Θυμάστε τη σειρά The Osbournes; Ο μικρός Τζακ μεγάλωσε, έκανε δική του οικογένεια και απέκτησε μία κόρη, που σήμερα μετρά δύο μήνες ζωής. Παρ' όλα αυτά, οι στιγμές της ανεμελιάς και της ευτυχίας επισκιάστηκαν πριν λίγο καιρό όταν εκείνος διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι πρώτες αντιδράσεις του ήταν θυμός και αναστάτωση, αλλά πλέον έχει αρχίσει να αποδέχεται την ασθένειά του με την πολύτιμη στήριξη της γυναίκας του.
Η νόσος εμφανίστηκε μια χρονική περίοδο κατά την οποία όλα ήταν θαυμάσια στη ζωή του. «Μόλις είχα αποκτήσει ένα παιδί, η δουλειά πήγαινε περίφημα, γι΄αυτό και σκέφτηκα: Γιατί τώρα;» είπε δημόσια ο Τζακ. Όμως εξίσου δύσκολο ήταν και για τους γονείς του να αποδεχτούν το γεγονός. Ο πατέρας του Όζι, πρώην τραγουδιστής των Black Sabbath, δήλωσε: «Αν αυτό συνέβαινε σε εμένα, όλοι θα σκέφτονταν ότι ο Όζι είχε τη φήμη και εκείνη απλώς τον ακολούθησε. Ο Τζακ όμως είναι τόσο καλό παιδί». Από την άλλη, η μητέρα του Σάρον, πρώην μέλος της κριτικής επιτροπής στο X Factor, σχολίασε: «Συνεχώς αναρωτιόμουν τι δεν έκανα σωστά, αν έτρωγα ή έπινα πράγματα που δεν έπρεπε όταν ήμουν έγκυος. Αισθάνομαι σαν να είναι δικό μου λάθος».
Όμως πόσο σοβαρή είναι η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας;
Η θέση του ειδικού
Αυτή τη στιγμή γύρω στους 12.000 Έλληνες (και 2,5 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο) πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Τι πρέπει να γνωρίζουμε; Όπως εξηγεί ο Αναστάσιος Ωρολογάς, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, καθηγητής νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ), «τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι μούδιασμα ή μυϊκή αδυναμία στο χέρι ή το πόδι, θολή όραση, που διαρκούν πάνω από 24 ώρες. Η διάγνωση γίνεται με κλινική νευρολογική εξέταση ή με παρακλινικές εξετάσεις, όπως είναι η οσφυονωτιαία παρακέντηση και η μαγνητική τομογραφία, και το ποσοστό ακρίβειας είναι μέχρι 95%». Σε βάθος χρόνου η νόσος είναι δυνατό να προκαλέσει νευρολογικές βλάβες με επίπτωση στο λόγο, την κίνηση κ.λπ.
Προς το παρόν, τα αίτια εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι άγνωστα, η πρόληψη βασίζεται στον υγιεινό τρόπο ζωής και την έλλειψη στρες (στις βόρειες χώρες λαμβάνουν και βιταμίνη D), ενώ η θεραπεία δεν είναι οριστική. «Υπάρχουν αρκετά φάρμακα που επιβραδύνουν την πορεία της ασθένειας σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50%, αλλά η έρευνα προχωρά πολύ γρήγορα τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι αισιόδοξο» τονίζει ο κ. Ωρολογάς.
Πληροφορίες για τη νόσο στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.