Dating 2022: Το «negging» είναι η τοξική τάση που πρέπει να προσέχεις και ξέρουμε πώς θα την εντοπίσεις

Το «negging» είναι ένα κομπλιμέντο που δίνεται σε κάποιον για να υπονομεύσει την αυτοπεποίθησή του και έχει κατακλύσει τα dating apps.

Elle 25 Αυγ. 22
Dating 2022: Το «negging» είναι η τοξική τάση που πρέπει να προσέχεις και ξέρουμε πώς θα την εντοπίσεις

Η πλοήγηση στον περίπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο των εφαρμογών γνωριμιών μπορεί να είναι δύσκολη. Υπάρχει πάντα ένας νέος όρος ή μια τάση που πρέπει να προσέχεις, από το dawn dating μέχρι το cookie jarring, ενώ μέσα σε μια θάλασσα ανθρώπων που όλοι αναζητούν διαφορετικά πράγματα, το να βρείς άτομα με τα οποία έχεις κοινά ενδιαφέροντα και σημεία ενώ κάνεις swiping από αριστερά προς τα δεξιά μπορεί να είναι εξουθενωτικό.

Αλλά πίσω από τα swipes και τις πνευματώδεις ατάκες που διαβάζεις στα διάφορα προφίλ, μπορεί να κρύβεται κάτι πολύ πιο μοχθηρό, κάτι που όλοι πρέπει να προσέχουμε και που ονομάζεται «negging». Το negging είναι μια πράξη συναισθηματικής χειραγώγησης κατά την οποία κάποιος σε προσβάλλει με ένα κομπλιμέντο για να υπονομεύσει την αυτοπεποίθησή σου. Ένα TikTok που μοιράστηκε η dating coach Ali, εξηγεί το τι είναι το negging και, συγκεκριμένα, πώς να το εντοπίσεις σε εφαρμογές γνωριμιών.

«Το negging είναι ένας όρος που επινοήθηκε από pickup artists, για να περιγράψει τη συνθήκη που κάποιος σε προσβάλλει για να αυξήσει την κοινωνική του αξία στο κεφάλι σου», λέει στο κλιπ. «Αν και γνωρίζουμε ότι ο καθένας μπορεί να μας προσβάλει, υπάρχει ένα μέρος του εγκεφάλου μας που σκέφτεται, «Λοιπόν, μόλις με προσέβαλαν, πρέπει να είναι καλύτεροι από εμένα, πρέπει να τους αποδείξω τον εαυτό μου»». Η Ali λέει ότι στις εφαρμογές γνωριμιών, αυτό συχνά μεταφράζεται σε προσβολή για μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που σε κάνει να θέλεις να πεις «Όχι, όχι, όχι εγώ».

negging

Για να εξηγήσει περαιτέρω το negging, η Ali δημοσίευσε ανώνυμα στιγμιότυπα οθόνης διαφορετικών προφίλ εφαρμογών γνωριμιών ως παραδείγματα, συμπεριλαμβανομένου ενός που έγραφε, «Θέλω κάποιον που να είναι συγκροτημένος και αξίζει το χρόνο μου» και ενός άλλου που δήλωνε, «Θα συνεννοηθούμε αν έχεις χιούμορ. Ξέρω ότι αυτό θέτει τον πήχη αρκετά ψηλά». Ενώ, σύμφωνα με την ίδια, αυτά τα παραδείγματα negging είναι πιο «προφανή», υπάρχουν και πιο διακριτικά παραδείγματα, όπως ένα άλλο προφίλ που μοιράστηκε το οποίο έλεγε, «Αν σε ρωτήσω ποια βιβλία διαβάζεις και πεις «Μου αρέσουν περισσότερο οι ταινίες» θα σου κάνω ghosting». «Αυτός ο τύπος θέλει να αποδείξεις ότι έχεις τον δικό του ορισμό για τη νοημοσύνη», λέει. «Επίσης είναι ξεκάθαρα αυτός που θα έλεγε ότι το βιβλίο ήταν καλύτερο από την ταινία».

Προκειμένου να καταλάβεις αν αντιμετωπίζεις negging ή όχι, η Ali λέει να εστιάσεις στο αν έχεις αυτό το αίσθημα ότι δεν είσαι αρκετά καλή. Δημοσιεύοντας ένα στιγμιότυπο οθόνης ενός άλλου προφίλ γνωριμιών όπου κάποιος έγραψε, «Είμαι εξαιρετικά επιλεκτικός, οπότε μην αισθάνεσαι άσχημα αν δεν απαντήσω», η Ali εξήγησε ότι αυτό το άτομο θέλει να ξέρεις ότι είναι επιλεκτικό ώστε να αισθανθείς ιδιαίτερα κολακευμένη όταν σε «διαλέξει».

Στα σχόλια, πολλοί άνθρωποι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με το negging. Κάποιος έγραψε, «Όλη η τελευταία μου σχέση ήταν αυτό. Το έκανε από όταν συναντηθήκαμε σε μια εφαρμογή, όπως αναφέρατε, με έκανε να θέλω να αποδείξω ότι δεν ήμουν σαν τις άλλες γυναίκες και σίγουρα έδινε τον τόνο για την υπόλοιπη σχέση μας». Κάπιος άλλος πάλι ανέφερε, «Ένας άντρας μου είπε κάποτε «Αυτό είναι περίεργο για μένα – συνήθως βγαίνω με μοντέλα, είναι αναζωογονητικό να βγαίνω με μια κανονική κοπέλα». Ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπο αλλά τόσο ύπουλο που δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο παρά να κάτσω εκεί και να χαμογελάω. Μερικές φορές δεν συνειδητοποιείτε καν πόσο κακό είναι, αλλά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο πάνω σας».

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT