Μπορεί να έχει ειπωθεί χιλιάδες φορές, αλλά είναι αληθεια: τα σύγχρονα ραντεβού είναι ένα τεράστιο ναρκοπέδιο. Όχι μόνο πρέπει να είμαστε αρκετά ενημερωμένοι για να πλοηγηθούμε ανάμεσα σε green και red flags, αλλά πρέπει να δεχθούμε ενοχλητικές συμπεριφορές όπως το orbiting και το ghosting κατά την αναζήτηση της αγάπης.
Φυσικά, όλα αξίζουν μπροστά στη σπάνια περίπτωση να βγεις επιτέλους εκείνο το πρώτο ραντεβού, όπου η χημεία σας είναι φανταστική και οι σπίθες πετάνε στον αέρα, αλλά ένας κύκλος κακών ραντεβού είναι αρκετός για να σε κάνει να χάσεις εντελώς την πίστη σου. Επομένως, είναι φυσικό να στρεφόμαστε στους άλλους, συγγενείς και φίλους, με την ελπίδα ότι η σοφία τους μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε αλώβητοι, ή ακόμα και κερδισμένοι, από το παιχνίδι του dating.
Όμως, οι συμβουλές που λαμβάνουμε δεν είναι πάντα αυτό που θέλουμε ή πρέπει να ακούσουμε. Στην πραγματικότητα, σε όλους μας έχει δοθεί μία κακή συμβουλή για το πώς πρέπει να βγαίνουμε ραντεβού. Στην τελική ο σκοπός ενός ραντεβού είναι να γνωρίσουμε πραγματικά τον άλλο, δείχνοντας κι εμείς ως αντάλλγμα τον πραγματικό εαυτό μας. Γι’αυτό καποιες φορές καλό είναι να βάζουμε στην άκρη κανόνες και συμβουλές. Παρακάτω ακολουθούν 5 συμβουλές γνωριμιών που δεν ακολουθούμε (ή δεν θα έπρεπε να ακολουθούμε) πλέον.
«Παίξ’το δύσκολη»
Το «hack» αυτο διασφαλίζει ότι δεν θα είσαι ποτέ η πρώτη που θα κάνεις μια κίνηση, θα σχεδιάσεις ένα ραντεβού ή θα εκφράσεις πώς νιώθεις για τον πιθανό σύντροφό σου. Αλλά πού είναι η διασκέδαση σε αυτό; Η συναισθηματική ευπάθεια δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά αν έχεις πληγωθεί στο παρελθόν, αλλά πού μας οδηγεί το να είμαστε κλειστοί; Αν σου αρέσει κάποιος, πες του. Αν θέλεις να βγείτε και δεύτερο ραντεβού, προγραμμάτισε το. Η κατανόηση και ο έλεγχος των συναισθημάτων σου δεν είναι μόνο δείγμα συναισθηματικής ευφυΐας, αλλά και μεγάλη ανταμοιβή.
«Μη μιλάς για τον πρώην σου»
«Πάντα απέρριπτα τη συμβουλή «μην μιλάς ποτέ για τον πρώην σου». Μου αρέσει να ακούω για τις προηγούμενες σχέσεις των ανθρώπων. Είναι τόσο αποκαλυπτικό, σπάει τον πάγο. Εξάλλου όλοι έχουν έναν πρώην, επομένως είναι κοινός τόπος και συνήθως έχει και λίγη πλάκα σε ένα πρώτο ή δεύτερο ραντεβού να εξομολογηθείς τις νίλες σου και να μιλήσεις ακόμη και για τις καλές στιγμές», λέει η ανεξάρτητη συγγραφέας και εκδότρια Katy. «Θα μάθεις γι’αυτά τελικά αν όλα πάνε καλά, οπότε γιατί να μην το μάθεις από την αρχή».
«Μην [εισήγαγε ενέργεια] στο πρώτο ραντεβού»
Είναι 2022, οπότε ας απορρίψουμε τυχόν αυθαίρετους κανόνες σχετικά με το πόση σωματική ή σεξουαλική επαφή πρέπει να έχουμε σε οποιοδήποτε «στάδιο» μιας σχέσης, σωστά; Το μόνο πράγμα που έχει πραγματική σημασία είναι η αμοιβαία συναίνεση. Έτσι, είτε θέλεις να περιμένεις είτε να βουτήξεις αμέσως στα βαθιά, κάνε το! Μην αφήσεις κανέναν επινοημένο κανόνα να σε εμποδίσει να περάσεις καλά με κάποιον με τον οποίο συνδέεσαι.
«Μην μιλάς πολύ για τον εαυτό σου»
Η διατήρηση του μυστηρίου δεν είναι πλέον προτεραιότητα για τους περισσότερους από εμάς. Θέλουμε πραγματικά να γνωρίσουμε τους ανθρώπους με τους οποίους βγαίνουμε σε ένα βαθύτερο επίπεδο, τις ελπίδες, τα όνειρα, τους φόβους, τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές τους. Επομένως, μην φοβάσαι να ανοιχτείς και να αναλύσεις όλα εκείνα τα θέματα που συχνά θεωρούνται ολίσθημα σε ένα ραντεβού, όπως η δουλειά σου, οι πολιτικές σου πεποιθήσεις, τα μελλοντικά σου σχέδια, οι οικογένεια σου και άλλα παρόμοια. Φυσικά, θα πρέπει να το εξισορροπήσεις κάνοντας επίσης πολλές ερωτήσεις στο άλλο άτομο. Αφήστε τις συζητήσεις κάθε είδους να κυλήσουν και δείτε πού θα σας οδηγήσεις.
«Μην απαντάς πολύ γρήγορα»
Ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα λάθη γνωριμιών είναι το παιχνίδι των απαντήσεων: περιμένεις πάρα πολύ για να απαντήσεις σε ένα μήνυμα και φαίνεσαι αδιάφορη ή αντιδράς πολύ γρήγορα και φαίνεσαι «απελπισμένη». Αγνόησε τα όλα. Αντί να εμπλακείς σε αυτόν τον περίπλοκο και αγχωτικό χορό που απαιτεί x-λεπτά για να απαντήσεις, απλώς απάντησε όποτε θέλεις και μπορείς. Αφαίρεσαι την πίεση από αυτό και από τον εαυτό σου.
Cover photo: istockphoto.com