δερματολόγος Καίτη Μουλοπούλου Καρακίτσου στο βιβλίο της Καλλυντικά: Συστατικά και Εφαρμογές (Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις) αναφέρει ότι η φορμαλδεΰδη που περιέχεται κυρίως σε προϊόντα για τα νύχια (σκληρυντικά και μανό), αλλά και τα μαλλιά, προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα (έχουν παρατηρηθεί και στα δάχτυλα των γυναικών που δουλεύουν στα κομμωτήρια). Μάλιστα, η χρήση της έχει απαγορευτεί στην Ιαπωνία και τη Σουηδία. Παρ' όλα αυτά, η καρκινική της δράση δεν είναι τόσο γνωστή. Όπως εξηγεί η ειδικός στο elle.gr, «η φορμαλδεΰδη δεν χρησιμοποιείται τόσο στην Ελλάδα. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, όπως εξάλλου συμβαίνει και με άλλα συντηρητικά, π.χ. τις παραβένες, γι' αυτό καλό είναι να αποφεύγεται. Βέβαια, τα περισσότερα προβλήματα που παρατηρώ προέρχονται από τις βαφές και την περμανάντ, υπηρεσίες στις οποίες γίνεται κατάχρηση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δερματολόγος Αργυρή Καπελλάρη που χαρακτηρίζει το συστατικό «τοξικό και αλλεργιογόνο».
Ακολουθήστε το ELLE στο
Google News
και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!