Από τη Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγο-οικογενειακή σύμβουλο (thepsytrap.gr).
Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε συνεχόμενες και έντονες αλλαγές. Μια σταθερότητα, αντίθετα, αποτελεί πάντα ο ερχομός των Χριστουγέννων. Ποια είναι, όμως, η ψυχολογία των γιορτών και ποιες αλήθειες εμπεριέχει; Ο ενθουσιασμός και η ανάγκη για γιορτασμούς είναι συχνός και για κάποιους αναγκαίος. Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι, είτε πιστεύεις στο θρησκευτικό κομμάτι των Χριστουγέννων είτε όχι, τα Χριστούγεννα τα περιμένεις με ανυπομονησία, προσμονή, ζεστή αγκαλιά. Νιώθεις ότι θα σε σώσουν ή ότι ίσως θα σε υποβάλουν σε ένα συναίσθημα που θα σε κάνει να ξεχάσεις τα αρνητικά που συμβαίνουν.
“Έρχονται Χριστούγεννα, όπως και να έχει η κατάσταση, ίσως χαρώ κάποιες στιγμές”, “Περιμένω τις γιορτές μήπως και αλλάξει το συναίσθημά μου με όλη τη γιορτινή ατμόσφαιρα” ακούμε στις θεραπευτικές συνεδρίες. Γιατί υπάρχει αυτή η εσωτερικευμένη πεποίθηση για τα Χριστούγεννα άραγε; Μια απάντηση γι’ αυτό βρίσκεται στο οικείο, στο γνώριμο, μας αρέσουν τα ήθη και τα έθιμα, μας προσφέρουν ασφάλεια και ικανοποιούν την ανάγκη του ανήκειν. Ανήκω σε ένα κοινωνικό σύνολο που κάτι μας συνδέει. Μας συνδέουν κοινές πεποιθήσεις, παρόμοιες εμπειρίες και ένα κοινό μυστικό: “Έχουμε υπάρξει όλοι παιδιά σε Χριστούγεννα και σχεδόν όλοι πιστεύαμε στον Αϊ-Βασίλη”.
Τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των γιορτών
Στις γιορτές μάς συνδέουν οι παραδόσεις κυρίως με τα μέλη της οικογένειάς μας. Οι παραδόσεις αποτελούν σημαντικό ορόσημο στην ψυχολογία των ανθρώπων. Στις παραδόσεις συναντιέσαι κάπου κοινά, μοιράζεσαι, νιώθεις πιο κατανοητός, θυμάσαι τον εαυτό σου παιδί, και όπως αυτές σχηματίστηκαν στην πρώιμη παιδική ηλικία.