7 πράγματα που πρέπει να θυμίζεις στον εαυτό σου όταν σκέφτεσαι «δεν μπορώ»

Η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Δρ Λίζα Βάρβογλη, μας συμβιυλεύει για τα 7 πράγματα που θα μας κάνουν να αποβάλλουμε την έννοια του "δε μπορώ" και της χαμηλής αυτοπεποίθησης απο τη ζωή μας.

Elle 22 Μαρ. 21
7 πράγματα που πρέπει να θυμίζεις στον εαυτό σου όταν σκέφτεσαι «δεν μπορώ»

Αν είπες τώρα πρόσφατα στον εαυτό σου «δεν μπορώ» ή «δε γίνεται», να θυμάσαι ότι είναι φυσιολογικό. Όλοι οι άνθρωποι λένε κάποια δύσκολη στιγμή στη ζωή τους «δε μπορώ να το κάνω» ή «δε μπορώ άλλο» ή κάτι αντίστοιχο, που τους φρενάρει. Αυτό όμως είναι μία σκέψη, μία κουβέντα που λες στον εαυτό σου. Παρόλα αυτά η σκέψη είναι απλώς μία σκέψη, δεν είναι η πραγματικότητα. Στην ουσία η πραγματικότητα μας διαμορφώνεται όχι μόνο από τις σκέψεις που κάνουμε, αλλά από τις ενέργειες που κάνουμε βάσει αυτών που σκεφτόμαστε. Έτσι, αν πω «σκέφτομαι να χάσω 10 κιλά», ή «σκέφτομαι να γράψω ένα βιβλίο», ή «σκέφτομαι να αρχίσω τένις», ή «σκέφτομαι να βρω σύντροφο» κλπ., το κλειδί δεν είναι στο ότι το σκέφτομαι. Το κλειδί βρίσκεται στις πράξεις που θα κάνω για να υλοποιήσω τη σκέψη μου. Αντίστοιχα, αν πω «δε μπορώ», «δε γίνεται» και άλλες αντίστοιχες εκφράσεις, το σίγουρο είναι ότι δεν θα κάνω τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως με την αδράνεια μου θα μείνω στα ίδια. Δεν θα κάνω τις αλλαγές που θέλω για να βελτιώσω τον εαυτό μου και τη ζωή μου. Και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα: αυτά που λέμε στον εαυτό μας, αυτά που σκεφτόμαστε, καθορίζουν τις πράξεις μας, άρα και το πώς είναι η ζωή μας.

Για να αλλάξεις αυτά που σκέφτεσαι και να βοηθήσεις τον εαυτό σου σε κάποια δύσκολη φάση της ζωής σου, έφτιαξα μια σημαντική λίστα. Θα σε καθοδηγήσω βήμα-βήμα πώς να μετατρέψεις το «δε μπορώ» και το «δε γίνεται» σε «μπορώ» και σε «μπορώ να το κάνω και θα το κάνω»! Έτσι θα αξιοποιήσεις την εσωτερική σου δύναμη και θα μπορέσεις να επιλέξεις πώς να χειριστείς σωστά και δυναμικά καταστάσεις που σε ζορίζουν.

δεν μπορώ

1. Επιμονή και υπομονή

Όταν επιμένουμε για να πετύχουμε κάτι, αυτό είναι η καλύτερη ένδειξη ότι θα το πετύχουμε. Διαπιστώνω ότι τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους επειδή δεν έχουν την υπομονή να συνεχίσουν αυτό που ξεκίνησαν ή δεν επιμένουν αρκετά στην προσπάθεια. Πολλοί άνθρωποι τα παρατάνε εύκολα, γρήγορα, πριν δώσουν αρκετό χρόνο ή ενέργεια στην προσπάθειά τους. Αν μάλιστα έχεις την τάση να λες «αυτό δε γίνεται» ή να υποτιμάς τον εαυτό σου και να λες «εγώ δεν πρόκειται να τα καταφέρω», το σίγουρο είναι ότι δεν θα πετύχεις! Όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά απλώς επειδή έχεις ήδη πείσει τον εαυτό σου για την αποτυχία σου, οπότε και δεν θα προσπαθήσεις! Καλλιέργησε υπομονή και επιμονή και μάθε να λες στον εαυτό σου «Παρόλο που αυτό με δυσκολεύει, με επιμονή, υπομονή και προσπάθεια, μπορώ να το καταφέρω»!

2. Συνειδητοποίησε ότι το να αντιληφθείς μία δυσκολία σε βοηθάει να την προσπεράσεις

Όταν δεις κάποια δυσκολία στις πραγματικές της διαστάσεις, χωρίς να την μεγεθύνεις ή να την υποβιβάσεις, έχεις μία ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης. Έτσι, μπορείς να σκεφτείς διαφορετικούς τρόπους για να τη διαχειριστείς και να την ξεπεράσεις, χωρίς να πνιγείς σε μία κουταλιά νερό. Να θυμάσαι ότι δεν έχεις κάποιο συμβόλαιο που λέει ότι η ζωή σου θα είναι εύκολη και χωρίς προβλήματα. Είναι λοιπόν προτιμότερο να έχεις μία πιο χαλαρή στάση, τύπου «Όλα είναι μέσα στη ζωή», ώστε να μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτά που προκύπτουν.

3. Συνήθισε στην ιδέα ότι μερικές φορές δε νιώθεις άνετα

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι εξίσου φυσιολογικά με τα θετικά. Υπάρχουν ώστε να τα αισθανόμαστε και να παίρνουμε το μήνυμα που θέλουν να μας δώσουν. Είναι σημαντικό να μπορείς να ανεχτείς τα δυσάρεστα συναισθήματά σου για λίγο. Τι είναι αυτό που σου λέει ο φόβος, το άγχος σου, η λύπη σου; Δείξε αγάπη και κατανόηση στον εαυτό σου. Όταν δε νιώθεις άνετα με τα συναισθήματά σου, αντί να προσπαθήσεις να τα σβήσεις με τη μία, σκέψου ότι σου δείχνουν την κατάσταση που βρίσκεσαι ψυχολογικά. Αποδέξου την αλήθεια της στιγμής, αλλά πάρε και την απόφασή σου αν θέλεις να είσαι έτσι ή αν προτιμάς να αισθάνεσαι πιο θετικά. Σταδιακά καλλιέργησε πιο θετική διάθεση. Και βέβαια θα πρέπει να θυμάσαι ότι μερικές φορές δε νιώθεις άνετα επειδή πρέπει να κάνεις κάτι που σε ζορίζει ελαφρώς. Υιοθετώντας τη στάση «ναι, μπορώ να το κάνω παρόλο που με φοβίζει λιγάκι» είναι σίγουρο ότι θα βγεις από τη ζώνη της βολής σου και θα κάνεις ένα μεγαλύτερο άνοιγμα.

4. Θετική στάση ζωής και ευγνωμοσύνη

Στα δύσκολα μπορείς να αντιτάξεις στο αυτόματο «τα πράγματα είναι χάλια, δε ξέρω τι να κάνω» το «για να δω τι έχω καταφέρει στο παρελθόν σε ανάλογες δύσκολες καταστάσεις. Αυτή η θετική αποτίμηση δεν έχει να κάνει με αόριστες γενικές σκέψεις. Αντίθετα, είναι πολύ συγκεκριμένη, επειδή σχετίζεται με τη δική σου εμπειρία. Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου όλα όσα έχεις καταφέρει, τον τονώνεις και τον ενθαρρύνεις να συνεχίσει με τον ίδιο θετικό τρόπο και στο παρόν. Όταν μάλιστα βάλεις και μια δόση ευγνωμοσύνης, όταν λες «Δόξα τω Θεώ» για τα πράγματα που χαίρεσαι που υπάρχουν στη ζωή σου, έχεις κάνει ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση του να νιώθεις μέσα σου ψυχολογική σταθερότητα και ασφάλεια.

Διάβασε τις υπόλοιπες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αποβάλλεις το “δε μπορώ” απο τη ζωή σου στο bestofyou.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT